dissabte, 5 de març del 2011

05/03/11. Abertzales (primera part)

Benvolguts,

En dues Reflexions analitzarem la situació política d’Euskadi de cara a les properes eleccions autonòmiques on una nova opció abertzale pretén tenir dret a presentar-s’hi. Aquest cop la nova versió s’anomena SORTU i ja està preventivament en mans del TS.

Si fem una mica d’història recordarem que a Euskadi des de la transició governaven el PNB i Eusko Alkartasuna (EA) en coalició, i en diferents variants també el Partit Socialista d’Euskadi (PSE) i amb Ezker Batua (EB), amb la presència en el Parlament Basc d’Herri Batasuna, Batasuna o Euskal Herritarrok.

Herri Batasuna obtingué al llarg de la seva història el suport d'entre un 15% i un 18% dels electors bascos, desenes de diputats als parlaments de la Comunitat Autonòmica Basca i Navarra, desenes d'alcaldies de localitats com Laudio, Arrasate, Hernani, Etxarri, o Ondarroa, entre altres, i centenars de regidors. En les Eleccions Europees de 1987, va treure 367.000 vots a tot l'Estat (280.000 vots al País Basc). Més de 40.000 als Països Catalans.

Però el Govern espanyol va crear la Llei de Partits.

La Ley Orgánica 6/2002, de 27 de junio, de Partidos Políticos, llamada Ley de Partidos[1] fue aprobada el 27 de junio de 2002 a partir del proyecto de Ley Orgánica de Partidos Políticos remitida por el Consejo de Ministros de España a las Cortes Generales el 19 de abril de 2002 tras los informes favorables del Consejo General del Poder Judicial y el Consejo de Estado. Esta Ley sustituyó a la Ley 54/1978, de 4 de diciembre de partidos políticos, preconstitucional y más ambigua en el articulado respecto a la ilegalización de los partidos políticos.

La aprobación de dicha ley se realizó con los votos a favor de PP, PSOE, CIU, CC y el Partido Andalucista, lo que sumaban 304 votos favorables (Gaspar Llamazares, de Izquierda Unida votó también a favor, por error).[2] Hubo 16 votos en contra (PNV, BNG, ERC, ICV, EA y CHA) y ninguna abstención.
En la exposición de motivos de la ley se indica que su objetivo es «garantizar» el funcionamiento del sistema democrático:

"impidiendo que un partido político pueda, de forma reiterada y grave, atentar contra ese régimen democrático de libertades, justificar el racismo y la xenofobia o apoyar políticamente la violencia y las actividades de las bandas terroristas".

Para amplios sectores de la sociedad era una ley necesaria para acabar con la impunidad con la que los terroristas utilizaban las instituciones democráticas para financiarse y para extorsionar.

Para algunos sectores, como el nacionalismo vasco o Izquierda Unida, la existencia de esta ley supone privar de derechos civiles a una parte de la población y prolongar medidas propias de un estado de excepción.

Como resultado de esta ley el Tribunal Supremo notificó la ilegalización el 28 de marzo de 2003 de Herri Batasuna así como a Euskal Herritarrok y Batasuna alegando al apoyo a la banda terrorista ETA y al no rechazo de la violencia como forma de hacer política. Por su presunta vinculación con Batasuna, posteriormente fueron ilegalizados Acción Nacionalista Vasca y el Partido Comunista de las Tierras Vascas, por la misma razón se anularon las candidaturas de Herritarren Zerrenda, Autodeterminaziorako Bilgunea, Abertzale Sozialisten Batasuna, Aukera Guztiak, Demokrazia Hiru Milloi y Askatasuna, también se ordenó disolver los grupos parlamentarios Sozialista Abertzaleak y Nafarroako Sozialista Abertzaleak.

I ja sabem el resultat:

En las elecciones al Parlamento Vasco de 2009, el PNV, con Juan José Ibarretxe de nuevo como candidato a lehendakari, obtuvo un total de 30 diputados, con cerca de 400.000 votos (38,56%).[37] Pese a ser el partido más votado y con mayor número de escaños, el Partido Socialista es el que alcanza la lehendakaritza, al lograr los apoyos del Partido Popular y Unión, Progreso y Democracia, que le dieron al candidato Patxi López la mayoría absoluta necesaria para acceder a la presidencia del Gobierno Vasco, por la imposibilidad de la izquierda abertzale a concurrir a las elecciones, dada su ilegalización.

Si us recordeu, l’accés del pacte contra natura PP i PSOE al govern basc ha comportat entre d’altres:
·         La modificació de la llei d’Educació creant línies separades d’ensenyament en èuscara
·         La modificació dels mapes del temps de l’Euskal Telebista de forma que ja no s’ensenya tot el territori d’Heuskalherria (3 províncies basques espanyoles, Nafarroa i 4 províncies d’Iparralde) sinó només el de les 3 províncies basques o en cas contrari s’hi afegeixen també Cantàbria, Castella i Lleó i La Rioja (per confondre l’enemic)

Amb aquestes mesures i moltes més en marxa s’aconsegueix el que els nacionalistes espanyols (PP, PSOE, etc) volien: difuminar Heuskalherria i obtenir un resultat que l’Alfonso Guerra podria expressar dient que a “las colonias vascongadas no las conocerà ni la madre que las parió”.

Aquests partits nacionalistes espanyols (PP, PSOE, UPyD, C’s, etc, que ells s’autoanomenen no-nacionalistes) han produït aquest desastre.

Tot el que ha succeït des de la creació i aplicació de la Llei de Partits, amb l’ajut del TS i del TC quan ha calgut ha fet que entre un 15% i un 18% de l’electorat basc abertzale estigui lligat de peus i mans com si portés una camisa de força.

Recordem un cop més que PP, PSOE, CIU, CC y el Partido Andalucista són els artífex o perpetradors de la llei.

I recordem que PNV, BNG, ERC, ICV, EA y CHA hi van votar en contra.


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada