dilluns, 17 d’abril de 2017

15/04/2017. Referèndum. El lector del PuntAvui escriu. Gerard Bassols. Referèndum. 27-S: 72 escons independentistes (62 JxS + 10 CUP), 52 escons unionistes o espanyolistes (25 Ciudadanos + 11 PP + 16 PSC) i 11 escons dels Comuns no decantats per els uns ni per els altres (11 CSQP). Nova genial proposta pels CSQP: Fer dues llistes: els Comuns pel SÍ i els Comuns pel NO.

Benvolguts,

Hem dit molts cops que la secció El lector escriu del PuntAvui és un pou de sabiduría i d’enginy. Si recordeu el que el lector Bassols recorda en aquest cas, en les votacions pel 27-S, el mateix vespre es van anunciar uns resultats que eren:

72 escons independentistes (62 JxS + 10 CUP), 52 escons unionistes o espanyolistes (25 Ciudadanos + 11 PP + 16 PSC) i 11 escons dels Comuns no decantats per els uns ni per els altres (11 CSQP).

En Rabell, el cap dels CSQP a la mateixa nit del 27-S va fer unes declaracions en que deixava molt clar que els seus 11 escons no eren de cap manera dels independentistes ni dels espanyolistes. Aquestes declaracions que vàrem trobar molt encertades i aclaridores no es corresponen amb el capteniment d’aquest grup en les diverses votacions que s’han esdevingut des d’aquell moment en que el Rabell i el Coscu han anat sempre contra els independentistes, però aquest no és el tema de l’apunt. El tema de l’apunt és que aquesta ambiguitat es resoldria si s’s’hagués usant la senzilla i genial técnica explicada pel lector Bassols: Els Comuns podrien fer dues candidatures: Comuns pel SÍ i Comuns pel NO. D’aquesta manera tant els manaies com els votants haurien expressat a les urnes les seves volicions.

Aquest mètode també serviría pels especímens com l’Ada Colau que acaba de fer unes ambígues declaracions a la cadena Al Jazeera.

El que es tracta és de comptar-se. Sense ambiguitats. Amb llum i taquígrafs.

Vegem com ho explica en Gerard Bassols.

15 abril 2017 2.00 h

Referèndum

Gerard Bassols

El 27-S no va poder ser el plebiscit que es pretenia perquè CSQEP, quart partit més votat, no es va voler posicionar sobre la qüestió (pel SÍ o pel NO). Els partidaris del NO, fent trampa manifestament,  es van afanyar a comptar-los en el seu bàndol quan en tot cas se'ls hauria d'haver comptat com a vots en blanc en la lectura plebiscitària.

Ara sembla una possibilitat real que no es pugui fer el referèndum amb suficients garanties i que haguem de tornar a les urnes en format d'autonòmiques.

Doncs bé, els Comuns i Podem que tant s'omplen la boca que defensen el dret a decidir i que volen un referèndum legal, en tenen la clau a les seves mans. Si de debò volen que el poble de Catalunya pugui decidir de manera legal només han de presentar-se amb dues llistes:

·         els Comuns pel SÍ
·         els Comuns pel NO

Així podrem comptar els i els NO sense ambigüitats i el Gobierno de España no podrà fer res per evitar-ho. Passada la votació les dues llistes es poden fondre altre cop per seguir endavant tant si guanya el SÍ com el NO.

Gerard Bassols

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada