dissabte, 22 d’abril de 2017

19/04/2017. Franquisme. Procés. Xevi Xirgo. La clàusula del desbloqueig. La DUI. “En el cas que l'Estat espanyol, mitjançant decisions polítiques i/o jurídiques, bloquegi l'autogovern de Catalunya, el govern i el Parlament procediran a la proclamació de la independència i a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica”. Per aplicar la clàusula del desbloqueig, vaja, cal primer provocar el bloqueig. Per pura estratègia i perquè el món ho vegi.

Benvolguts,

Ja hi va haver fa un parell d’anys una clàusula secreta entre les interminables converses, en el temps, entre ERC-CiU. No recordo exactament com, però quan va saltar l’espurna varen dir públicament que hi havia una clàusula secreta que aleshores varen fer pública. Ara és igual?

De fet, pel que es veu en aquest cas, el concepte del desbloqueig ja era a la lletra petita del programa electoral de Junts pel Sí!

Vergem les reflexions d’en Xevi Xirgo:

19 abril 2017 2.00 h

La clàusula del desbloqueig

Xevi Xirgo - Xxirgo@Elpuntavui.Cat

“Està bé, tenir la DUI com a pla B, però no cal posar el carro davant dels bous

Doncs sí. Resulta que ahir vàrem descobrir (o redescobrir) que al programa electoral de JxSí hi havia una clàusula que en deien del desbloqueig. Al cicle El Moment Zero que aquest diari organitza a El Born, l'economista Xavier Sala i Martín es va fer a ell mateix la pregunta de què passarà si, arribat el dia i convocat formalment el referèndum, finalment no el podem fer (i no pas perquè ho hàgim organitzat molt malament sinó, és clar, perquè el govern espanyol ens l'impedeixi). I Sala i Martín se la va autorespondre, la pregunta: “En aquest cas, jo apostaria per declarar la independència.” I va arrencar els aplaudiments del públic que ahir omplia la Sala Moragues fins a vessar. Junqueras, més diplomàtic, astut i prudent, es va limitar a dir que “això ja està previst al programa electoral de Junts pel Sí, com a clàusula de desbloqueig”. O el que és el mateix, va desenterrar, posar sobre la taula, reivindicar, amenaçar o presagiar, segons el diari on vostè ho llegeixi avui, la declaració unilateral d'independència, la DUI. Ufff! Què diu la famosa clàusula de desbloqueig? Diu que “en el cas que l'Estat espanyol, mitjançant decisions polítiques i/o jurídiques, bloquegi l'autogovern de Catalunya, el govern i el Parlament procediran a la proclamació de la independència i a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica”. [Què es fa primer, la llei? O la DUI?] Més clar, l'aigua. I posat negre sobre blanc en el programa electoral del 27-S. Resulta que el pla B ja estava escrit i que als senyors del TC els va passar per alt perquè no es van llegir el programa electoral de JxSí; si ho haguessin fet haurien anul·lat les eleccions, inhabilitat els candidats o ves a saber quina altra bestiesa. Però vaja, jo em quedo amb la primera part de la clàusula, allà on diu “en el cas que l'Estat espanyol bloquegi (...)”. Facin el favor, doncs, de no posar el carro davant dels bous. I d'anar, convençuts, cap a fer el referèndum. A totes, amb unitat i sense picabaralles. Perquè tenir un pla B està molt bé, però corres el perill d'acabar treballant per ell sense ni adonar-te'n, convençut inconscientment que l'A no et sortirà bé. I no és el cas. 

Per aplicar la clàusula del desbloqueig, vaja, cal primer provocar el bloqueig. Per pura estratègia i perquè el món ho vegi.

 Xevi Xirgo

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada