dissabte, 30 de juny del 2018

29/06/2018. Josep Maria Casasús. Avís al rei. Seria propi de monarques intel·ligents mirar de fer cas al representant d’un poble. El president Torra va lliurar al rei l’informe del Síndic de Greuges sobre vulneració de drets a Catalunya i un llibre de fotos de l’1-0. No és el primer cop que un líder català avisa un rei espanyol de la realitat i els ànims del país. En plena Renaixença, el 1885, el catedràtic Joaquim Rubió i Ors va fer a mans d’Alfons XII el Memorial de Greuges, text fundacional del catalanisme, signat per intel·lectuals i empresaris. Defensaven interessos bàsics: ensenyament de la llengua; dret a emprar-la en actes oficials; respecte al Dret català. També demanaven que comerç i indústria d’aquí no fossin discriminats.


29 juny 2018 2.00 h

Avís al rei



Seria propi de monarques intel·ligents mirar de fer cas al representant d’un poble

Gaudim amb la versió gràfica dels Memorials de Greuges del gargotaire:

El president Torra va lliurar al rei l’informe del Síndic de Greuges sobre vulneració de drets a Catalunya i un llibre de fotos de l’1-0. No és el primer cop que un líder català avisa un rei espanyol de la realitat i els ànims del país. En plena Renaixença, el 1885, el catedràtic Joaquim Rubió i Ors va fer a mans d’Alfons XII el Memorial de Greuges, text fundacional del catalanisme, signat per intel·lectuals i empresaris. Defensaven interessos bàsics: ensenyament de la llengua; dret a emprar-la en actes oficials; respecte al Dret català. També demanaven que comerç i indústria d’aquí no fossin discriminats.

 Anys a venir, el 1898, els patricis Bartomeu Robert i Enric Prat de la Riba encapçalaren la missió cívica que va presentar a la reina regent, Maria Cristina, el missatge d’entitats que exposaven reivindicacions nacionals justes. Sis anys després, el 1904, el polític Francesc Cambó reclamava davant Alfons XIII autonomia per a Catalunya. El mateix prohom regionalista va publicar el 1908 a La Veu de Catalunya l’article Lo que jo diria al Rei. La vehemència crítica de l’escrit va impactar l’opinió pública.

Que en fa d’anys i panys que persones de talent, cultura, pau i honra, com el president Torra, compleixen, amb coratge i lleialtat, el deure moral de dir al rei allò que li cal escoltar! Seria propi de monarques intel·ligents agrair-ho amb gest i somriure afables, i amb el propòsit de fer cas al representant democràtic, legítim i legal de la voluntat majoritària d’un poble.

Josep Maria Casasús
     

COMENTARIS  
+7#1 MIQUEL ALTIMIRES I ROS

Ha servit mai de res?

La única cosa a que aspiren els Borbons, és al manteniment dels seus immerescuts privilegis.
Les reclamacions de la ciutadania se les passen per l'entrecuix.

Divendres, 29 juny 2018 7.24

+6#2 RAMON SERRA

El monarca un cop més, s'equivoca, ens demana una Catalunya "per a tots", i s'oblida de l'Espanya que la monarquia dóna suport, la majoria de catalans no ens sentim respectats. Lla monarquia no va dir res quan un partit polític espanyol, va recollir signatures per tot l'estat en contra del que havíem votat els catalans en un Referèndum, tant és així, que finalment, el que havíem aprovat els catalans majoritàriament, va ser modificat per un TC completament polititzat. 
Aquesta és l'Espanya de "tots" que la monarquia ha ajudat a crear? 

En aquesta Espanya una majoria de catalans ens sentim insultats i menystinguts, per això volem marxar. 

Li recomanaria al borbó que quan li entreguin un discurs per llegir-lo públicament , reflexioni el que diu, darrerament està molt mal aconsellat, vull creue que vostè no s'adona, perquè si ho llegeix conscientment de què el seu discurs pot ofendre als catalans, la situació encara és més greu

Divendres, 29 juny 2018 9.00

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada