Benvolguts,
Avui estic fent un exercici, dels que faig correntment, que consisteix a trobar en una notícia que pot semblar banal, els arguments per meditar i reflexionar sobre la nostra trista condició de país ocupat.
En l’ARA d’ahir hi ha una notícia que mirada amb ulls inquisidors dóna per molt: L’alcaldessa de Torrent Maria José Català del PP va dir a candidats locals del PP “Perdoneu si passo al valencià. És la llengua materna i tinc aquest defecte. No me n’adono, de debò”.
Quins comentaris se us acudeixen?. A mi els següents:
· He buscat on era exactament Torrent, i he vist que era a 20 km a l’oest de València, i segons el seu web, la Capital de l'emblemàtica comarca de l'Horta Sud de València.
· He buscat més i he trobat els orígens del nom a Vikipedia: La primera vez que aparece escrito es en un documento de Jaime I de Aragón de 1232, en el que se llama Vilas de Torrent. Torrent fue el nombre oficial hasta que en el año 1860 se dicta una Real Orden por la cual todos los nombres de municipios han de traducir sus nombres al castellano. Desde ese día se comenzó a usar de manera oficial el topónimo Torrente. Aquesta circumstància ens porta a reflexionar sobre la tergiversació de la història, Jaime I de Aragón, i la no imposició de la llengua dels amos a les colònies: Torrente
· He continuat buscant per internet i he trobat en l’edició digital del diari Las Provincias.es de fa un parell anys com Torrent d’acord amb una consulta popular (abans de la de l’Hereu per la Diagonal) en la que varen votar 2.065 (persones sobre una població de 55.000 va decidir eliminar el nom País Valencià (com han fet molts altres municipis de la “Comunidad”), de la principal via del municipi. Segons el Consistori de l’alcaldessa Maria José Català es necessiten 1800 vots per elegir un regidor, “Per tant 2065 votants (no volts positius) han aconseguit que “El nombre Avinguda del País Valencià pasará, a partir de septiembre, a figurar sólo en los libros de historia de la ciudad, ya que 1.055 personas han votado a favor de que cambie la denominación actual, mientras que 957 personas han votado en contra.“ Estranya matemàtica!
· També he reflexionat sobre l’autoodi que l’ocupació espanyola ens ha creat. La senyora alcaldessa demana perdó per passar a la seva llengua materna en una conversa del consistori ja que té aquest defecte (!).
Joan A. Forès
Reflexions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada