dimecres, 30 de desembre del 2015

29/12/2015. Enric Serra. Republicans a Espanya? Per què des de fa 40 anys no hi ha hagut debat sobre si l'Estat espanyol ha de ser una monarquia o una república? Del PP i del PSOE s'entén perquè el seu paper de marmessors de l'herència franquista que representa la monarquia, és evident. Però que no ho hagin fet els partits que es presenten com a nous és més difícil de comprendre.

Benvolguts,

L’ Enric Serra al PuntAvui es pregunta com pot ser que el republicanisme vagi deixar d’existir en la transacció, quan els partits polítics de l’Estat espanyol, que no el poble espanyol, varen renunciar-hi patèticament. El Carrillo, el González, el PC, el PSOE varen estripar les cartes. Varen engegar 40 anys i escaig de lluita antifranquista a la brossa i es varen llençar en braços del franquisme, amb soroll de sabres, en estat pur...

Aquest fenomen l’hem estat anomenant el franquisme sociològic i aquest és el fenomen que caldria escatir. 

Com pot ser que tingui tanta força?

Per sort, el mapa de les votacions de les darreres eleccions del 20D ens explica, en veu de l’Enric Juliana i d’altres, quin ha sigut el comportament de la massa (en el sentit orteguià) espanyola. [La rebelión de las masas]. En el mapa dels grisos es mostra aquesta realitat.   
En els mapes que va presentar l’Enric Juliana hi ha la crua realitat. Espanya, el reino de Castilla, és azul i roja (antes azul y roja que rota...), i si identifiquem la massa central segons una campana de Gauss, té una proporció de PP+PSOE de més d’un 60%, amb dues províncies de més del 70% i unes quantes de “només” del 40%-50%.  Però la costa mediterrània oscil·la entre el 0% i el 40%. En el mapa del franquisme sociològic, el PP+PSOE desbocat es correspon a l’Espanya interior. El mapa que podríem identificar com més tendent a ser republicà és la perifèria. N’hem parlat moltes vegades, de les dues Espanyes.
Tanmateix, segons l’Enric Serra exposa, els nous partits, un neoliberal i l’altre més d’esquerra queden inclosos en el magma espanyol. No són identificables com a realitats diferents en aquests mapes segons els paràmetres de mesura que en Juliana ha definit.

 
Ara podem llegir l’article de l’ Enric Serra:

29 desembre 2015 2.00 h

Republicans a Espanya?

Enric Serra

Cap persona que s'hagi mirat la realitat política i social d'Espanya pot dir que els resultats de les eleccions del 20 de desembre hagin estat una sorpresa. I aquest articulista potser tampoc no s'hauria de sorprendre que no hi hagi hagut debat sobre si l'Estat espanyol ha de ser una monarquia o una república. Que no l'hagi impulsat el PP, s'entén perquè el seu paper de marmessor de l'herència franquista que representa la monarquia, és evident. Que no ho hagi fet el PSOE, també, perquè l'exercici del poder i el temor dels sabres li ha fet perdre el significat de la sigla i l'esperit que la va inspirar. Però que no ho hagin fet els partits que es presenten com a nous i revulsius de la vella política és més difícil de comprendre. Ciudadanos, perquè podria representar la nova política neoliberal, pragmàticament republicana i desproveïda d'hipoteques històriques. I Podemos, perquè se suposa que és la recuperada veu de l'esquerra popular que hauria de ser l'antítesi dels privilegis hereditaris i les farses institucionals. En canvi, ambdós van engrunar –hem de pensar que conscientment– qualsevol indici de republicanisme el dia que van acudir al Palacio de la Zarzuela afalagats de pertànyer a les privilegiades elits que són convidades a reverenciar el monarca.
Encara que els republicans catalans sembla que no tenim pressa ni prou consens per fer realitat la República del nostre país, som majoria els que la voldríem demà mateix. Ho sabem i ho saben arreu, i sembla que aquesta evidència s'hauria d'encomanar al poble espanyol, que hauria de sentir un pessigolleig similar al seu cervell, preguntar-se per a què volen un rei i una família reial i escatir què representa tenir-los més enllà d'una projecció històrica que avui dia és absolutament anacrònica. Ho és per a Espanya i ho és per a qualsevol altre país per més tradició que tingui al darrere o per més exemples que hi hagi a la vella Europa, on també hi ha repúbliques notables. I aquest debat no és un debat anecdòtic sobre el comportament de la família reial. És un debat sobre el sentit comú de la ciutadania.
Enric Serra

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada