dilluns, 18 de febrer del 2019

17/02/2019. Carme Vinyoles. Enverinen l’ànima. No es tracta només de crear men­ti­des com a cínica jus­ti­fi­cació de guer­res en nom de la democràcia i els drets humans. Ara s’està escam­pant el que Gar­ton Ash, catedràtic d’Estu­dis Euro­peus de la Uni­ver­si­tat d’Oxford, va qua­li­fi­car de “Pro­jecte Ira” par­tint de la furi­bunda arti­lle­ria dis­pa­rada per Trump a Clin­ton en la cam­pa­nya del 2016: Tot s’hi val per des­truir l’ene­mic, no per seduir o gua­nyar l’adver­sari que seria el regis­tre propi d’una política civi­lit­zada. Pen­sem-hi, la bru­ta­li­tat ver­bal és signe d’ide­o­lo­gies auto­ritàries, des­hu­ma­nit­za­do­res, repres­si­ves, de les quals cap soci­e­tat en surt indemne. No els repe­ti­rem pas, prou que enve­ri­nen l’ànima en els alta­veus mediàtics. Diuen que les parau­les saben més de nosal­tres que nosal­tres d’elles. Doncs pel des­pit i la rancúnia que des­til·len quan obren la boca els conei­xe­rem, a ells i a les seves inten­ci­ons, com a aque­lla pae­lla bruta que vol emmas­ca­rar tota la vai­xe­lla. Amb el llen­guatge cons­truïm rea­li­tats que a la vegada ens cons­tru­ei­xen i això per bé o per mal té con­seqüències. A “La llen­gua del Ter­cer Reich” Vic­tor Klem­pe­rer adver­teix: “El nazisme s’introduïa en la carn i en la sang de les mas­ses a través d’expres­si­ons aïlla­des, de for­mes sintàcti­ques repe­ti­des mili­ons de cops i adop­ta­des de forma mecànica i incons­ci­ent.”


Benvolguts,

En el magnífic microarticle Enverinen l’ànima de Carme Vinyoles al PuntAvui, en traiem primer la col·lecció de punyents conceptes o frases, que després ella lliga per crear el seu paorós article. 

Llegiu-les i observeu a continuació el partit que n’ha tret:

·         Enverinar l’ànima
·         Crear mentides
·         Cínica justificació de guer­res en nom de la democràcia i els drets humans
·         “Pro­jecte Ira” par­tint de la furi­bunda arti­lle­ria dis­pa­rada per Trump a Clin­ton en la cam­pa­nya del 2016:
·         Tot s’hi val per des­truir l’ene­mic, no per seduir o gua­nyar l’adver­sari que seria el regis­tre propi d’una política civi­lit­zada.
·         La bru­ta­li­tat ver­bal és signe d’ide­o­lo­gies auto­ritàries, des­hu­ma­nit­za­do­res, repres­si­ves, de les quals cap soci­e­tat en surt indemne
·         Enve­ri­nen l’ànima en els alta­veus mediàtics
·         Pel des­pit i la rancúnia que des­til·len quan obren la boca els conei­xe­rem, a ells i a les seves inten­ci­ons, com a aque­lla pae­lla bruta que vol emmas­ca­rar tota la vai­xe­lla.
·         A “La llen­gua del Ter­cer Reich Vic­tor Klem­pe­rer adver­teix: “El nazisme s’introduïa en la carn i en la sang de les mas­ses a través d’expres­si­ons aïlla­des, de for­mes sintàcti­ques repe­ti­des mili­ons de cops i adop­ta­des de forma mecànica i incons­ci­ent.”

Crec que és imprescindible fixar-nos en tots aquests conceptes, molt ben verbalitzats per l’autora per comparar-los d’ara endavant amb la fel que destil·len els falangistes-franquistes-feixistes-nazis que l’Espanya borbofranquista ha aconseguit incardinar i que degut al seu odi poden provocar una guerra física entre ciutadans, com ja varen fer l'any 36 ajudats dels feixistes i nazis europeus (com ara?).


En aquesta foto de l’any 36, just abans de la revolta dels generals feixistes, es veu com José Antonio creador de la Falange Española en la concentració de la Vieja Guardia, amb els seus goril·les o sicaris armats amb pistoles, dona la cara a la guàrdia civil, abans d’aconxavar-se amb el Franco i els altres feixistes.

Oi que la foto dels falangistes no presagiava res de bo? Doncs l’ambient falangista de VOX, PP i Ciudadanos té totes les aparences de treure el seu odi contra els catalans i contra els partits polítics d’un moment a l’altre!
Els catalans som els que més hi perdrem si fan un Alzamiento violent...
Vegem l’article:



17 febrer 2019 2.00 h
Carme Vinyoles Casas
Enverinen l’ànima
Klem­pe­rer explica com s’introduïa el nazisme en la carn i la sang de les mas­ses
No es tracta només de crear men­ti­des com a cínica jus­ti­fi­cació de guer­res en nom de la democràcia i els drets humans.
Ara s’està escam­pant el que Gar­ton Ash, catedràtic d’Estu­dis Euro­peus de la Uni­ver­si­tat d’Oxford, va qua­li­fi­car de Pro­jecte Ira par­tint de la furi­bunda arti­lle­ria dis­pa­rada per Trump a Clin­ton en la cam­pa­nya del 2016:
Tot s’hi val per des­truir l’ene­mic, no per seduir o gua­nyar l’adver­sari que seria el regis­tre propi d’una política civi­lit­zada.
Pre­o­cupa la pro­li­fe­ració d’insults i rabiüdes des­qua­li­fi­ca­ci­ons a les per­so­nes que exci­ten els bai­xos ins­tints i inhi­bei­xen la capa­ci­tat d’escol­tar, rao­nar i con­viure. No els repe­ti­rem pas, prou que enve­ri­nen l’ànima en els alta­veus mediàtics. Diuen que les parau­les saben més de nosal­tres que nosal­tres d’elles. Doncs pel des­pit i la rancúnia que des­til·len quan obren la boca els conei­xe­rem, a ells i a les seves inten­ci­ons, com a aque­lla pae­lla bruta que vol emmas­ca­rar tota la vai­xe­lla. Amb el llen­guatge cons­truïm rea­li­tats que a la vegada ens cons­tru­ei­xen i això per bé o per mal té con­seqüències. La llen­gua del Ter­cer Reich Vic­tor Klem­pe­rer adver­teix:

“El nazisme s’introduïa en la carn i en la sang de les mas­ses a través d’expres­si­ons aïlla­des, de for­mes sintàcti­ques repe­ti­des mili­ons de cops i adop­ta­des de forma mecànica i incons­ci­ent.”

Pen­sem-hi, la bru­ta­li­tat ver­bal és signe d’ide­o­lo­gies auto­ritàries, des­hu­ma­nit­za­do­res, repres­si­ves, de les quals cap soci­e­tat en surt indemne.

Carme Vinyoles Casas
     
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada