divendres, 19 d’abril del 2019

11/04/2019. Quico Sallés. Joc d’espies… però contra els Mossos. La trentena jornada del procés deixa clar que Marchena no vol ni a sentir a parlar de Puigdemont. 30 dies naturals. Repartits en dos mesos. Aquest dijous, quan el cansament ja ataca defenses, acusacions i magistrats, ha acabat amb sonores enganxades entre Manuel Marchena i advocats. Però això sí, del seu cap a un dels enemics número 1 de l’Estat: els Mossos. Però avui també s’ha afegit un nom impronunciable pel Tribunal, Carles Puigdemont. Tant bon punt l’advocat Benet Salellas l’ha pronunciat, Marchena ha saltat com una molla per tallar-lo. La contravigilància als Mossos, l’evidència que la resistència dels votants no va ser com fabulen els atestats i la negativa a alliberar els presos pel risc de fuga han marcat una vista que ja porta velocitat de creuer. Els testimonis han estat oficials i agents del Cos Nacional de Policia. Molts agents de contravigilància, d’informació i sobretot de la Brigada Judicial reclamats per les acusacions. Sobta la quantitat d’efectius no uniformats -vistosos amb una armilla fosforescent- que diuen haver estat ferits. És curiós perquè normalment aquests agents no actuen fins que no tenen el pas alliberat per les dotacions d’ordre públic.



Benvolguts,

Com que l’1-O l’actuació dels policies, guàrdies civils i Mossos fou anárquica perquè el responsable policial Pérez de los Cobos no va agafar la responsabilitat que ell mateix havia dissenyat junt amb el Secretari d’Estat i el ministre Zoido, tota l’operació va ser com la Festa de l’Abre o el Mercat de Calaf…

En aquest article es parla molt d’espionatge, de contraespionatge i de recontraespionatge. I no ens n’hem de preocupar perquè la policia al Regne d’Espanya i a les pel·lícules de gàngsters sempre ho practiquen.

Només hem de recordar l’afer de fa un parell d’anys quan els Mossos havien infiltrat un agent en una cèl·lula jihadista i els espies espanyols varen xivar-se i se’n va anar tot a can Pistraus. I si els espanyols no volen que els Mossos estiguin aixoplugats com Policia Armada i Guàrdia Civil en les organitzacions internacionals de policies és precisament per això.


Joc d’espies… però contra els Mossos

La trentena jornada del procés deixa clar que Marchena no vol ni a sentir a parlar de Puigdemont
 
per Quico Sallés (Tribunal Suprem) 11/04/2019 20:10

30 dies naturals. Tot un mes és el que portem de judici repartits en dos mesos. Aquest dijous, quan el cansament ja ataca defenses, acusacions i magistrats, ha acabat amb sonores enganxades entre Manuel Marchena i advocats i amb un reguitzell de policies espanyols que han admès espionatge.


Els testimonis han estat oficials i agents del Cos Nacional de Policia que van actuar a Barcelona, Girona i Lleida. Molts agents de contravigilància, d’informació i sobretot de la Brigada Judicial reclamats per les acusacions. Sobta la quantitat d’efectius no uniformats -vistosos amb una armilla fosforescent- que diuen haver estat ferits. És curiós perquè normalment aquests agents no actuen fins que no tenen el pas alliberat per les dotacions d’ordre públic. La interpretació és clara: “l’a por ellos va desprofessionalitzar els agents d’informació i judicials”. 

Tot i això, els testimonis d’avui s’han dirigit a carregar els neulers contra els Mossos però han comès errors clamorosos que les defenses han sabut aprofitar. En primer terme, s’ha esberlat el relat que la policia catalana espiava les altres policies que havien explicat diversos comandaments del CNP i de la Guàrdia Civil. Ans al contrari, diversos testimonis que s’han definit com agents de contravigilància i han admès sense recança seguiments a vehicles de Mossos. L'inspector del CNP 85.186, responsable de l’operatiu a Nou Barris ha narrat les tasques de vigilància a Mossos que suposadament s’enduien urnes confiscades a l’Institut Picasso fins a la comissaria del carrer Aiguablava de Barcelona

L’oficial també ha explicat que a l'Institut Valldemossa, on l’oficial ha detallat que van seguir un cotxe "camuflat" i titularitat de Presidència de la Generalitat, que va arribar a un parc de bombers, on van observar que uns agents van posar unes urnes a dins del cotxe. "Es van ajuntar amb una furgoneta dels mossos i un altre vehicle", ha dit, i també van acabar a la mateixa comissaria. A preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, ha dit que, un cop a comissaria, ja no poden seguir la pista a les urnes. En les testificals abonaven gestos com “abraçades i petons” als agents per remarcar la passivitat dels Mossos amb les urnes i intentar acreditar la seva implicació amb el referèndum. 

 Aquests relats s’afegeixen als que van exposar aquest dimecres altres comandaments sobre les tasques de vigilància i contravigilància que duien a terme els policies espanyols. I sobretot contrasten amb els atestats i les minutes dels Mossos que s’integren al sumari així com les declaracions dels responsables de la prefectura de la policia catalanaEls Mossos van informar de les actuacions de les dues-centes unitats que campaven per Catalunya actuant lliurement perquè les forces de seguretat de l’Estat van actuar unilateralment i sense cap coordinació. Havien de saber els seus moviments.

A més, van admetre tant Ferran López com Joan Carles Molinero peticions de matrícula perquè trobaven cotxes fent funcions de vigilància o sospitosos. L’espionatge no era tal sinó merament informatiu dels moviments de les policies espanyoles que actuaven pel seu compte. Des de Mossos insisteixen que la “contravigilància” és “simplement la vigilància d’un altre servei” que serveix, sobretot, per fer “controls de riscos”. “No es fa amb gent sospitosa sinó aquelles que poden tenir un risc o constatar que no tinguin falles en la seva protecció”, apunten a El Món les mateixes fonts. 


Sense resistència i Puigdemont 


Un altre punt que les defenses han llimat ha estat el de la violència dels votants, que a mida que passen jornades del judici va minvant. Algun cop de paraigües, cops a les furgonetes, una arrencada d’una càmara i sobretot insults han estat les tòniques habituals. Per cert, avui se n’ha afegit un a la llista dels habituals com “feixista” o “fills de puta” que a un agent li va fer molta gràcia: “Gossos de Rajoy”. Però el que comença a ser normal són la feblesa de les “barricadesque als atestats en descrivien com autèntiques obres d’arquitectura. Si ahir deien que es desmuntaven amb un minut, avui les han batejades de “barricada circense”. L’advocat Jordi Pina i la lletrada Marina Roig, però, han estat a l’aguait i han desemmascarat algun policia que explicava coses que no havia vist. 


Però la nota del dia ha estat l’enganxada de Marchena amb l’advocat Benet Salellas arran de mencionar l’innombrable. El foc s’ha encès en el segon testimoni de la tarda, l’inspector del Cos Nacional de Policia 87.526, encarregat de l’operatiu de Girona on formava part de la policia judicial.  Després d’explicar la seva actuació al fiscal Fidel Cadena, ha arribat el torn de Salellas. L’advocat ha anat amb joc ras i clar i li ha demanat per què va intervenir a l’Escola Verd. Concretament, si tenia res a veure la seva actuació en aquest centre amb el fet que hi anessin les filles de l'expresident(?)  Carles Puigdemont. Marchena l’ha tallat en sec. 


La Mariola, un infartat no molestava


Els darrers testimonis han estat efectius que van actuar a Lleida. En destaca l'inspector 87576 que va intervenir a La Mariola on un agredit per la policia va patir un infart. El policia no ha volgut aclarir si es va tirar gent a sobre però sí que ha assegurat que la intervenció policial no es va aturar perquè "no molestava per a res". De fet, van treure les urnes mentre arribava l'ambulància. 

Quico Sallés
Joan A. ForèsReflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada