diumenge, 28 d’abril del 2019

28/04/2019. Marina Llansana. La JEC guanya la campanya. De tots els actors que han par­ti­ci­pat en la cam­pa­nya elec­to­ral, l’únic que ha acon­se­guit impo­sar els seus objec­tius ha estat, sense cap mena de dubte, la Junta Elec­to­ral Cen­tral. Obli­gant a reti­rar pan­car­tes i llaços grocs, asse­nya­lant amb el seu dit magnànim quins pre­sos podien fer cam­pa­nya, quan i en qui­nes con­di­ci­ons, expe­di­en­tant dis­cur­sos ins­ti­tu­ci­o­nals o pro­hi­bint expres­si­ons als mit­jans públics, la JEC ha aca­pa­rat més titu­lars a les pàgines de cam­pa­nya que mai, atemp­tant con­tra aque­lla norma no escrita que diu que l’àrbi­tre no hau­ria de ser mai notícia. Els cinc dar­rers dies, al ridícul de la JEC de pro­hi­bir coses com ara el color groc o la paraula “exi­liat”, s’hi ha sumat un des­propòsit que passa més des­a­per­ce­but però que pot­ser, per rei­te­rat, cal­dria que abordéssim ja des de la política i també des de la soci­e­tat: el de la pro­hi­bició de publi­car enques­tes. Si cal revi­sem tota la meto­do­lo­gia i regu­lem-ne els cri­te­ris tècnics perquè no es puguin mani­pu­lar, però, si us plau, fem-ho des del pri­mer dia de la cam­pa­nya.


Benvolguts,

Aquest article de la Marina Llansana junt amb el d’en Salvador Cardús d’ahir de títol El poc o molt que valen aquestes elecions, ens ensenyen el panorama de la macrotupinada que els espanyols ens regalen a cada nova contesa electoral. La Marina Llansana ens explica les arbitrarietats sobre els actors que actuen en les conteses, la JEC en aquest cas, i  en Cardús en explica com "les forces independentistes, partits i coalicions hi seran mancades de totes les seves possibilitats perquè bona part dels seus líders estan empresonats o a l’exili, i això, crueltat al marge, els impedeix una bona direcció de l’estratègia electoral i no es vota en llibertat perquè les condicions d’empresonament i exili no permeten un combat polític com cal entre aquestes mateixes forces i partits perquè sabem que les paraules dels empresonats i exiliats tampoc no són dites en plenitud de condicions, i no les podem jutjar com si fossin completament lliures i a més no votem en llibertat perquè el joc és brut i per això només cal veure les regles de joc imposades també per la JEC, o constatar que els grans debats electorals en els mitjans espanyols exclouen els partits que, precisament, representen allò que fa que es tirin els plats pel cap".

Al mateix temps cal recordar que des de sempre per als catalans és el mateix un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres o actualitzat és el mateix per a un independentista català que el poder a Espanya el tinguin els unionistes de dretes o els unionistes d’esquerra o sigui la ultradreta en tots els casos.

Vegem per tant l’article de la Marina Llansana:


28 abril 2019 2.00 h

KEEP CALM

La JEC guanya la campanya

Marina Llansana

Ha aca­pa­rat més titu­lars que mai, atemp­tant con­tra aque­lla norma no escrita que diu que l’àrbi­tre no hau­ria de ser mai notícia

De tots els actors que han par­ti­ci­pat en la cam­pa­nya elec­to­ral, l’únic que ha acon­se­guit impo­sar els seus objec­tius ha estat, sense cap mena de dubte, la Junta Elec­to­ral Cen­tral. Obli­gant a reti­rar pan­car­tes i llaços grocs, asse­nya­lant amb el seu dit magnànim quins pre­sos podien fer cam­pa­nya, quan i en qui­nes con­di­ci­ons, expe­di­en­tant dis­cur­sos ins­ti­tu­ci­o­nals o pro­hi­bint expres­si­ons als mit­jans públics, la JEC ha aca­pa­rat més titu­lars a les pàgines de cam­pa­nya que mai, atemp­tant con­tra aque­lla norma no escrita que diu que l’àrbi­tre no hau­ria de ser mai notícia.

Els cinc dar­rers dies, al ridícul de la JEC de pro­hi­bir coses com ara el color groc o la paraula “exi­liat”, s’hi ha sumat un des­propòsit que passa més des­a­per­ce­but però que pot­ser, per rei­te­rat, cal­dria que abordéssim ja des de la política i també des de la soci­e­tat: el de la pro­hi­bició de publi­car enques­tes.

Quin sen­tit té, a l’era de la digi­ta­lit­zació i la glo­ba­lit­zació, pro­hi­bir enques­tes elec­to­rals cinc dies abans de les elec­ci­ons? És anacrònic i inútil, com ja s’ha vist, perquè la pica­resca supera sem­pre les bar­re­res impo­sa­des i s’aca­ben publi­cant enques­tes a Andorra (ter­ri­tori alli­be­rat de la JEC) o son­de­jos sobre quins colors van a l’alça o a la baixa a Mer­ca­barna.

He lle­git molta lite­ra­tura de sociòlegs i politòlegs al res­pecte i he arri­bat a la con­clusió que l’apa­gada demoscòpica a la recta final de cam­pa­nya no aporta res i a més limita la infor­mació que té l’elec­tor a l’hora de deci­dir el vot, fet que topa amb l’ideal d’una soci­e­tat que es vol més infor­mada per ser més lliure. És cert que les enques­tes s’han uti­lit­zat sovint de manera il·legítima per influir en el vot, però això no té res a veure amb el dia que es publi­quen.

Si cal revi­sem tota la meto­do­lo­gia i regu­lem-ne els cri­te­ris tècnics perquè no es puguin mani­pu­lar, però, si us plau, fem-ho des del pri­mer dia de la cam­pa­nya.

(Per cert, segons l’última enquesta pro­hi­bida, el bloc del 155 cotitza a l’alça al mer­cat de la fruita, per tant actuem avui en con­seqüència.)

Marina Llansana

Joan A. ForèsReflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada