dimarts, 6 de febrer del 2018

05/02/2018. Maria Macià. Jutges espanyols critiquen ingerències de Rajoy al TC i al Suprem pel procés. El ministre Catalá, dijous passat, va donar per fet que els líders independentistes quedarien inhabilitats quan el jutge del Suprem, Pablo Llarena, acabi la instrucció a finals de març. Els jutges titllen les seves paraules de "desafortunades" i "poc respectuoses amb la separació de poders" i es mostren sorpresos perquè el ministre les hagi formulat "sense cap rubor". La mateixa setmana, el diari El País assegurava que diversos membres de l'Executiu espanyol, començant pel mateix president Mariano Rajoy, haurien trucat a jutges del Tribunal Constitucional just abans de la seva deliberació sobre el recurs per aturar la investidura de Puigdemont.


PODER JUDICIAL

Jutges espanyols critiquen ingerències de Rajoy al TC i al Suprem pel procés

Maria Macià 

Foto: TC

Barcelona. Dilluns, 5 de febrer de 2018

L'associació de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, formada per jutges espanyols de perfil progressista, ha denunciat aquest dimarts "contactes inadmissibles" entre el govern espanyol i els jutges del Tribunal Constitucional i del Tribunal SupremEn un comunicat públic, critiquen el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el govern espanyol en ple per les suposades ingerències en el poder judicial per influir en decisions sobre el procés independentista català.

El ministre Catalá, dijous passat, va donar per fet que els líders independentistes quedarien inhabilitats quan el jutge del Suprem, Pablo Llarena, acabi la instrucció a finals de març. Els jutges titllen les seves paraules de "desafortunades" i "poc respectuoses amb la separació de poders" i es mostren sorpresos perquè el ministre les hagi formulat "sense cap rubor".

La mateixa setmana, el diari El País assegurava que diversos membres de l'Executiu espanyol, començant pel mateix president Mariano Rajoy, haurien trucat a jutges del Tribunal Constitucional just abans de la seva deliberació sobre el recurs per aturar la investidura de Puigdemont.

Silenci del Consell General del Poder Judicial
Recorden que el TC "és l'intèrpret suprem de la Constitució i que els seus magistrats són independents i inamovibles" i, per tant, veuen "inadmissibles en un estat de dret" aquests contactes per "intentar influir en el sentit de la resolució a dictar per l'Alt Tribunal". A més de criticar les "inacceptables interferències" també hi sumen la "inacció i el silenci" del propi Consell General del Poder Judicial davant d'aquestes.

La conseqüència d'aquestes actituds per part del poder executiu i del judicial "treuen credibilitat" en l'activitat diària de tots els jutges, asseguren. Per això, animen a allunyar la justícia "de tota sospita de parcialitat o manipulació" i demanen respecte per la funció del TC, dirigint-se en primer lloc al propi govern espanyol.

Maria Macià 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada