dissabte, 17 de febrer del 2018

15/02/2018. Gay de Liébana: "El deute espanyol és impagable, Espanya està en fallida". El problema és que el tema del dèficit públic (o sigui el que el sistema financer espanyol deu als creditors), no té remei i en conseqüència l'Estat se segueix endeutant, i esclar el total del passiu del balanç total de l'Estat s'eleva a 1.612.000 milions d'euros. Això és el 141% del PIB espanyol, que és impagable i vol dir que el país està en fallida, però no es reacciona". Les administracions cada cop collaran més amb impostos, "perquè els prestadors volen cobrar". Mazarino a Colbert: Hi ha una quantitat enorme de gent entre els rics i els pobres! Són tots aquells que treballen somiant a arribar algun dia a ser rics i tenint por de ser pobres. Aquests són els que hem de gravar amb més impostos..., cada vegada més..., sempre més! Aquests, com més els prenguem, més treballaran per a compensar allò que els hem pres. Són una reserva inesgotable !!!.


Benvolguts,

L’economista Gay de Liébana explica que malgrat que l’economia com a tal "va bé” ja que està creixent a ritme de l'ordre del 3% i el Producte Interior Brut (PIB) espanyol aconseguirà els 1.140.000 milions d'euros,  el problema és que el tema del dèficit públic (o sigui el que el sistema financer espanyol deu als creditors, sembla que majorment exteriors), no té remei i en conseqüència l'Estat se segueix endeutant, i esclar el total del passiu del balanç total de l'Estat s'eleva a 1.612.000 milions d'euros. Això és el 141% del PIB espanyol, que és impagable i vol dir que el país està en fallida, però no es reacciona".

Segons Gay de Liébana, les administracions cada cop collaran més amb impostos, "perquè els prestadors volen cobrar".

Gay de Liébana considera en aquest sentit que els salaris no van a millor, i que s'està consolidant una "economia low cost", amb un model "sense bases sòlides de cara al futur".

Davant del panorama econòmic que presenta Gay de Liébana, panorama del qual ningú no en parla, ens hem de remetre al diàleg entre Colbert i Mazarino, que ja hem esmentat manta vegades i que dóna com a solució per recaptar més diners dels ciutadans d’un país que ja està exhaurit, apretar amb més impostos a la classe mitja, perquè de la classe més pobre ja no se’n pot extreure més diners i de la classe rica tampoc perquè podria trontollar tot el sistema i encara seria pitjor. La conversa acaba amb la frase: 

A aquests (la classe mitja), com més els prenguem, més treballaran per a compensar allò que els hem pres. Són una reserva inesgotable !!!.

Vegem el diàleg entre Colbert i Mazarino durant el regnat de Lluís XIV de França:

Els personatges:
·         Lluís XIV (1638-1715) era l’autoanomenat Rei Sol
·         Mazarino (1602-1661) era un cardenal i Primer Ministre francès nascut en el regne de Nàpols. Fou el successor del cardenal Richelieu
·         Colbert (1619-1683) havia nascut a la Xampanya, al nord-est de França i fou deixeble avançat de Mazarino a la cort francesa i posteriorment gran Ministre de Finances.
Per internet diuen que l’anècdota pot ser veritat o no ser-ne, però reflecteix l’esperit que Colbert va donar posteriorment a les finances franceses. Vegem la conversa:
Colbert: Per a obtenir diners, hi ha un moment que enganyar [el contribuent] ja no és possible. M'agradaria, senyor superintendent, que m'expliqués com és possible continuar gastant quan ja s'està endeutat fins al coll...
Mazarino: Si s'és un simple mortal, és clar, quan s'està cobert de deutes, es va a parar a la presó. Però l'Estat... quan es parla de l'Estat, això ja és diferent! No es pot ficar l'Estat a la presó. Per tant, l'Estat sí que pot continuar endeutant-se. Tots els Estats ho fan!
Colbert: Ah sí? Vostè pensa això? En tot cas, ens calen diners. I com hem d'obtenir-ne si ja vam crear tots els impostos imaginables?
Mazarino: Se'n creen més.
Colbert: Però ja no podem llençar més impostos damunt dels pobres.
Mazarino: És cert, això ja no és possible.
Colbert: Llavors, damunt dels rics?
Mazarino: Als rics tampoc! Ells ja no consumirien més i un ric que no consumeix, no deixa viure a centenars de pobres. Un ric que consumeix, sí!
Colbert: Llavors com ho hem de fer?
Mazarino: Colbert! Tu penses com un formatge de gruyère, o com l'orinal d'un malalt! 

I acaba:

Mazarino: Hi ha una quantitat enorme de gent entre els rics i els pobres! Són tots aquells que treballen somiant a arribar algun dia a ser rics i tenint por de ser pobres. Aquests són els que hem de gravar amb més impostos..., cada vegada més..., sempre més! Aquests, com més els prenguem, més treballaran per a compensar allò que els hem pres. Són una reserva inesgotable !!!.


Vegem l’article:

ECONOMIA
Gay de Liébana: "El deute espanyol és impagable, Espanya està en fallida"

El Nacional 

Foto: TV
Barcelona. Dijous, 15 de febrer de 2018

L'economista Josep Maria Gay de Liébana ha manifestat en una entrevista al diari Deia, que el deute espanyol és impagable i que Espanya està en fallida. 


Segons Gay de Liébana, les administracions cada cop collaran més amb impostos, "perquè els prestadors volen cobrar". 

L'economista creu que en canvi l'economia com a tal "va bé". "Està creixent a ritme de l'ordre del 3% i el Producte Interior Brut (PIB) espanyol aconseguirà els 1.140.000 milions d'euros. Però l'important és entendre que una cosa és la macroeconomia, i una altra l'economia real, la del ciutadà del carrer", afegeix.

Gay de Liébana considera en aquest sentit que els salaris no van a millor, i que s'està consolidant una "economia low cost", amb un model "sense bases sòlides de cara al futur".


Josep Maria Gay de Liébana



Complements sobre dèficit públic i mentides institucionals a Espanya (del llibre Impacte econòmic de la independència, editat per la Revista de Catalunya):

Capítol de David Ros i Pere Miret: Endeutament i independència
Capítol d’Albert Carreras i Manel Larrosa: Un estat en contra


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada