dissabte, 22 d’agost del 2015

21/08/2015. Quico Sallés. Prada de Conflent. “El poder constituent és el fonament no jurídic del dret i se situa fora de les fronteres del dret”

Benvolguts,
Com que jo no he estudiat lleis, molt sovint em trobo amb evidències i conceptes que fins aquell moment no m'havia plantejat.
I avui ens trobem en un d'aquests casos. 
El professor de Dret Constitucional de la URV, Jordi Jaria, postula: 
“El poder constituent és el fonament no jurídic del dret i se situa fora de les fronteres del dret”.
I continua:
"El poder constituent no depèn de cap altra i no pot haver una constitució que l’autoritzi”

Fixeu-vos quina força té el poder constituent! Se situa fora de les fronteres del dret i no cal que hi hagi cap constitució que l'autoritzi! 
Té un parió amb el Gènesis. Ès el principi de tot. Pel que respecta al dret, res no hi ha per sobre. Cap TC, cap TS, cap TSJCC. cap TOP, cap Consejo de Estado. A l'origen hi ha el Procés Constituent. Després vindrà el desenvolupament de les constitucions, etc.
Recordeu que el 1714-1716 els Decrets de Nova Planta varen eliminar, de jure, el que les forces borbòniques havien eliminat, de facto, les Constitucions de Catalunya, del Regne de València, del Regnes de Mallorca, Sicília i Sardenya... 
Recordeu també que el 1938-1939 el general Franco i les seves forces d'ocupació, rebels i traïdors a la Constitució Republicana, varen intentar eliminar l'Estatut de Catalunya (que va perviure a l'exili, fins que el president Tarradellas el va tornar a posar en mans del poble de Catalunya...).
Recordeu finalment que el Suárez i la transició borbònica del 1978, van intentar eliminar, de jure, el règim franquista, mort, de facto, el 1975 amb la mort del dictador.


I ara el relat d'en Quico Sallés:

21/08/2015
PROCÉS CATALÀ
Jaria: "És absurd demanar a Espanya reformar la Constitució si marxem"
El professor de dret constitucional assegura que la proposta reformista és “contraproduent i necessari
Quico Sallés (Prada, el Conflent) 
El professor de Dret Constitucional de la URV, Jordi Jaria, està convençut que és “absolutament contraproduent i innecessari” reformar la Constitució espanyola per exercir el poder constituent català. Un debat obert en les darreres setmanes per part de diverses forces unionistes.

En una classe feta aquest matí a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada, Jaria ha insistit en el caràcter “absolut i originari” del “poder constituent”. 
“El poder constituent és el fonament no jurídic del dret i se situa fora de les fronteres del dret”, ha reblat. 

En aquest sentit, Jaria conclou que pels “vincles exteriors” no es pot exercir de manera absoluta però sí 
“originària perquè no depèn de cap altra i no pot haver una constitució que l’autoritzi”. 

“És absurd demanar a Espanya reformar la Constitució, per què han de reformar la seva constitució perquè nosaltres marxem?”, s’ha preguntat socràticament Jaria. 
Quico Sallés 

Joan A. Forès 
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada