dissabte, 13 de novembre del 2010

12/11/10. Egocentrisme ejpañol

Benvolguts,
Un altre greuge, immens, i de difícil solució a curt i a mig termini.
Article d’Ester Pinter a l’Avui:
“Als catalans se'ls passarà l'arròs
Un nou tram de l'AVE enllaçarà les ciutats de Madrid i València en només 1 hora i 35 minuts a partir del 19 de desembre
El trajecte en tren ràpid entre València i Barcelona no baixarà de tres hores durant molt de temps
Aquest nou trajecte d'alta velocitat segueix l'esquema radial habitual, amb parada obligada a Madrid. De fet, el corredor mediterrani d'alta velocitat, una reivindicació del món polític i empresarial català i valencià, ni es divisa. I això que és el més transitat de tot l'Estat espanyol. L'AVE de València a Castelló no està clar que arribi el 2014 com s'havia promès –depèn de si s'aconsegueix participació privada o no– i el coll de botella entre Castelló i Tarragona no té ni data de licitació. A valencians i catalans se'ls passarà ja no l'arròs, sinó el tren d'Europa.”

De fet la política radial és ideal per a l’orgull nacional egocèntric ejpañol! Des de Ptolomeu fins els temps de Copèrnic i de Galileu la concepció del mon era geocèntrica, tota l’esfera celeste donava voltes al voltant de la terra. Copèrnic el 1543 i Galileu el 1610 van comprendre i exposar que la terra i tots els planetes giraven al voltant del sol, teoria heliocèntrica. Galileu fou jutjat a Roma per la Inquisició degut a que li havia estat prohibit defensar o ensenyar les teories de Copèrnic. “E puor si move”. Aquest judici no fou anul·lat fins l'any 1992!
Ejpaña encara no ha superat el 1992, no s’ha corregit i continua sent Madridcèntrica. Carreteres i ferrocarrils (TGVs inclosos) van de Madrid a tot arreu, encara que no calgui i que siguin deficitaris. El corredor mediterrani d’alta velocitat per passatgers i sobretot per mercaderies no existeix, a Madrid pretenen fer un corredor que des de Múrcia passi per València i derivi cap a Saragossa, Canfranc i Tolosa i no serveixi pels ports de Tarragona i de Barcelona per anar cap a Europa. I així anem, que se’ns cova l’arròs!


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada