dimecres, 30 de març del 2011

30/03/11. Allau de notícies sobre la propera independència (1)

Benvolguts,

L’allau de notícies sobre la propera independència és aclaparadora avui. La conferència de Jordi Pujol ahir a la UPF, les expectatives de la votació de la proposta de llei de Declaració Unilateral d’Independència, ex candidats del PPC que demanen un referèndum, les nacions sense estat d’Europa que envegen Euskadi...

Aquí mostrem retalls de la conferència de Pujol i una anàlisi molt ben feta del director de l’AVUI. En successives Reflexions analitzarem les altres notícies.

La conclusió de la conferència de Pujol, segons en Xevi Xirgo i que jo comparteixo, és que, com sempre, Jordi Pujol fa veure que n’està tip, que està emprenyat, que té por que no ens anorreïn, però sempre d’una manera velada: si l’estat no varia d’actitud..., no tinc arguments per rebatre l’independentisme..., si la idea d'Espanya que ara preval es consolida...!

I jo crec que el darrer servei que podria fer Pujol a Catalunya no és aquest del si, però no. El darrer servei que podria fer Pujol a Catalunya és actualitzar el que var fer Macià fa 80 anys, encara que per això no cal sortir al balcó de la Generalitat i declarar la independència, només cal que usi la seva ascendència sobre CiU i fer que votin SI en la propera discussió de la proposta de llei sobre la Declaració Unilateral d’Independència. No proposo que donin llibertat de vot als seus diputats, ja que els diputats no representen individualment als votants! D'això en parlarem en la segona part de comentaris sobre aquesta allau de notícies.
De fet CiU + ERC + SI sumen 76 escons i només se’n necessiten 68. Un 29% més d'escons que els unionistes PSC + PP + ICV-EUiA + C's!

La conferència de Jordi Pujol ahir a la UPF. Títol: Residuals o independents?
“Pujol fa el punt i a part i es mostra convençut que si l'Estat no varia d'actitud la independència serà l'alternativa
Tanca el cicle plurinacional obert amb la cèlebre conferència d'Esade l'any 1975
L'expresident va congregar ahir unes 600 persones a la Universitat Pompeu Fabra, al carrer Balmes de Barcelona, per solemnitzar el discurs que ja havia començat a desgranar en les darreres setmanes en algun article i en un acte amb estudiants. Pujol creu que l'any 2000 va començar a fracassar la visió plurinacional que havien defensat des de Salvador Espriu a Vicenç Vives, passant per ell mateix. I que la fi definitiva ha estat amb la sentència de l'Estatut. Hi va involucrar tant l'expresident José Maria Aznar com el president José Luis Rodríguez Zapatero, de qui va recordar que quan el Tribunal Constitucional va tombar l'Estatut va arribar a declarar: “Missió acomplerta”.
L'expresident ja no té arguments per rebatre l'independentisme, amb l'única excepció del fet que la reivindicació té una viabilitat difícil i no és d'un dia per un altre. “Però no tinc una proposta alternativa”, va argumentar. “Si la idea d'Espanya que ara preval es consolida, l'alternativa està entre la independència i el gradual esborrament de la catalanitat i de Catalunya”, va afegir. Al seu entendre, modificar la realitat espanyola en sentit positiu a hores d'ara té poca possibilitat.
Pujol va repassar tot el suport que CiU va donar als governs de la UCD, el PP i el PSOE, en moments molt delicats com l'intent de cop d'Estat del 23-F, els acords de Maastricht, o l'entrada a l'euro. I es va queixar que la resposta espanyola no ha sigut lleial. Dos mesos després que CiU salvés pels pèls Zapatero davant el risc que Espanya fos intervinguda ara fa un any per la UE i el Fons Monetari Internacional, l'Estatut va quedar arranat pel TC mentre el president espanyol se'n rentava les mans, va recordar.
Pesos pesants del govern van desembarcar a l'acte, entre els quals el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; el d'Interior, Felip Puig, i el secretari general de Presidència, Francesc Homs, a més del secretari d'Exteriors, Senén Florensa. També hi va assistirel president d'honor d'ERC, Heribert Barrera, així com el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, fill de l'expresident.
Entre el públic també s'hi va poder veure l'exdiputat del PSC i ara membre del consell d'assessor CAREC, Germà Bel, i també els exconsellers de Pujol Joan Guitart i Agustí Bassols. Aquest darrer és a hores d'ara declarat independentista i dirigeix l'entitat Sobirania i Justícia.
Va ser la primera vegada que tots ells veien en un acte tan massiu parlar l'expresident Pujol d'independència i de la fi del projecte de l'Espanya plurinacional.”

Xevi Xirgo, director de l’Avui, analitza la conferència de Pujol en l’article Jordi Pujol, independentista?
“Jordi Pujol, a diferència dels altres expresidents d'aquest país, continua dient coses. Ell diu que està enretirat de la vida política però no és cert. Opina, fa articles setmanals, i de tant en tant surt en diaris i ràdios. I d'any en any fa una conferència resumint el seu pensament. Ahir tocava. Pujol va fer una conferència solemne i va analitzar el que pensa d'aquest país i del país veí. Res de nou. Res de nou, vull dir, que no li hàgim sentit al llarg dels darrers mesos, des que s'ha instal·lat en aquest desencís amb la feina feta i, en el fons, amb el tracte que rebem d'Espanya. El que passa és que ho va fer solemnement. I dir les coses en una conferència, ben ordenada i ben argumentada, no és el mateix que dir-les en una tertúlia o en una entrevista. Ahir vàrem veure un Pujol desencisat amb Espanya, que va fer un recull de greuges i, sobretot, de queixes perquè la lleialtat i el sentit d'estat que ell i CiU han aplicat en els darrers trenta-cinc anys amb l'Estat mai no ha estat correspost. I en va posar un munt d'exemples. Des de l'OTAN fins als apuntalaments fets als governs del PSOE i del PP al llarg de la història recent. Fins i tot va parlar de la deslleialtat de la Casa del Rei. Tot plegat per arribar a la conclusió que després de la sentència de l'Estatut ja no té arguments per dissuadir els independentistes. Sortint de la conferència algú insistia que Pujol s'ha tornat independentista. Ho he dit en més d'una ocasió. No es confonguin. Pujol no s'ha fet independentista. És a la porta, com molts convergents que encara creuen que el pacte fiscal ens ho arreglarà tot. Però no. Pujol no és independentista. Fa un crit d'alerta. I ahir el va fer solemnement.”

Anàlisi complementari de Directe.cat

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada