dissabte, 5 de desembre del 2015

04/12/2015. Emma Ansola. La proposta de Fernàndez fa aflorar tensió dins la CUP. La investidura de Mas a canvi d'un pla de xoc social genera adhesió entre la militància. Entre la militància de l'esquerra independentista, també hi ha prou gent favorable a cedir dos vots a l'actual president en funcions a canvi d'un pla d'acció contundent..

Benvolguts,
El vodevil, en el bon sentit de la paraula continua, perquè al cap i a la fi tots comencen a veure que ja n’hi ha prou, però s’han de mantenir les formes, s’ha de justificar un canvi de posició davant dels que en massa havien votat una altra cosa. I això no és gens fàcil...
Tanmateix, el panorama s’aclareix, i el suport a l’escrit del David Fernández d’Antonio Baños, Quim Arrufat, Isabel Vallet, Benet Salellas i altres pot fer inclinar la balança més aviat d’hora que tard...

 4 desembre 2015 2.00 h
La proposta de Fernàndez fa aflorar tensió dins la CUP

La investidura de Mas a canvi d'un pla de xoc social genera adhesió entre la militància però també crítiques per la inconveniència de l'escrit

 La formació insisteix que la decisió serà de l'assemblea


Emma Ansola - BARCELONA

Si el debat cupaire a Manresa semblava tancar la porta a la investidura d'Artur Mas, l'article de l'exdiputat David Fernàndez ha deixat al descobert que, entre la militància de l'esquerra independentista, també hi ha prou gent favorable a cedir dos vots a l'actual president en funcions a canvi d'un pla d'acció contundent per fer front a situacions d'emergència social.

El debat d'ahir es va desenvolupar a través de les xarxes socials i càrrecs electes de la formació com ara el cap de llista i diputat, Antonio Baños; l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo; el regidor de Girona Benet Salellas, i el músic Francesc Ribera Titot. Tots ells es feien seu l'escrit de Fernàndez. A mesura que s'anava eixamplant el devessall de piulades a favor i en contra del contingut de l'article de Fernàndez, la tensió en el si de l'esquerra independentista també anava en augment a causa principalment d'alguns militants que consideraven poc convenient originar de nou un debat amb Mas com a protagonista. “Aquí no es mou ningú. Cap individualitat per sobre de la col·lectivitat. El 27-D, decidirem”, piulava la diputada Gabriela Serra.

A la posició de Fernàndez s'hi afegien els altres dos exdiputats, Quim Arrufat i Isabel Vallet, que admetien que l'emissor era una “veu força autoritzada” dins la formació.

Les dues ànimes de la CUP han tornat a fer aflorar la divergència d'opinions en el si d'una formació en què conviuen militants de l'antic MDT, agrupats ara a Poble Lliure, i més proclius a tirar endavant el procés d'independència malgrat que el pugui arribar a liderar Artur Mas, i gent provinent de col·lectius marxistes, anarquistes i comunistes que veuen en Mas el símbol de les polítiques neoliberals que han provocat l'actual crisi econòmica.

Fonts de la formació admetien la tensió, però també asseguraven que tots els sectors dins de la CUP coincideixen a dir que a hores d'ara, sense cap acord amb Junts pel Sí, es fa inviable un pacte per a la investidura ni un compromís per a tota la legislatura com seria la voluntat de l'esquerra independentista per evitar més conflictes a l'hora d'aprovar pressupostos o noves lleis.

Dilluns passat, després que la veu majoritària a Manresa es definís a favor de buscar l'acord amb JxSí però sense la presència de Mas, alguns dirigents de la formació, com ara el mateix Baños, no tancaven la porta a Mas. Aquell mateix dia a la nit el secretariat nacional fixava el dia 27 de desembre com la data de l'assemblea en què s'haurà de decidir la posició final de la CUP. La data estava força calculada: es donava prou temps per negociar un acord i, en cas que hi fos, permetia fixar un ple d'investidura abans del termini màxim, el 10 de gener. Dimarts l'esquerra independentista feia evident el seu malestar per la falta de compromís de JxSí per signar actuacions en el pla econòmic que, a més a més, denunciaven, estaven relacionades directament amb el programa electoral que va presentar la coalició. Alguns diputats alertaven que no tenien on agafar-se per poder presentar-se davant de la militància amb els deures fets.

Després d'aquestes queixes i de l'article de Fernàndez, tots dos equips negociadors van tornar ahir a asseure's a la taula i les primeres impressions de l'esquerra independentista són “bones”, asseguren, però l'acord encara és lluny.

LES FRASES

Si hi ha algun desllorigador de l'embolic és un pla de xoc fort i continuar el procés
Eudald Calvo. ALCALDE D'ARGENTONA (CUP)
És una opinió més, significativa perquè és un exdiputat, però és una més
Isabel Vallet. EXDIPUTADA DE LA CUP
En moments excepcionals cal excepcionalitat, tots junts per la república catalana
Daniel Cornellà. ALCALDE DE CELRÀ (CUP)
Aquí no es mou ningú. Cap individualitat per sobre de la col·lectivitat
Gabriela Serra. DIPUTADA DE LA CUP
Emma Ansola

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada