dissabte, 2 de febrer del 2019

31/01/2019.Vicent Partal. Editorial. El camí a la tirania. «És molt important saber que això que passa ací té molt a veure, també, amb un retrocés generalitzat de la llibertat que amenaça el món sencer. I entendre que cal vincular-ho. Can Dündar era l’editor en cap del diari turc Cumhuriyet fins que va autoritzar la publicació d’un material en què es veien agents del servei d’intel·ligència turc passant la frontera amb Síria carregats d’armes per a grups gihadistes. Per haver publicat aquell article, va ser detingut, acusat de traïció i, durant el judici, van provar d’assassinar-lo. ‘A Espanya també hi ha presó preventiva sense càrrecs. Putin i Erdoğan n’estarien encantats. Snyder destil·la què és una democràcia i conclou que es tracta, sobretot, d’un ‘mètode per a canviar dirigents’. Per haver publicat aquell article, va ser detingut, acusat de traïció i, durant el judici, van provar d’assassinar-lo. ‘A Espanya també hi ha presó preventiva sense càrrecs. Putin i Erdoğan n’estarien encantats.


Benvolguts,

Els turcs i els catalans viuen en estats que no són democràtics ni respecten la separació de poders ni admeten el dret d'autodeterminació, drets reconeguts en les Constitucions respectives. Però la Comunitat Europea va admetre España sortint de la dictadura franquista, després d'un Transacció, que no Transició, que va durar 5 anys, només perquè Espanya dèien que eren demòcrates. Sense preguntar res més. La transacció amb soroll de sabres i mantenint l'exèrcit franquista, la policia franquista, l'aparell judicial franquista i la casta franquista, va permetre que el president Suàrez, ex Secretario General del Movimiento franquista introduís fraudulentament la monarquia abolida el 1931 en l'ordre constitucional, sense respectar ni les nacions dins de l'Estat com Catalunya i Euskadi, ni la República com a forma de govern, tenint en compte que quan en Franco es va sublevar Espanya era una república (els monarques borbònics havie fugit a Itàlia en instaurar-se la República), 

Catalunya i Euskadi tenien Estatuts d'Autonomia dins de la República, que almenys per Catalunya durant la guerra va permetre actuar com a país independent perquè el Gobierno central va anar "como puta por rastrojos" que diuen els castellans, fugint de Madrid a València, de València a Barcelona, i fugint després cap a l'exili francès.

Qui va explicar a Europa que Espanya estava neta com una patena de franquisme i de corrupció fou la mateixa casta franquista. La que va esdevenir la casta del 78 a qui la UE no va demanar mai que ensenyessin les dents per esbrinar si mentíen ni quin grau de democràcia tenien. Per tant Espanya no és una democràcia mentre no es demostri el contrari. Avui, 07/02/2019, el president de l'Estat espanyol ha fet unes declaracions a la seu de Drets Humans de Ginebra, tractant d'interferir en les possibles decisions que aquest Tribunal hagi de prendre quan hagi de decidir en l'eventualitat de condemna de cada un dels processats. Hi ha una dita que diu que la dona del Cèsar a més de ser honesta ho ha de semblar. I en aquest cas no és la dona sinó el Cèsar mateix que ha demostrat no ser honest!

Snyder destil·la què és una democràcia i conclou que es tracta, sobretot, d’un ‘mètode per a canviar dirigents’. I posa l’accent en el fet que, per això mateix, quan aquests dirigents han decidit que han de perpetuar-se, entenen de seguida que cal eliminar els mecanismes democràtics, el mètode per a canviar-los. I també, quan s’arriba a l’extrem que representen Putin i Erdoğan, fins i tot invaliden fraudulentament els resultats electorals. 

Com està passant amb un Parlament de Catalunya que avui no representa ja als resultats de la voluntat popular, expressada en les eleccions.






Vicent Partal

Joan A. ForèsReflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada