dimecres, 20 de març del 2019

19/03/2019. Vicent Partal. Editorial. La importància de la desobediència. La Junta Electoral espanyola ha ordenat a les institucions catalanes que retiren les banderes estelades i els llaços grocs. Només les estelades i els llaços grocs. L’argument que fan servir és aquesta versió esbiaixada de la neutralitat de l’espai públic, un dels molts paranys que l’espanyolisme posa en circulació per amagar la realitat, òbvia, del país. Pense que és important de remarcar i reivindicar públicament el valor d’això que en diuen la desobediència, tot i que és un terme molt inexacte, que personalment no em fa feliç. Perquè la desobediència és molt important com a concepte polític. La protesta és el soroll de la democràcia i no hi ha cap dret adquirit que no haja estat precedit d’una dura campanya de desobediència. Els drets no te’ls regala mai ningú i aquesta criminalització obtusa de la protesta en què l’estat espanyol, PSOE inclòs, s’enfonsa com més va més és extremadament perillosa. Acceptar que s’ha d’obeir sempre, que hi ha ratlles que no es poden qüestionar ni trepitjar, és acceptar que hi ha espais en què no avançarem mai. I això, pense, és simplement inassumible.


Benvolguts,

En castellà per deixar clar qui mana usen la frase: Justo castigo a su perversidad, o Justo derecho de conquista, o España Una, Grande, Libre. És igual. El que cal és que quedi clar qui mana. I sempre manen ells!

Ja ho hem explicat reiteradament que ser un 20% d’una comunitat no et permet mai guanyar cap elecció. Hi ha la historia de la comunitat de veins d’una casa de 5 pisos amb ascensor que tot d’una en una assemblea de veins decideixen votar si l’ascensor ha d’anar als 5 pisos o no. Es fa la votación i els 4 pisos mes baixos voten que l’ascensor no ha d’anar al pis 5 i els usuaris del pis 5 voten que si que hi ha d’anar. Per tant la democracia diu que hi ha un 80% de pisos que proposen que l’ascensor no arribi al pis 5 i un 20% proposen que sí que hi arribi. 

Conclusio: La votació democràtica diu que s’ha decidit que l’ascensor no ha d’arribar al pis 5!

Suposo que veieu la similitud amb el problema Catalunya-Espanya:

En la Transacció, que no Transició dels anys 75-81, el president Suárez, sabent que les enquestes eren favorables a fer un referéndum sobre Monarquía-República i que en aquest cas el resultat fóra molt favorable a la República, va decidir no incloure el Referèndum en el paquet constitucional. I mort el gos, morta la ràbia!

I en aquesta situació pot passar que si no hi ha un poder superior, una Constitució, un Tribunal internacional, i Espanya, per exemple, té un cuatrifachito (PSOE+PP+Ciudadanos+VOX) pot passar, insiteixo, que encara que no tregui cap vot a Catalunya només que tregui un 51% a Espanya, té totes les votacions guanyades, o sigui que els resultats a Catalunya no compten. 

Com els de l’ascensor del pis 5!

En Partal inclou a l’Editorial la frase:

Acceptar que s’ha d’obeir sempre, que hi ha ratlles que no es poden qüestionar ni trepitjar, és acceptar que hi ha espais en què no avançarem mai. I això, pense, és simplement inassumible.

Per això, en Vicent Partal ens explica La importància de la desobediència:




«Essent on som avui, reivindicar la desobediència i sobretot practicar-la és també un exercici necessari si en l'esfera pública es vol recuperar la confiança en els polítics»


 19/03/2019  


La Junta Electoral espanyola ha ordenat a les institucions catalanes que retiren les banderes estelades i els llaços grocs. Només les estelades i els llaços grocs. L’argument que fan servir és aquesta versió esbiaixada de la neutralitat de l’espai públic, un dels molts paranys que l’espanyolisme posa en circulació per amagar la realitat, òbvia, del país.

Però aquesta neutralitat de què parlen és si més no curiosa. Vox pot continuar fent campanya electoral a la seua banqueta del Tribunal Suprem; o la bandera espanyola, que almenys la meitat de la població catalana considera una bandera també partidista, aquesta sí que hi ha d’onejar.

De moment, quan escric aquest article, el president de la Generalitat ha optat per mantenir els llaços i deixar a cada conseller que faça allò que crega convenient en els edificis que tenen sota el seu control. Estranyament, per poc habitual, dilluns la Junta Electoral espanyola va concedir a la Generalitat vint-i-quatre hores de pròrroga que, de tota manera, van expirar ahir a les sis de la vesprada. I ara com ara, mentre escric això, el llaç continua en el seu lloc, cosa que significa que la desobediència ja s’ha efectuat, si més no durant aquestes hores.

Ja veurem què acaba passant, perquè la Generalitat ha demanat al Síndic de Greuges un informe sobre si ha de mantenir el llaç o no. Cal admetre que és un recurs estrany, que pot blindar el govern si el Síndic defensa la seua posició. Però si el Síndic opina que s’ha de retirar el llaç, aleshores en compte de resoldre el problema la realitat és que aquesta consulta insòlita el complicarà molt. Perquè ja no seria desobeir una institució espanyola sinó desobeir una institució, i una institució clau, de la Generalitat. I tothom pot entendre que no és igual fer una cosa que una altra.

Veurem, doncs, què hi diu el Síndic, però mentrestant –i independentment de què acabe passant– pense que és important de remarcar i reivindicar públicament el valor d’això que en diuen la desobediència, tot i que és un terme molt inexacte, que personalment no em fa feliç.

Perquè la desobediència és molt important com a concepte polític. La protesta és el soroll de la democràcia i no hi ha cap dret adquirit que no haja estat precedit d’una dura campanya de desobediència. Els drets no te’ls regala mai ningú i aquesta criminalització obtusa de la protesta en què l’estat espanyol, PSOE inclòs, s’enfonsa com més va més és extremadament perillosa. No per a l’independentisme sinó per a tothom. Acceptar que s’ha d’obeir sempre, que hi ha ratlles que no es poden qüestionar ni trepitjar, és acceptar que hi ha espais en què no avançarem mai. I això, pense, és simplement inassumible.

Ara, essent on som avui, reivindicar la desobediència i sobretot practicar-la és també un exercici necessari si en l’esfera pública es vol recuperar la confiança en els polítics, confiança que una part de la població va perdent clarament. Si el llaç es manté al balcó, això revifarà el lligam entre les institucions i el carrer. Però si el llaç acaba essent-ne llevat, aleshores el colp serà per a ells, per a la gent, per a la molta i molta gent que no cessa de fer tant com pot cada dia, resistint qualsevol forma de pressió, i que creu que el seu esforç no és correspost tal com caldria.

Vicent Partal

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada