diumenge, 24 de febrer del 2019

24/02/2019. Redacció. Girona ret homenatge a Carles Rahola assassinat pel franquisme fa 80 anys. Avui fa 80 anys sor­tia l’última edició de L’Auto­no­mista, diari gironí, refe­rent periodístic en temps de la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana. L’endemà, Bar­ce­lona era ocu­pada per tro­pes de Franco. Munió de refu­gi­ats arri­ba­ven a Girona en el camí obli­gat cap a la fron­tera. Fins al 4 de febrer, quan va caure en poder dels mili­tars rebels, Girona va aten­dre uns cent mil foras­ters. Mul­ti­pli­ca­ven per cinc la població. Els ven­ce­dors foren cru­els amb qui no havia mar­xat a l’exili. Un cas punyent fou el del peri­o­dista Car­les Rahola, home pacífic, culte, res­pec­ta­ble. L’afu­se­lla­ren sis set­ma­nes després. Un con­sell de guerra el con­demnà a mort per tres arti­cles publi­cats durant la guerra. L’odi vis­ce­ral con­tra els cata­la­nis­tes, dèria arre­lada en la política reac­cionària espa­nyola, portà els tri­bu­nals fran­quis­tes a apli­car sentències san­guinàries com aquesta; i a fla­gel·lar la llen­gua cata­lana.

Benvolguts,

Els catalans continuem homenatjant els nostres padrins assassinats pels nostres enemics, el franquisme, els hereus del franquisme, els Borbons, el Nacionalcatolicisme... En aquest Bloc hem dedicat articles i comentaris al president Companys, a Carrasco i Formiguera i a Carles Rahola. Els d’homenatge a Carles Rahola són els següents: 




Avui comentem un altre homenatge d'ahir a Girona organitzat per la Comissió de la Dignitat.

Vegem l’article de la Redacció de Vilaweb:



Girona ret homenatge a Carles Rahola assassinat pel franquisme fa 80 anys

Amb un concert a càrrec de l'Orquestra Simfònica de Girona. Hi ha assitit el president Torra



Per: Redacció

 24/02/2019  

La Comissió per la Dignitat ha recuperat ‘Egmont, per la llibertat i contra la repressió’, un recull de lectures amb il·lustracions musicals en homenatge al periodista gironí Carles Raholaassassinat fa 80 anys pel franquisme. Dues hores de concert a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Girona que ha repassat les notes que Beethoven va posar als textos que el 1787 va escriure Goethe, i que Joaquim Pena va portar al català.

‘Egmont, per la llibertat i contra la repressió’ repassa la història d’aquest compte belga a qui van assassinar fa 450 anys per mostrar-se respectuós amb els hugonots de Flandes. Ara, la Comissió per la Dignitat ha decidit portar a escena una obra que homenatja Carles Rahola i que s’escau amb la realitat que viu Catalunya.

Inici del formulari
Final del formulari
El Teatre Municipal de Girona s’ha omplert per recordar Carles Rahola amb una obra que pretén buscar un paral·lelisme amb la situació de repressió que viu Catalunya actualment, segons ha reivindicat el president de la Comissió per la Dignitat, Pep Cruanyes. A l’estrena hi ha assistit el president, Quim Torra, acompanyat de la seva esposa, a més de la batllessa de Girona, Marta Madrenas, la consellera de Cultura, Laura Borràs i altres personalitats.

Vilaweb

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada