dilluns, 18 de març del 2019

18/03/2019. Joan A. Forès. L'Índia, Gandhi i els no violents. En un article d’en Josep Pinyol i Balasch, inclòs en el Bloc Reflexions, de títol: Proclamació d'Independència, Referèndum i Mandat democràtic he trobat aquest contundent paràgraf, que explica com Gandhi i el seu moviment de no-violència intentant des de molt temps endarrere crear les condicions per a la independència de l’Índia va aprofitar la situació mundial i la feblesa de l’imperi Britànic per progressar en el seu camí: La resposta és la desobediència a la legalitat britànica i l'assumpció de les conseqüències penals de la seva infracció, la presó. D'aquesta manera va posar de manifest la violència institucional que el Regne Unit exercia sobre l'Índia quan es proclamava defensor de la democràcia en la guerra contra Hitler i Mussolini. El sistema pot recordar com en la práctica del jiu-jitsu o del judo el més feble utilitza la traça propia i l’empenta de l’adversari per guanyar-lo.


Benvolguts,

Els que ja tenim una edat recordem com la colonia británica de l’Índia va esdevenir independent a la década dels 40 del segle XX, just acabada la segona guerra mundial i gràcies precisament a a la segona guerra mundial. La primera independència d’una colonia de l’anomenat tercer mon en la segona part del segle XX.

De la Vikipèdia:
Durant la primera meitat del segle XX, un moviment en favor de la independència fou iniciat pel Congrés Nacional Indi i per altres organitzacions polítiques. Entre les dècades de 1920 i 1930, un moviment encapçalat per Mahatma Gandhi, amb un compromís a l'ahimsa, és a dir sense violència. Milions de persones protestaren en campanyes de desobediència civil.[13] Finalment, el 15 d'agost de 1947 (Dia de la Independència de l'Índia), l'Índia aconseguí la seua independència del govern britànic, però fou dividida en governs independents; el Domini de l'Índia i el Domini del Pakistan, després d'un acord amb la Lliga Musulmana segons la religió dels territoris.[14] Tres anys després, el 26 de gener1950, l'Índia es convertí en una república i entrà en vigor una nova constitució.

En un article d’en Josep Pinyol i Balasch, inclòs en el Bloc Reflexions, de títol: Proclamació d'Independència, Referèndum i Mandat democràtic he trobat aquest contundent paràgraf, que explica com Gandhi i el seu moviment de no-violència intentant des de molt temps endarrere crear les condicions per a la independència de l’Índia va aprofitar la situació mundial i la feblesa de l’imperi Britànic per progressar en el seu camí:

La resposta és la desobediència a la legalitat britànica i l'assumpció de les conseqüències penals de la seva infracció, la presó. D'aquesta manera va posar de manifest la violència institucional que el Regne Unit exercia sobre l'Índia quan es proclamava defensor de la democràcia en la guerra contra Hitler i Mussolini.

El sistema pot recordar com en la práctica del jiu-jitsu o del judo el més feble utilitza la traça propia i l’empenta de l’adversari per guanyar-lo.

De la Vikipèdia:
La paraula judo està formada per dues paraules "ju" i "do" i signifiquen quelcom semblant a "camí o via de la flexibilitat". Amb això, s'intenta explicar que la forma de vèncer una força més poderosa no és oposar-s'hi, sinó tot el contrari, donar-li suport i dirigir-la per al propi fi. 

Aquest llarg raonament em fa reflexionar sobre el fet dels catalans que amb força molt inferior als seus consuetudinaris enemics de l’altiplà, anem guanyant terreny de mica en mica, sigui en el referéndum de l’1-O  que pot recordar la Fuenteovejuna de Lope de Vega, o amb el treball de Puigdemont, el president legítim de Catalunya i de l’advocat Boye amb les euroordres i els tribunals de Schleswig-Holstein i de Brussel·les que varen dictaminar que no havien comès cap delicte, per a obtenir la seguretat de poder circular lliurement per tot el mon (excepte per Espanya). Encara una darrera noticia explica com Puigdemont es presenta a les eleccions europees de manera que un cop sigui elegit parlamentari (si Espanya no ho evita, que és difícil), podrá també entrar i romandre a Espanya sense problemes i accedir a la presidencia real de la Generalitat...

L'analogia  Índia-Regne Unit  i Catalunya-Espanya és evident:

La resposta és la desobediència a la legalitat britànica l'assumpció de les conseqüències penals de la seva infracció, la presó. 
La resposta és la desobediència a la legalitat espanyola l'assumpció de les conseqüències penals de la seva infracció, la presó. 

D'aquesta manera va posar de manifest la violència institucional que el Regne Unit exercia sobre l'Índia quan es proclamava defensor de la democràcia en la guerra contra Hitler i Mussolini.
D'aquesta manera posa de manifest la violència institucional que Espanya exerceix sobre Catalunya quan tot sent un estat borbofranquista es proclama que és un Estat de Dret, que hi ha divisió de poders, que la Unitat territorial espanyola és abans de la democràcia, quan Espanya no permet castigar els franquistes com Martin Villa i Ruiz-Gallardón, franquistes de boina i braç enlaire, o com ha permès que l'últim ministre i assassí franquista Utrera Molina es morís al llit (tot sustentat pel quatrifachito).

Evidentment amb més traça que l’enemic i amb menys força, els catalans arribarem a obtenir la nostra llibertat i independència i amb la fita final de la República!

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada