divendres, 23 de juliol del 2010

23/07/10. Més opinions sobre ERC

Benvolguts,
Ens fan arribar aquest article d'en Salvador Cot:
Salvador Cot | Actualitzat el 22/07/2010 a les 23:59h

El partit que detesta el seu govern

"Increïble, però cert. ERC afirma, de forma solemne, que té pressa per a què s'acabi un govern del qual ells mateixos en formen part. No crec que una declaració d'aquest tipus tingui gaire precedents en tot l'Occident democràtic, la veritat. Més insòlit encara és el que argumenten com a detonant: que el PSC ha votat amb el PSOE a Madrid. Un comportament inimaginable per a la direcció republicana, pel que es veu.
Cap enquesta -publicada o no-
preveu que la hipòtesi del tripartit 3 tingui possibilitats aritmètiques. Però fa tot l'efecte que, fins i tot a l'oposició, les relacions entre el PSC i ERC quedaran molt tocades. De fet, els socialistes catalans han estat fidels a la seva identitat històrica, fins el punt de preferir preservar les relacions amb el PSOE abans que embarcar-se en qualsevol estratègia que no sigui la seva. El PSC s'estima més perdre el govern que la coherència. Qui els ho pot retreure?
No és el cas d'ERC.
El caos estratègic i la salvació dels despatxos a qualsevol preu els ha abocat a una campanya sense discurs possible. I el pitjor és que encara els falten tres o quatre mesos per omplir de declaracions."

Comencem per l'anècdota. A la pel·lícula Casablanca ariba un moment que el cap de les forces alemanyes d'ocupació, Major Strasser (Conrad Veidt), dóna l'ordre al Capità Renault (Claude Reins), titella del govern de Vichy (de la França lliure),  que faci tancar el local del Rick (Humprey Bogart),(Rick's Cafe Americain). Immediatament el Capità Renault fa un cop de xiulet i obliga a desallotjar la sala. En Rick en sentir l'esbalot baixa immediatament i pregunta al capità per què ha donat aquella ordre. El Capità respon: Sembla mentida, m'acabo d'assabentar que en aquest local s'hi juga! Al mateix temps el croupier li està lliurant al capità els seus guanys de la ruleta de la nit...

L'analogia és evident amb ERC adonant-se tot d'una que el PSC ha votat amb el PSOE a Madrid...
I això ens porta, recurrentment com sempre, a l’error immens d’afegir-se al segon tripartit un microsegon després que els ho proposessin i sense consultar les bases, que suposo que els haurien dit que no! I suposo que la posició d’ERC de cara a la societat civil seria actualment molt més airosa i podria aspirar a ser el referent independentista!
Joan A. Forès
Reflexions
I ara seriosament. L'article diu veritats però no totes: Quan un partit o individu pertanyent a un govern n’està fins als collons d’ells mateixos se’n va a l’oposició i punt. El que passa és que tal com sí que diu l’article “la salvació dels despatxos a qualsevol preu” els fa aguantar fins al final el que no haurien d’haver començat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada