divendres, 21 de novembre del 2014

21/11/14. Mario Soares al 1974 va dir: Si som a l’OTAN, podem tenir per segur que l'OTAN no ens envairà! Podem assegurar que a semblança de Mario Soares i l’OTAN, l’exèrcit espanyol no ens envairà?

Benvolguts,
La Marta Lasalas en l’article Però, què està passant? esmenta els sabres, tema predilecte de Valle Inclan que algun dia explicarem amb més profunditat. I esmenta els sabres: “al ritme de la dansa del sabre, el cap de l'estat major de l'exèrcit de terra, Jaime Domínguez Buj, ha titllat de dèbil el “poder central” i compara la pugna de Catalunya amb la pèrdua de les colònies el 1898”.
Catalunya és la darrera colònia d’Espanya.
El tema dels sabres és interessant per molts motius ja que en l’Espanya actual, monarquia bananera i de pandereta, el record de Valle Inclan està present contínuament. L’actual política espanyola ens recorda dia sí i dia també els mots que usa Valle. Són aplicables fil per randa a Espanya: farsa, ruedo ibérico,  Martes de carnaval, l’esperpent...

Els diaris expliquen que Rajoy va trigar tres dies (acudit gràfic Rajoy encarant la situació) a esmentar públicament “aquello, aquella cosha que shucedió en Barcelona (?) el Domingo” i va trigar mitja hora a esmentar que s’havia mort la duquessa d’Alba. Qüestió de prioritats!
Respecte a les declaracions dels estaments militars sobre els sabres (o els tancs?), el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra compara la pugna de Catalunya amb la pèrdua de les colònies el 1898, recorda que les forces armades són l'”eina que té el govern per fer complir la llei i la Constitució” i que estan preparats per actuar tant a l'interior com a l'exterior...
L’article de la Marta Lasalas usa i desenvolupa les dues comparacions del militar:
·        La comparació entre la pugna actual de Catalunya i la pèrdua de les colònies el 1898, que comentarem ara mateix
·        i els discursos del senyor Cánovas abans de la pèrdua de Cuba que explicarem demà.Parlem de la comparació entre la pugna actual de Catalunya i la pèrdua de les colònies el 1898. A Catalunya i als catalans de l’Ejèrcito Español no ens n’han d’explicar gaire cosa. Amb l’Alzamiento del Franco i el seu Ejército, amb moros, italians i la Legión (la de la cabra) incorporats hi venien implícites tres prioritats:
·       - la negació a la reforma agrària (que encara no s’ha fet, recordeu la Duquessa d’Alba, recordeu Companys i la seva defensa dels rabassaires),
·        -la brutal preminencia en l’Alzamiento i en la dictadura a venir de la Cruzada i del nacional-catolicisme
·       - i l’odi contra Catalunya, expressat en els discursos de Calvo Sotelo, “vale mas España roja que rota”.
Els catalans vàrem veure els tancs feixistes baixant per la Diagonal i vàrem patir desenes d’anys d’ocupació militar, depuracions, afusellaments, així com atacs a la cultura en totes les seves facetes, espoli i crema d’ateneus i biblioteques (papers de Salamanca!), prohibició de parlar català en públic, prohibició d’editar llibres i diaris en català, prohibició de les ràdios en català (EAJ1 Radio Barcelona fou, el 1924, la primera ràdio en català a Espanya), prohibició del català a l’escola i la universitat i un llarg etcètera. Els catalans que malviviem a Catalunya en aquells temps vàrem aprendre també l’odi contra el feixisme, l’exèrcit, el Cara al Sol, la salutació feixista i l’exèrcit. També l’odi contra la policia franquista (anomenada els grisos), d’inspiració Himmleriana (Himmler anà a Espanya a començaments dels anys 40, quan major era el prestigi alemany i major la pressió que havia de suportar Espanya. Hi anà amb cinquanta homes que devien escampar-se per Espanya per tal d’organitzar la policia sota el model de la Gestapo).

Respecte a l’esment explícit de l’Ejército Español a la Consti, és interessant la següent anècdota: A l’any 1974 quan va desaparèixer la Dictadura del Salazar i Portugal va entrar a l’OTAN li varen preguntar a Mario Soares, cap del govern portuguès, per què havien demanat d’entrar a l’OTAN i la resposta és aplicable ara al tauler d’escacs espanyol. Soares va respondre:
Si som a l’OTAN, podem tenir per segur que la OTAN no ens envairà!
D’acord amb la Consti (recordeu que es va fer amb soroll de sabres)  i els articles de la Consti referents a l’exèrcit:
¿Podem assegurar que a semblança de Mario Soares i l’OTAN, l’exèrcit espanyol no ens envairà?

Nota1: L’article de Marta Lasalas esmentat més amunt Però, què està passant?, que m’ha suggerit tot l’apunt té el següent enllaç:
Nota2: El paràgraf en cursiva sobre Himmler i l’ensinistrament de la policia espanyola amb metodologia Gestapo (o sigui la franquícia Gestapo) té el següent enllaç:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada