divendres, 9 de febrer del 2018

08/02/2018. Estefania Molina. Rajoy lamenta que no pogués intervenir TV3: "No ho vaig aconseguir". Tres mesos després de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, Mariano Rajoy ha reconegut que no va "aconseguir" un dels seus objectius inicials, com era la intervenció informativa de TV3 i els mitjans públics. "Tenia quatre objectius: la Hisenda, la seguretat, les ambaixades i aquest pel qual vostè s'interessa" ha dit Rajoy a la pregunta del moderador: "Per què no va intervenir TV3, que és una forma de generar propaganda?". "El culpable és qui passa per sobre de la llei i declara en suspensió la Constitució en una part del territori" ha denunciat. "Qui és més culpable? L'important és que en un moment de dificultat hem estat per sobre" ha justificat. Aquí ha criticat que Inés Arrimadas no es presentés a la investidura per fer córrer els terminis –tot i que ha garantit que el govern espanyol ja en feia la tasca.

INVESTIDURA

Rajoy lamenta que no pogués intervenir TV3: "No ho vaig aconseguir"

Estefania Molina
Foto: Efe

Madrid. Dijous, 8 de febrer de 2018

Tres mesos després de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, Mariano Rajoy ha reconegut que no va "aconseguir" un dels seus objectius inicials, com era la intervenció informativa de TV3 i els mitjans públics. 

Així ho ha lamentat en el torn de preguntes d'un dinar informatiu del Fòrum ABC a Madrid aquest dijous, quan ha recordat que va haver de pactar la intervenció de la Generalitat amb el PSOE –tot i que no l'ha citat– per aconseguir el seu vot al Senat. "Això demostra que aquí no es fa allò que dic jo, sinó que he de buscar suports" ha confessat durant l'acte. 

"Tenia quatre objectius: la Hisenda, la seguretat, les ambaixades i aquest pel qual vostè s'interessa" ha dit Rajoy a la pregunta del moderador: "Per què no va intervenir TV3, que és una forma de generar propaganda?".

El cap de l'executiu central ha apel·lat indirectament llavors a la negociació. El fet és que del dia u al dia dos que el Partit Popular hauria presentat el text a la cambra alta, els socialistes es van tancar en rodó al quart objectiu, que van forçar a suprimir. "En vaig aconseguir tres de quatre, que tampoc està gens malament" s'ha felicitat el líder de la formació popular. 

Rajoy també ha elogiat la tasca del rei Felip VI abans d'aplicar el 155. Ha dit que va estar "a l'alçada de les circumstàncies", preguntat sobre quin efecte va tenir en la decisió el fet que el monarca fes un discurs el 3 d'octubre, del qual s'interpretava que s'instava les institucions a actuar davant l'avanç del full de ruta independentista per "fer respectar la Constitució". "El rei va fer un discurs en defensa de la unitat d'Espanya" ha dit el president espanyol. "Ell en va ser el primer ciutadà, després en van venir d'altres" ha indicat en una referència que podria ser al PSOE.

Finalment, el cap de l'executiu central ha instat a no "castigar-se"per la mesura, preguntat si era culpable el seu mandat de l'avanç de la crisi amb el sobiranisme. Aquí s'ha equiparat a aquells que el van "precedir al càrrec" per espolsar-se la responsabilitat que l'independentisme estigui en més de dos milions de vots el 21-D"El culpable és qui passa per sobre de la llei i declara en suspensió la Constitució en una part del territori" ha denunciat. "Qui és més culpable? L'important és que en un moment de dificultat hem estat per sobre" ha justificat. 

Investidura "normal"
Ni el cap de llista de Junts per Catalunya Carles Puigdemont, ni el líder d'ERC Oriol Junqueras. El president del govern espanyol Mariano Rajoy ha exigit novament al Parlament d'investir de "forma normal" un president "normal", és a dir, "que pugui estar present en la seva investidura, governar, debatre amb l'oposició i sotmetre's al control". "Un president que no estigui en procediments judicials" ha demanat durant una trobada, on com a novetat ha anunciat una mesura perquè els plans d'estalvi puguin recuperar l'estalviat a partir dels 10 anys d'aportació.

La qüestió és que el cap de l'executiu central ha assenyalat directament Puigdemont com a responsable que la investidura estigués aturada.

"Cada cop són més els catalans que es pregunten quant de temps pot estar una Comunitat Autònoma sotmesa a la voluntat i vaivens d'una sola persona", ha dit. Aquí ha criticat que Inés Arrimadas no es presentés a la investidura per fer córrer els terminis –tot i que ha garantit que el govern espanyol ja en feia la tasca. "Entenc que molts no entenguin que no es presenti una alternativa constitucionalista a la situació actual", ha reblat.

En aquest estat de coses, Rajoy s'ha vantat que aprovar el 155 "sense partidismes" i amb el suport negociat de PSOE i Ciudadanos havia demostrat que "aquells qui creien que podien viure fora de la llei", en realitat "només havien aconseguit estar fora del govern", en al·lusió a la destitució de president, vicepresident i consellers. També ha felicitat l'acció de la Justícia, de la qual ha dit que "des de la seva independència, protegia els drets de tots i estableixen les responsabilitats dels qui es situen fora de la llei" –en un moment de qüestionament des del sobiranisme.

Rescat als plans privats
Rajoy ha anunciat com a mesura extraordinària que aquest divendres presentaria un Reial Decret que permetrà a les persones que estalvien plans i fons de pensions recuperar tot o part d'allò estalviat a partir dels 10 anys d'aportació. També es rebaixaran "molt sensiblement" les comissions que els estalviadors paguen a les entitats gestores.

 Segons fonts de la Moncloa, beneficiarà almenys 8 milions d'estalviadors. Tanmateix, el president del govern espanyol ha afirmat que "el sistema públic de pensions estava garantit" i la mesura era compatible amb els plans privats.

 Estefania Molina 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada