dimarts, 5 d’abril del 2011

05/04/11. Continuem parlant de la gran festa del 10A!

Benvolguts,
Continuem parlant de la gran festa del 10A!

Avui hi ha moltes notícies i comentaris i articles d‘opinió. Més que ahir.

A l’Ara es publica un reportatge de nom La contrarrellotge del 10-A que va acompanyat d’un clip de 6 minuts que explica com s’ha organitzat la consulta a Barcelona. Molt recomanable. El vídeo mostra l’immens treball tant de logística dels responsables com d’esforç dels ciutadans anònims, contents de col·laborar a mida de les seves possibilitats i fins i tot amb més de les seves possibilitats. Conec responsables que han demanat vacances aquesta setmana a les empreses respectives per fer la feina ben feta, i infermeres que acaben el seu torn a l’hospital i se’n van al centre logístic a passar dades a l’ordinador i molts, molts ciutadans que han treballar aquests darrers 3 mesos els dissabtes i diumenges en les meses de Vot anticipat.

Hi ha diversos articles i notícies sobre les contradiccions de CiU, de CDC amb Unió. A l’ARA hi ha l’article Ortega i Bozal encara no saben què fer amb la foto de tots es consellers del govern i explicant el comportament de cadascun davant de la consulta independentista: Tots han votat anticipadament o diuen que votaran el 10A, excepte Pelegrí (d’Unió) que no ha votat a Lleida que és on li pertocava, i la psicòloga Joana Ortega i l’advocada de l’estat Bozal que encara s’ho estan pensant. I el voltor Duran que plana per sobre del govern però que no en forma part (?) i que cada dia diu 3 cops al menys que votarà que no. I continua dient: Sigui quina sigui la decisió final d'Ortega i Bozal, Duran no en vol fer llenya. Ahir ja va afirmar que "respecta" la decisió de Mas. Això sí, va llançar un missatge d'advertència davant l'efecte dòmino que pot provocar el vot de Mas i va subratllar que el fet que el president hagi votat a favor de la independència no vol dir que aquesta sigui l'opció "més encertada". Duran va anar més enllà i va afirmar que Europa no donaria suport a una declaració unilateral d'independència i, per rematar la jugada, va recordar als independentistes que el seu objectiu serà lluny mentre "els catalans donin la majoria absoluta al PSOE". En aquesta darrera frase hi sembla implícit que ell voldria que la majoria absoluta dels catalans donessin la majoria absoluta al PP?

També a l’Avui hi ha una notícia de redacció de títol Trias i Oriol Pujol votaran junts a la consulta del 10-A: “El candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, i el secretari general adjunt de Convergència, Oriol Pujol, van anunciar ahir que aniran junts a votar en la consulta independentista del proper 10 d'abril a la capital catalana. Al llistat convergent de votants es van afegir també ahir els actuals consellers d'Economia, Andreu Mas-Colell, i de Salut, Boi Ruiz.” Pujol va explicar que el partit ha decidit que els dirigents convergents que ho vulguin podran anar a votar de manera conjunta i ha donat llibertat de vot. Aquests darrers votants s'afegeixen als ja consumats de l'expresident Jordi Pujol i el president Artur Mas, que ja van dipositar el seu vot la setmana passada. La motivació de Convergència contrasta amb la distància amb el procés que han demostrat els seus socis, Unió Democràtica de Catalunya. El seu secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha anunciat que no votarà en la consulta, igual que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que també ha fet públic que no participarà en la consulta barcelonina. Qui sí anirà a votar serà el conseller de Cultura i exsocialista Ferran Mascarell. Els 12 regidors que la federació té a l'Ajuntament de Barcelona també han revelat que participaran en la consulta de diumenge vinent. Els tres regidors d'UDC sí que participaran en el procés.

Espero que l’opció de llibertat de vot que dóna Oriol Pujol als seus parlamentaris, es faci extensiva a la votació de la proposició de Solidaritat al Parlament!

Al Periódico comenten, amb esperit molt crític, el fet que Mas hagi votat, dient que La independència no es vota d’amagat i se’n fot una mica de Mas, ciutadà, President de la generalitat, i moltes altres ànimes: “L'home, el president de CDC, el líder de la federació, el cap del Govern «dels millors...»; no sé quin és el Mas que vota d'amagat. Però qui ja fa 100 dies que és president, hauria de procurar ser-ho de tots els catalans.”

A l’Avui parlen de la Projecció internacional de la consulta del 10A a la notícia de redacció Observadors de tot el mon a la consulta del 10A:
A hores d'ara ja hi ha 35 personalitats confirmades que assistiran al procés que es farà diumenge vinent. A banda dels observadors de nacions sense estat, com ara Flandes, Escòcia, el País Basc i Sardenya, també s'ha volgut convidar personalitats d'estats ja constituïts, com ara Anglaterra, Alemanya i Finlàndia. Anna Arqué, de la comissió internacional de la plataforma Barcelona Decideix, ha explicat que “la sensibilitat intel·lectual per entendre la significació d'aquest procés democràtic” i “la demanda al territori europeu d'exercir el dret universal d'autodeterminació no és exclusiva dels ciutadans de Catalunya, Escòcia i Flandes, per exemple”. Segons ella, “cal que els demòcrates d'estats ja constituïts s'hi impliquin, i la consulta està aconseguint que es comencin a pronunciar per defensar-la, sense matisos imposats i demagogs”.”

També a l’Avui hi ha una notícia d’agència de títol ERC demanarà que una comissió parlamentària sigui “observadora” de la consulta. Segons que ha explicat al Parlament la portaveu del grup d'ERC, Anna Simó, no sembla gaire lògic que “venint a Catalunya observadors internacionals que són diputats d'altres països, no existeixi una presència de parlamentaris catalans en la consulta”.
Per aquest motiu, ERC demanarà a la Mesa del Parlament que “proposi una comissió transversal de diputats que també facin d'observadors”, la qual cosa segons la seva opinió, “seria un indicatiu molt clar a la ciutadania de participació”.“Esperem -ha afegit Simó- que aquesta proposta sigui molt ben acollida per la resta de grups”.

I jo hi afegeixo que donat que hi haurà parlamentaris estrangers i parlamentaris catalans caldria també que hi hagués parlamentaris espanyols. Qui serà l’encarregat de demanar-ho?

Jordi Mercader a l’Avui en l’article Res no és el que sembla parla de la contradicció que el ciutadà Mas voti que sí a la consulta popular del 10A quan el president Mas votarà en contra al Parlament quan d’aquí a pocs dies es voti la proposició de llei de Solidaritat. Inclou un paràgraf  críptic: La decisió de CDC d'instrumentalitzar a consciència la consulta popular que des fa uns mesos recorre el país per utilitzar-la com a advertència del que podria arribar a passar si un dia fos convenient que passés no sembla, però, impressionar Madrid. L'ambigüitat convergent incomoda el socis d'Unió, confon els partits independentistes oficials, dóna ales al discurs alarmista del PP i augmenta la perplexitat dels socialistes catalans.

I acaba dient: Així, seguint aquesta lògica virtuosa, segons la qual el Barça seria més que un club o la Caixa més que un banc, no pot sorprendre que la consulta popular vulgui ser més del que realment és, una hàbil maniobra per fer créixer el sentiment sobiranista, un exercici voluntarista i festiu, més semblant a una recollida de firmes que a un referèndum. El president Mas amb la seva forma d'actuar en aquesta matèria semblaria posar les coses al seu lloc, separant el país real del país imaginat. Podria ser, però també podria ser tot el contrari. Vés a saber. Res no és el que sembla.
 Jutgeu vosaltres mateixos!


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada