divendres, 21 d’agost del 2015

20/08/2015. jbadia. Sí que es pot respectar més el català

Benvolguts,

Els amics del Sí que es pot tenen alguna mancança respecte al coneixement del català, sobretot tenint en compte que la immersió lingüística ja fa 30 anys que funciona...
Aquest article palesa la manca de cura amb la llengua que usen els "podemos". Tanmateix si un grup d'aprenents de polítics es va presentar amb aquesta infecta pancarta amb el lema Barcelona en comú que fa angúnia de mirar, ja no ve d'aquí com destrossen el català en els seus comunicats...
Qui es va atrevir a presentar aquest esguerro de pancarta i per què? 
Qui va acceptar sortir retratat amb aquesta desgràcia de pancarta?
Pancarta on hi ha dibuixat l'Ajuntament de Barcelona, amb tres banderes espanyoles...


I ara vegem les errades que aquests senyors fan sempre que poden:

Sí que es pot respectar més el català

http://blocs.mesvilaweb.cat/jbadia/2015/08/20/si-que-es-pot-respectar-mes-el-catala/

Publicat el 20 d'agost de 2015
síqueespot
L’univers del «sí que es pot» va construint un llenguatge propi. És un codi lemàtic, nascut dels lemes, dels crits, de les manifestacions… Per això «els i les» membres d’aquest corrent ideològic no fan acció social ni ajut social, sinó que fan rescat ciutadà o rescaten persones. Tampoc no volen suprimir ni eradicar la privatització, ni cap de les males pràctiques dels capitalistes, sinó que tot ho volen revertir. En l’univers del «sí que es pot» tot és transversal inclusiu
En fi, és un codi propi de gent potser més avesada a frases cridaneres que no a discursos ben articulats. Per això no ens hauria d’estranyar que la batllessa de Barcelona expel·leixi frases tortuoses com ara aquesta: «Demanaria als partits de l’oposició que no facin declaracions irresponsables, sobre situacions sensibles, que afecten fenòmens vulnerables, que no haurien de ser objecte de declaracions partidistes i oportunistes.»
En fi, ja veurem si té gaire futur, aquest nou llenguatge. De moment, això sí, constatem que la relació d’aquest nou codi amb la llengua catalana és més aviat… torturada.
Per començar, això de sí que es pot és una traducció maldestra, precipitada, d’urgència, del sí se puede, original i castís. En català genuí, el verb poder va seguit d’un altre verb, i encara més en l’ús pronominal i impersonal: «Es pot anar més de pressa», «Es pot fer bé o malament», «Això no es pot acceptar de cap manera»… Però dir es pot i prou grinyola.
Per fer-se una idea clara de la poca pràctica que tenen els del «sí que es pot» a escriure en català, només cal veure la llista de faltes greus del quadre amb què pretenen comparar-se amb la candidatura rival. Aquest breu text, que teniu corregit a l’encapçalament, no passaria un examen de quart d’ESO. Per a entendre bé la magnitud de la tragèdia, ací teniu la traducció d’aquestes frases a l’espanyol:
EL CABEZA DE LLISTA ÉS EL PRESIDENCIABLE
¿EL PRESIDENCIABLE ÉS EL QUARTO DE LA LISTA?
PLENA SOBERANÍA DEL PUEBLO CATALÁN DALANTE DE NINGÚN OTRO MARCO
REGALAN LA SOBERANÍA A LAS GRANDES INDÚSTRIAS CON LA APROVACIÓN DEL TTIP
PROGRAMA SOCIAL INEXISTENTE CON VISTA DE UNA SOLA META
REVERTIR LA PRIVATIZACIÓN DIRECTA O ENCUBIERTA DE LOS SERVICIOSPUBLICOS
Aquesta entrada s'ha publicat dins de CircumstànciesLlengua per jbadia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 COMENTARIS A “SÍ QUE ES POT RESPECTAR MÉS EL CATALÀ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada