Benvolguts,
Com que en l’economia catalana pinten bastos i el govern Mas és mira inquisitivament l’estat de les finances deixades pel tripartit, cal esbrinar què passa amb un dels deutes de l’estat espanyol anomenat el Fons de Competitivitat, producte de l’acord sobre el model de finançament.
ARA. Notícia de Robert Tugas. Castells ja va denunciar que l'Estat incomplia el finançament
“A la reunió amb Zapatero, el president Artur Mas hi anava amb un objectiu molt clar: reclamar 2.000 milions que l'Estat devia a Catalunya en concepte d'aplicació de l'Estatut i de l'acord de finançament per al 2010. Aquesta reivindicació, però, no era nova. De fet, l'anterior conseller d'Economia, Antoni Castells (PSC), ja va enviar una carta a la vicepresidenta Elena Salgado reclamant aquesta quantitat el 23 de setembre, dos mesos abans de les eleccions.
A la carta, que ahir va distribuir el PSC, el conseller subratllava "la gravetat que suposa l'incompliment per part de l'Estat de les previsions contingudes a l'Estatut i del model de finançament acordat". Castells afirmava que això "qüestiona la voluntat pregonada pel govern [espanyol] d'intentar recuperar per totes les vies legals que resulti possible el contingut bàsic de les disposicions estatutàries que han quedat seriosament afectades per la recent sentència del Tribunal Constitucional [...] quan l'Estat no compleix les disposicions de l'Estatut que el TC no ha retallat ni posat en qüestió", com és el model de finançament.
Tot un "despropòsit" Així, Castells criticava que, després de les retallades en la inversió pública aprovades pel govern espanyol, aquest no preveia efectuar un pagament per compensar Catalunya, que patia una reducció més accentuada que altres comunitats. Igualment, denunciava que la quantitat corresponent al Fons de Competitivitat, quantificada en 1.450 milions d'euros per al 2011, no es pagaria fins al 2013. "Resulta simplement un despropòsit", assegurava.”
Hi ha altres veus com per exemple l’economista Sala i Martin que en la tertúlia de Catalunya Ràdio d’ahir va dir que Espanya es passava els seus compromisos “per les pilotes”.
Però Mas havia anunciat després de la seva reunió amb ZP que en la lletra petita dels acords del Fons de Competitivitat ja deia que l’Estat podia pagar-los amb dos o tres anys de retard. Mas va demanar una bestreta que fou negada per ZP.
La premissa de la lletra menuda és perfectament creïble, per dos motius:
· el primer que Espanya sempre intenta fer trampa
· el segon que suposant que s’esmentés el retard pactat (en la lletra menuda) els negociadors del tripartit devien fer veure que no ho veien (un document a signar es mira per tots cantons sobretot si un dels signants és un trampós compulsiu com el govern espanyol), i qui dia passa any empeny...
Per tant el deute del 2010 no era de dos o de tres mil milions d’euros sinó de sis o set i a més a més la bomba retardada del Fons de Competitivitat encara el feia més sagnant.
ARA. Article de Miquel Valls, President de la Cambra de Comerç. L'Estat també ha de complir
Les finances de la Generalitat de Catalunya estan en un moment molt difícil perquè necessiten liquiditat urgent i, al mateix temps, s'han d'elaborar els pressupostos més austers de la seva història. L'Estat, però, ha de complir també amb els seus compromisos i garantir a Catalunya tots els ingressos derivats de l'Estatut (acord de les inversions) i del nou model de finançament. Cal recordar que els ingressos del model de finançament representen al voltant del 70% dels ingressos no financers de la Generalitat. Per tant, si Catalunya no rep íntegrament els ingressos que li garanteix el model de finançament, no podrà reequilibrar les seves finances. Es veu amb desconcert i preocupació que en els pressupostos de l'Estat per al 2011, que són els primers que apliquen íntegrament el nou sistema de finançament, no s'hi inclogui cap dotació de recursos destinada al Fons de Competitivitat, del qual Catalunya és beneficiària. L'Estat ajorna la transferència del fons corresponent al 2011 fins al 2013. L'incompliment de l'esperit del nou model per part de l'Estat és especialment greu, perquè la Generalitat ha de reduir molt el seu dèficit per recuperar la credibilitat i la confiança dels mercats.
Joan A. Forès
Reflexions
Segons Sala Martín en una entrevista al matí de Catalunya Ràdio, afirma que vam ser nosaltres mateixos, els catalans, en aquell moment governats pel tripartit, qui vam firmar que el fons de competitivitat ens el podien tornar fins el 2013. Segons Sala Martín, el govern està complint. Nosaltres vam ser els tontos de firmar això. Una vegada rera altra ens refiem de la bona voluntat.
ResponEliminahttp://www.catradio.cat/audio/509481/Xavier-Sala-i-Martin-economista