dijous, 28 de març del 2019

27/03/2019. Pere Martí. Les tres trampes d’Iceta amb el referéndum. L'única virtut de la proposta del dirigent del PSC és que assumeix el marc del referèndum com a possible, encara que les condicions que posa siguin inacceptables. Quan rellisca, sempre cau dret i, més enllà de la seva reconeguda afecció a ballar, és capaç de passar de defensar el referèndum a aplicar el 155 sense haver de baixar de l’escenari. Tenint en compte aquests antecedents, les seves propostes s’han d’agafar amb pinces, perquè se’n pot desdir en vint-i-quatre hores, com ha fet avui. Primer, en una entrevista al diari Berria, ha explicat que si el 65% dels catalans volguessin la independència, la democràcia hauria de fer-ho possible. Però demana que aquest 65% no sigui flor d’un dia, sinó sostingut en el temps. ‘No es podria decidir en l’últim penal; no pot ser amb el 47%, ni tampoc amb el 51%’, ha explicat a Martxelo Otamendi, el sagaç director de Berria. Hores després recordava a les xarxes que ell no era independentista, per si algú se n’havia oblidat, i refusava el referèndum ‘en una societat dividida al 50%’.


Benvolguts,

Per a qui li agradin les digressions per no dir res d’en Miquel-155-Iceta, i si a més a més li agraden les digressions sobre el 47% o el 51% o el 50% +1 o el 75% o el 80%, aquest és l’article per al nostre home.

Les seves trampes numèriques són potents. En el pròleg hem parlat de percentatges tramposos. Ara hi afegim la seva estimació tramposa de votants indepes i de votants unionistes.  

Ell diu:
Hores després recordava a les xarxes que ell no era independentista, per si algú se n’havia oblidat, i refusava el referèndum ‘en una societat dividida al 50%’, perquè sap que entrar en el debat de percentatges és admetre que tard o d’hora hi haurà d’haver un referèndum a Catalunya.

Les trampes aquí són: primer que el PSOE mai no acceptarà un referéndum i segon que ningún no ha demostrat que Catalunya sigui una societat dividida al 50% perquè mai no ens han deixat fer un referéndum legal per comprovar-ho. De fet els resultats de les enquestes es mouen més aviat cap el 75%! Seguiu aquest enllaç!

Vegem l'article:

Pere Martí

Les tres trampes d’Iceta amb el referèndum




L'única virtut de la proposta del dirigent del PSC és que assumeix el marc del referèndum com a possible, encara que les condicions que posa siguin inacceptables

 27/03/2019  21:00

Supervivent. Miquel Iceta és un gran supervivent de la política catalana.

Quan rellisca, sempre cau dret i, més enllà de la seva reconeguda afecció a ballar, és capaç de passar de defensar el referèndum a aplicar el 155 sense haver de baixar de l’escenari.

Entrenat políticament en els soterranis de la Moncloa del començament dels noranta, amb Felipe González de mestre, ha sobreviscut a totes les purgues del caïnita món socialista català, entre més raons, perquè algunes les ha planificades i executades ell mateix. S’ha manifestat amb l’extrema dreta que ara pretén aturar demanant el vot pel PSOE, però, malgrat la contradicció, aconseguirà de ressuscitar el PSC a les eleccions del 28 d’abril amb un resultat que la majoria d’enquestes pronostiquen que serà important.

Tenint en compte aquests antecedents, les seves propostes s’han d’agafar amb pinces, perquè se’n pot desdir en vint-i-quatre hores, com ha fet avui. Primer, en una entrevista al diari Berria, ha explicat que si el 65% dels catalans volguessin la independència, la democràcia hauria de fer-ho possible. Però demana que aquest 65% no sigui flor d’un dia, sinó sostingut en el temps. No es podria decidir en l’últim penal; no pot ser amb el 47%, ni tampoc amb el 51%’, ha explicat a Martxelo Otamendi, el sagaç director de Berria. Hores després recordava a les xarxes que ell no era independentista, per si algú se n’havia oblidat, i refusava el referèndum ‘en una societat dividida al 50%’, perquè sap que entrar en el debat de percentatges és admetre que tard o d’hora hi haurà d’haver un referèndum a Catalunya.

Però la proposta d’Iceta, com sempre, té un parany. El penal d’Iceta seria anul·lat pel VAR, perquè no hi ha contacte. S’ha llançat descaradament a la piscina. Primer perquè l’instrument per a validar aquest percentatge, el referèndum, és refusat pel PSOE, tant si és a l’oposició com si governa. Cercar percentatges en eleccions ordinàries pluripartidistes no serveix, perquè el vot independentista és dispersat entre partits diversos i gent que votaria que sí en un referèndum vota partits que no són independentistes, com per exemple els comuns.

El segon parany és el percentatge. Tan bo és el 65% que ell proposa com el 50% més un dels vots. En tot cas, el percentatge del sí i la participació són dos elements a negociar en cas que s’accepti de fer un referèndum. La Unió Europea va exigir un 50% de participació i el 55% dels vots afirmatius per reconèixer el resultat del referèndum de Montenegro. En el cas de Catalunya no s’ha començat a parlar de percentatges, entre més motius perquè el darrer govern que va organitzar un referèndum és assegut al banc dels acusats del Tribunal Suprem espanyol o a l’exili. En tot cas, l’únic percentatge en què coincideixen les enquestes és en el 80% dels catalans que veuria bé que hi hagués un referèndum pactat. Una xifra que el PSC fins ara ha menystingut.

I el tercer parany és el calendari. Per Iceta, l’independentisme hauria d’esperar entre deu anys i quinze per proposar un referèndum, tot esperant un canvi de l’opinió pública espanyola. És a dir, que la majoria democràtica del Parlament de Catalunya ha d’esperar a fer efectiu el seu programa electoral fins que no hi hagi un suposat canvi d’opinió de la societat espanyola, que no és previst que hi sigui ni hi ha ningú que el promogui, començant pel PSOE.

L’única virtut de la proposta d’Iceta és que assumeix el marc del referèndum com un marc possible, encara que les condicions que hi posa siguin inacceptables. Ara ja no seria il·legal, com diu el PSOE, sinó que depèn d’uns condicionants polítics. Precisament avui l’Institut d’Estudis per l’Autogovern ha presentat un estudi que demostra que hi ha dues vies ‘legals’ per a convocar un referèndum pactat si hi ha voluntat política de fer-lo. Però el problema és que fins ara no solament no n’hi ha hagut, sinó que s’ha combatut fins al punt d’esbotzar les costures de l’estat de dret.

De moment, no hi ha penal. Només aigua.

Pere Martí


Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada