divendres, 9 de juliol del 2010

09/07/10. Mapa de l'annexió de la Confederació Catalano-Aragonesa a Espanya

Benvolguts,
En el debat de la reunió d’ahir dijous al Casal, en Manel Martínez amb molt bon criteri va sugerir que calia començar per fer entendre als catalans que la situació actual de Catalunya no havia sigut sempre igual, sinó que ve de molt lluny, de quan es va perdre la Guerra de Successió.
Molts catalans no saben que Catalunya fou la potencia política més important de la Mediterrània, des de segle XII fins al XV (l’Agustí Alcoverro ens en podría fer una conferencia algún dia). Tampoc no saben que la Confederació Catalano-aragonesa va mantener els seus furs i els seus drets, malgrat la unió dinástica de Ferran i Isabel cap a la fi del segle XV fins al 1714 en el final de la Guerra de Successió en la que la Confederació  s’havia mantingut fidel als Àustries i els seus enemics els Borbons varen guanyar-la.
Fruit d’aquesta derrota la Confederació fou incorporada o assimilada políticament a l’Espanya castellana, que va imposar les seves lleis a casa nostra.
Ômnium Cultural va editar ja fa anys el Mapa Polític que us adjunto on queda clar com l’Espanya Uniforme (els ve de lluny) assimilava o incorporava la Confederació.
Jo vaig dir ahir que publicaria aquest mapa i així ho faig.
Salut i coneixement de la nostra historia,

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada