dijous, 21 de maig del 2015

15/05/15. Xavier Graset. Lengua morta. Wert vol fer repetir les matriculacions per tal què el castellà sigui llengua troncal en l’ensenyament a Catalunya. El Wert compara la tasca de tots els mestres amb el braç allargat del franquisme.

Benvolguts,
Un tast d’aquest article:
Una bona part dels catalans que no tenen el català com la seva llengua familiar, no el coneixerien sense la tasca de tots els mestres, que el ministre Wert compara amb el braç allargat del franquisme.
En castellà hi ha bons refranys, per exemple aquest:
Piensa el ladrón que todos son de su condición!

I ara l’article d’en Xavier Graset: 
Llengua morta
«Que surtin i es passegin, que vegin quin idioma fan servir aquests fills de la immersió quan fan classes de natació o de música»
Xavier Graset | Actualitzat el 15/05/2015 a les 00:01h
I què fa la llengua enmig de la campanya de les municipals? Ah és que hi ha les matriculacions que el ministre vol fer repetir! Vol fer repetir perquè el castellà sigui llengua troncal en l’ensenyament a Catalunya. Llàstima d’autonomia, i de la unanimitat de fa 30 anys quan es va decidir de tirar endavant la llei d’immersió lingüística. Llàstima de la migrada sobirania que encara té el Parlament de Catalunya. Llàstima que hi hagi qui s’aboni a deixar una societat esquinçada, on una bona part dels catalans que no tenen el català com la seva llengua familiar, no coneixerien altrament. No coneixerien sense la tasca de tots els mestres, que el ministre Wert compara amb el braç allargat del franquisme.

Qui ho havia de dir! Ah no que el ministre no ho ha dit! Que s’ha llegit de dalt a baix l’obra de Francesc Ferrer i Gironès, i ja sap que a Catalunya durant el franquisme et partien la cara. I que alguna cosa queda en aquest menyspreu neofranquista quan algun agent de l’ordre “constitucional por supuesto” diu allò de “hablame en cristiano” ja sigui en un aeroport, en un control de carretera, o en seu de l’administració de tots. El plurilingüisme l’han dut malament. La petjada borbònica, que encara ha fet més mal lingüístic a França, no s’ho perdona. Però si no passa res home, perquè el 25% sigui en castellà!. Només cal veure com està el català al País Valencià, a les Illes o a l’Aragó. Com un drap brut.

I encara troben que és de totalitaris
, demanar que el català s’utilitzi a la justícia. I això encara dit per una senyora diputada tan catalana com se n’ufana. Trist tot plegat. Que surtin i es passegin, que vegin quin idioma fan servir aquests fills de la immersió quan fan classes de natació o de música. I encara volen que ens ho empassem. Que trist que és veure com potinegen la llengua i l’ensenyament, i la llengua i la justícia. Deuen ser tots filòlegs i sociolingüistes en hores mortes, o més ben dit en llengües mortes.
Xavier Graset 

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada