divendres, 14 d’agost del 2015

14/08/15. Un prestigiós economista alemany veu la independència beneficiosa per Berlín. Segons l’economista, Catalunya té similituds amb les economies dels països com Alemanya o França per “la manera de pensar i actuar, les regles del joc i els tipus d’organitzacions que constitueixen el sistema social de producció”.

Benvolguts,
Aquesta notícia del directe.cat té la seva part positiva, molt positiva, i algun tema boirós que caldria aclarir. El resum és molt positiu!
La notícia emfasitza l'opinió de l'economista Werner Abelshauser. 
La notícia té un enllaç amb el document
german-foreign-policy.com.
Dedicarem un apunt més endavant a aquest document, tanmateix un primer tast pot ser profitós!

El document té un primer paràgraf molt interessant:
Explica el plebiscit del 27S, explica que Alemanya mai no havia posat pegues a que Catalunya fos independent, diu que hi ha 5.600 empreses alemanyes que han invertit a Catalunya, Bayer, BASF, Volkswagen i moltes d'altres, i explica el temor de que aquestes companyies que han fet de Catalunya la base del seu negoci a Espanya, tinguin problemes amb la secessió, devolució o segregació o restitució. Tanmateix el mateix document diu que els experts assessors del Govern alemany opinen que si hi ha problemes poden ser resolts. També explica com molts Think Tanks alemanys demanen que no s'obstrueixi la independència...
An Unofficial Plebiscite

2015/08/07

BERLIN/BARCELONA

(Own report) - The German establishment is sending mixed signals in reaction to the announcement of an unofficial plebiscite on Catalonia's secession from Spain. Catalan Prime Minister Artur Mas has declared the September 27 regional elections a de facto plebiscite on the region's secession. Should his alliance secure the absolute majority, he will proclaim independence from Spain within 8 months. In the past, Germany had repeatedly supported Catalan secession. Influential German think tanks are demanding that secession not be obstructed. However, there is opposition rising from within business circles. Catalonia is a central site for German companies in Spain. Engaged in trade throughout Spain, they do not want to see their business possibilities limited to one region and Barcelona's secession from Madrid could possibly prove an obstacle. According to German government advisors, on the other hand, these problems could be solved. Some economists contend that the EU's currency, the Euro, can, in the long run, only be maintained within a uniform economic area. This would exclude Spain, but include a seceded Catalonia, the strongest economic zone on the Iberian Peninsular.
Vegem l'article:

13 d'agost de 2015 

Un prestigiós economista alemany veu la independència beneficiosa per Berlín

Segons Werner Abelshauser, Catalunya és equiparable a les regions més industrialitzades d’Europa


Alemanya no té encara una posició presa sobre la independència catalana, que podria ser favorable si fa cas a un dels economistes més prestigiosos. Werner Abelshauser ha afirmat que la creació d’un nou estat català podria tenir beneficis a llarg termini per Alemanya, per exemple si s’establís una unió monetària només entre els països que tenen una “cultura econòmica uniforme”. 
Etiquetes
europa, quatre motors d'europa
Cultura econòmica com Alemanya o França
Un prestigiós economista alemany veu la independència beneficiosa per Berlín

Abelshauser explica que Catalunya forma part de la cultura econòmica del centre d’Europa, que es caracteritza per unes relacions laborals cooperatives, en lloc de “centrades en el conflicte, com especialment al sud d’Europa”. Segons l’economista, Catalunya té similituds amb les economies dels països com Alemanya o França per “la manera de pensar i actuar, les regles del joc i els tipus d’organitzacions que constitueixen el sistema social de producció”.

Catalunya, un dels 'Quatre Motors d'Europa'

Així, defensa que només els països amb aquesta cultura econòmica haurien de tenir la moneda única, i no tots, perquè en època de crisi s’ha demostrat que l’euro no funciona. Això, segons Abelshauser, beneficiaria a llarg termini a Alemanya, i tenint en compte que Catalunya és un dels ‘Quatre Motors d’Europa’ –juntament amb les regions de la Llombardia (Itàlia), Roine-Alps (França) i Baden-Württemberg (Alemanya)- podria ser en aquest grup monetari selecte. Amb una condició, segons l’economista: que aconsegueixi la independència. Un altre del grup de prestigiosos professors alemanys que avalen la independència és Roland Vaubel.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada