divendres, 14 de juny del 2019

06/06/2019. Miquel Riera. Un Suprem del 36. Fa anys, pas­se­jant per Bur­gos amb l’arqueòleg Eudald Car­bo­nell, comentàvem els noms de molts car­rers de la ciu­tat, dedi­cats lla­vors –i encara ara mateix, mal­grat alguns can­vis fets el 2018– a molts diri­gents i mili­tars fran­quis­tes. Car­bo­nell, a qui a Bur­gos tenen en espe­cial estima per la ingent tasca que els seus com­panys i ell han fet a la veïna Ata­pu­erca, jus­ti­fi­cava irònica­ment la per­vivència del fran­quisme en els noms dels car­rers perquè la ciu­tat havia estat la capi­tal dels col­pis­tes i també perquè molts dels hon­rats amb una placa en una can­to­nada sim­ple­ment eren família d’aquells que, durant anys, havien manat a la ciu­tat. Des de Burgos han asse­gurat que el gene­ral col­pista havia estat cap de l’Estat des de l’1 d’octu­bre de 1936. Els magis­trats, a qui se suposa un mínim de rigor i conei­xe­ments històrics, han dit que no rec­ti­fi­ca­ran aquesta bar­ba­ri­tat, mal­grat que his­to­ri­a­dors pres­ti­gi­o­sos, com ara Paul Pres­ton, s’han afa­nyat a fer-los saber que aquell des­gra­ciat mes d’octu­bre, en plena Guerra Civil, la pri­mera auto­ri­tat espa­nyola era, natu­ral­ment, el pre­si­dent de la República espa­nyola, Manuel Azaña.


Vegem l'article: 

Benvolguts,

Com podem veure més avall, el ninotaire FER sap representar a la perfecció i repetidament la intervenció del Franco, després de 40 anys enterrat, en els afers polítics espanyols.



6 juny 2019 2.00 h

Un Suprem del 36

Miquel Riera

“La impregnació franquista del Suprem és un fet ben evident.

Fa anys, pas­se­jant per Bur­gos amb l’arqueòleg Eudald Car­bo­nell, comentàvem els noms de molts car­rers de la ciu­tat, dedi­cats lla­vors –i encara ara mateix, mal­grat alguns can­vis fets el 2018– a molts diri­gents i mili­tars fran­quis­tes.

Car­bo­nell, a qui a Bur­gos tenen en espe­cial estima per la ingent tasca que els seus com­panys i ell han fet a la veïna Ata­pu­erca, jus­ti­fi­cava irònica­ment la per­vivència del fran­quisme en els noms dels car­rers perquè la ciu­tat havia estat la capi­tal dels col­pis­tes i també perquè molts dels hon­rats amb una placa en una can­to­nada sim­ple­ment eren família d’aquells que, durant anys, havien manat a la ciu­tat.

Bur­gos i Franco han tor­nat aquesta set­mana a ser notícia després que la secció quarta de la sala ter­cera del Tri­bu­nal Suprem espa­nyol, en la inter­lo­cutòria en què s’atu­rava l’exhu­mació del dic­ta­dor del Valle de los Caídos –com si d’aquesta manera s’arreglés alguna cosa d’aquell monu­ment a la ignomínia–, asse­gurés que el gene­ral col­pista havia estat cap de l’Estat des de l’1 d’octu­bre de 1936. Els magis­trats, a qui se suposa un mínim de rigor i conei­xe­ments històrics, han dit que no rec­ti­fi­ca­ran aquesta bar­ba­ri­tat, mal­grat que his­to­ri­a­dors pres­ti­gi­o­sos, com ara Paul Pres­ton, s’han afa­nyat a fer-los saber que aquell des­gra­ciat mes d’octu­bre, en plena Guerra Civil, la pri­mera auto­ri­tat espa­nyola era, natu­ral­ment, el pre­si­dent de la República espa­nyola, Manuel Azaña.

Al Suprem, però, com si sen­tis­sin ploure. “Què hem de rec­ti­fi­car?”, deuen dir els magis­trats, alguns dels quals, com ara José Luis Requero, vin­cu­lat a la Fun­dació Franco, són reco­ne­guts con­ser­va­dors. Un cal­fred segur que ha recor­re­gut aquests dies molts ciu­ta­dans que s’han que­dat amb el dubte de com una errada d’aques­tes dimen­si­ons és pos­si­ble en l’alt tri­bu­nal.

No cal que ens n’estra­nyem, però. Mal­grat que, en el cas de molts dels magis­trats i fis­cals del Suprem, la iro­nia que ser­via per a Bur­gos i els seus car­rers no deu fun­ci­o­nar, en d’altres la impreg­nació fran­quista en l’alt tri­bu­nal és ben evi­dent. Només cal lle­gir algu­nes sentències o tor­nar a escol­tar l’al·legat dels fis­cals del judici a l’1-O per ado­nar-se’n. I men­tres­tant, Franco rient per sota el nas a la seva tomba.

Miquel Riera

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada