dijous, 4 d’octubre del 2018

29/10/2010. Quico Sallés. Nou model de finançament: els diners se'n van i el sistema es queda. El model de finançament pactat a voltes de l'Estatut del govern espanyol amb el govern tripartit va ser històric: és el primer cop a la història que la Generalitat té menys diners que fa un any i menys que fa dos. Així resulta dels documents de la Direcció General d'Anàlisi i Política Econòmica que analitzen històricament els ingressos pressupostaris de la Generalitat de Catalunya vinculats al model de finançament. Segons fonts financeres consultades per Nació Digital, el nou model de finançament, lluny d'incrementar els recursos quan més falta fan -en època de vaques magres- els perjudica. La raó, segons les mateixes fonts, és que el sistema de càlcul redistributiu està pensat en el conjunt estatal no en les particulars necessitats i circumstàncies de Catalunya en particular. Amb aquest model de finançament els diners se'n van però la “bèstia” (sistema) es queda, fet greu en època de vaques magres.


Benvolguts,

Estem sotmesos a una espoliació fiscal extensament explicada en aquest Bloc. Com que la primera vegada que es va aplicar el "nou" model de finançament era el 2009 i aquest article no el teníem ressenyat, el publiquem ara.

Atenció que aquest article fou publicat el 2010. Ja explicarem el perquè de tot plegat!

Vegem l'article:


Nou model de finançament: els diners se'n van i el sistema es queda

El 2010 la Generalitat ingressa menys diners que el 2009, 2008 i 2007

per Quico Sallés, 29 d'octubre de 2010 a les 01:02 
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'octubre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

 Gràfic dels ingressos pressupostaris de la Generalitat de Catalunya Foto: Susana Perdomo/DEIF


El model de finançament pactat a voltes de l'Estatut del govern espanyol amb el govern tripartit va ser històric: és el primer cop a la història que la Generalitat té menys diners que fa un any i menys que fa dos. Així resulta dels documents de la Direcció General d'Anàlisi i Política Econòmica que analitzen històricament els ingressos pressupostaris de la Generalitat de Catalunya vinculats al model de finançament.

Segons l'historial de recaptació el 1981 l'administració catalana ingressava 271,293 milions d'euros, una xifra que es dispara fins els 19,321,032 milions d'euros del 2010. Això és, l'increment d'ingressos de la Generalitat ha estat, amb més o menys notorietat, constant durant els darrers 29 anys, llevat del període 2007-2010. És en aquests tres anys que la caixa de la Generalitat ha patit un autèntic trienni negre ja que es dóna la circumstància – única en 30 anys- que durant dos anys la Generalitat ha recaptat i ingressat menys que en els exercicis immediatament anteriors malgrat un flamant acord de finançament que havia de sanejar les arques i el dèficit vitalici de les finances catalanes. 

L'any 2007 la Generalitat va registrar uns ingressos pressupostaris vinculats al model de finançament de 21,144,441 milions d'euros; el 2008 la xifra va augmentar fins a 22,402,500 milions d'euros; però el 2009 aquesta xifra es va reduir fins al 21,412,286 milions d'euros i el 2010 va caure fins als 19,321,032 milions d'euros. Les matemàtiques són clares: l'any 2010 la Generalitat va ingressar menys diners que el 2009, i menys que el 2008. La reducció d'ingressos, òbviament imputable a la crisi, té la característica de ser l'única dels darrers anys, malgrat que en 29 anys s'han patit altres crisis, que redueix els ingressos per sota del llindar de l'exercici anterior.

Segons fonts financeres consultades per Nació Digital, el nou model de finançament, lluny d'incrementar els recursos quan més falta fan -en època de vaques magres- els perjudica. La raó, segons les mateixes fonts, és que el sistema de càlcul redistributiu està pensat en el conjunt estatal no en les particulars necessitats i circumstàncies de Catalunya en particular.
Amb aquest  model de finançament els diners se'n van però la “bèstia” (sistema) es queda, fet greu en època de vaques magres.

Quico Sallés

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada