diumenge, 7 d’octubre del 2018

06/10/2018. Modest Guinjoan. Construcció i indústria, motors. Ja fa molts trimestres que l’economia catalana creix a ritmes molt alts. Vegem algunes dades globals i també dels dos sectors que millor es comporten al llarg dels darrers 15 trimestres, des del primer de 2015 fins al segon del 2018. En aquest període l’economia catalana ha registrat de manera ininterrompuda creixements del PIB sempre superiors al 3% en taxes anuals, amb una mitjana del 3,6% en aquest període (3,2% a Espanya), de manera que no només es tracta de valors alts en comparació amb la UE, sinó que també són persistents. En el darrer any (del tercer trimestre del 2017 al segon trimestre del 2018), el creixement mitjà ha estat del 3,3% (3,0% a Espanya). El bon comportament del PIB descansa fonamentalment en la indústria i la construcció, dos sectors d’activitat importants: el primer pel seu paper cabdal en la innovació, internacionalització, productivitat, exportació, qualificació dels llocs de treball, etcètera; i el segon perquè venia d’una crisi profundíssima. Doncs la indústria ha crescut en els darrers 15 trimestres a un ritme mitjà interanual del 5,1% (4% a Espanya) i la construcció, al 3,8% (3,6% a Espanya).


Benvolguts,

En Modest Guinjoan és un brillant economista català, membre del col·lectiu Wilson. Ens en podem fiar! En aquest article explica com l’economia catalana va de conya! Ara caldria que un altre economista expliqui perquè anem tant curts de diners si l’economia va de conya. Deu ser qüestió del dèficit fiscal? En parlarem demà!

Vegem l'article:


6 octubre 2018 2.00 h

Construcció i indústria, motors

Modest Guinjoan - Economista

Ja fa molts trimestres que l’economia catalana creix a ritmes molt alts. Vegem algunes dades globals i també les dels dos sectors que millor es comporten al llarg dels darrers 15 trimestres, des del primer de 2015 fins al segon del 2018.

En aquest període l’economia catalana ha registrat de manera ininterrompuda creixements del PIB sempre superiors al 3% en taxes anuals, amb una mitjana del 3,6% en aquest període (3,2% a Espanya), de manera que no només es tracta de valors alts en comparació amb la UE, sinó que també són persistents. En el darrer any (del tercer trimestre del 2017 al segon trimestre del 2018), el creixement mitjà ha estat del 3,3% (3,0% a Espanya).

El bon comportament del PIB descansa fonamentalment en la indústria i la construcció, dos sectors d’activitat importants: el primer pel seu paper cabdal en la innovació, internacionalització, productivitat, exportació, qualificació dels llocs de treball, etcètera; i el segon perquè venia d’una crisi profundíssima. Doncs la indústria ha crescut en els darrers 15 trimestres a un ritme mitjà interanual del 5,1% (4% a Espanya) i la construcció, al 3,8% (3,6% a Espanya). En el darrer any, la indústria ha crescut a un ritme també del 5,1% (3,6% a Espanya) i la construcció, al 6% (5,7% a Espanya). Aquests índexs són superiors als registrats al sector serveis, el més gran de la nostra economia, que ha crescut a un ritme mitjà del 2,8% en els darrers 15 trimestres. Una curiositat: en el conflictiu quart trimestre del 2017, la indústria i la construcció van tenir creixements del 6,4%, el més alt des del primer trimestre del 2015 en el cas de la construcció i el segon més alt en el cas de la indústria.

El panorama contrasta amb el que fa poc dibuixava des de la tribuna del Parlament Inés Arrimadas, que a la lleugera venia a dir que l’economia catalana és un Titanic. El lector ja es pot imaginar a qui li encolomava la culpa. Les dades no ho avalen, per a desgràcia de polítics, periodistes i economistes apocalíptics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada