dimecres, 26 de novembre del 2014

26/11/14. Bernat Ferrer. Madrid s'espanta, ara sí. "A les mans dels catalans està el futur d'Espanya", Tot i que l'Estat no accepti tal pretensió d'independència, li serà més difícil ignorar el desig d'una majoria expressat a les urnes."

Benvolguts,
Pel que sembla les tertúlies i els diaris de Madrid van plens aquest matí del discurs d’ahir del president Mas. I mentrestant els burros dels catalans ens anem preguntant allò tan castellà de “si son galgos o podencos”!
Tasts:
·        "A les mans dels catalans està el futur d'Espanya",
·        Tot i que l'Estat no accepti tal pretensió d'independència, li serà més difícil ignorar el desig d'una majoria expressat a les urnes."
·        "El pla és pervers, perquè ningú no li podrà dir que no és democràtic"
·        Com es pot tenir tant d'odi a dins?
·        Mas "s'erigeix en caudillo provisional",
·        El "problema polític" català "és difícil que es pugui resoldre només amb el 'no' a tot el que demanen les forces que guanyen eleccions a Catalunya més la invocació contínua a la legalitat".

Madrid s'espanta, ara sí
"A les mans dels catalans està el futur d'Espanya", s'exclamen des d'El Mundo
"És un frau de llei", avisa Fernando Ónega
"Com es pot tenir tant d'odi a dins? Com pot algú sentir-se tant superior a la resta?", es pregunten a la COPE
Bernat Ferrer | Actualitzat el 26/11/2014 a les 10:35h
Un calfred va recórrer l'espinada de la classe dirigent espanyola arran de la proposta del president de la Generalitat, Artur Mas, d'independència en divuit mesos. Aquest cop, sí. No es creien l'Artur Mas que parlava de "dret a decidir". Ara que utilitza obertament la paraula "independència", han caigut del cavall. Aquest dimecres al matí, les tertúlies d'Onda Cero i la COPE treien fum, l'editorial d'El Mundo veu el pla de Mas com "una proposta definida i definitiva de secessió" i la periodista Victoria Prego veu clar que el pla de Mas és infal·lible. "A les mans dels catalans està el futur d'Espanya", arriba a escriure. Fernando Ónega, per mirar de parar el cop, avisa: "És un frau de llei, dubto molt que sigui legal."

"El president de la Generalitat acaba d'iniciar el camí per a la independència de Catalunya fent cas omís de la legalitat vigent (...) Amb la meitat més u es pot plantejar des d'una mínima i homologable legitimitat un procés tan brutal i tan decisiu com la demolició d'un país?", s'exclama Prego. I tot seguit respon: "Ja que la convocatòria d'unes eleccions és de la seva estricta competència [de Mas], hem de preparar-nos per assistir al desafiament més greu que s'hagi fet mai contra la unitat del nostre país. Perquè, tot i que l'Estat no accepti tal pretensió d'independència, li serà més difícil ignorar el desig d'una majoria expressat a les urnes."

Prego, tot seguit, fa una crida a la desesperada a PSC, PP i C's: "És imprescindible que tots els partits que defensen la Espanya constitucional apel·lin als catalans no independentistes perquè vagin a les urnes i impedeixin la majoria absoluta d'aquesta llista única amb la que somia Mas." I, finalment, de manera implícita, acaba reconeixent el dret a decidir dels catalans: "A les mans dels catalans està el futur d'Espanya."

"Frau de llei"

A Onda Cero, Fernando Ónega ja intenta plantejar una estratègia per aturar Mas, reconeixent d'antuvi que "el pla és pervers, perquè ningú no li podrà dir que no és democràtic". Tot seguit, raona: "És un engany a la societat, i dubto que sigui legal. És més, sostinc que és un claríssim frau de llei, que recorda a la segona convocatòria del 9-N, que va ser suspesa pel TC. I és frau de llei pel que diu el Codi Civil: 'Acte realitzat a l'empara del text d'una norma que persegueix un resultat prohibit per l'ordenament'. L'acte emparat per la norma és la convocatòria d'eleccions; el resultat prohibit, el referèndum d'autodeterminació."

Segons Ónega, el pla de Mas "està concebut per cometre aquest frau de llei", i "si el referèndum era il·legal pel 9-N, segueix sent il·legal 20 dies després, per molt que es revesteixi d'eleccions i amb vestit de llista de país". Tot seguit, ha reclamat: "No demano que es posi en marxa la maquinària judicial, demano que es discuteixi", perquè "és l'intent més seriós de trencar una nació".

"Escopinada a la cara"

Amb un estil més barroer, el conductor de La Mañana de Cope, Ángel Expósito, s'ha lamentat del fet que "Mas ja no dissimula" els seus anhels independentistes, ha confessat que estava "molt fart" d'haver de parlar sobre el procés independentista i ha qualificat el pla presentat ahir com "una escopinada" a la cara de milions d'espanyols. "I jo em pregunto: com es pot tenir tant d'odi a dins? Com pot algú sentir-se tant superior a la resta?"

L'editorial d'El Mundo també constata que "ja no hi ha dubte que Mas està decidit a passar a la Història com el president autonòmic que va aconseguir dur a terme el denominat dret a decidir" i, en una línia similar a la d'Ónega, apunta: "Els vestits electorals i el plantejament d'una futura negociació procedimental són simples argúcies per donar-li aparença democràtica a una gravíssima política de fets consumats. L'Estat ha de respondre amb urgència i determinació, sense descartar cap via legal, per impedir que Mas continuï duent Catalunya a l'abisme."

La Razón també alerta que es persegueix "un objectiu contrari a l'ordenament jurídic de l'Estat", i qui va ser director de La Vanguardia entre el 1987 i el 2000, Joan Tapia, assegura a El Confidencial que Mas "s'erigeix en caudillo provisional", presentant-lo com el vencedor del 9-N, i avisa que el
"problema polític" català "és difícil que es pugui resoldre només amb el 'no' a tot el que demanen les forces que guanyen eleccions a Catalunya més la invocació contínua a la legalitat".


Joan A. Forès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada