dijous, 8 de febrer del 2018

07/02/2018. José Antich. La veritat sobre la repressió de l'1 d'octubre s'obre pas. Més de quatre mesos després de les violentes càrregues que va practicar la policia espanyola i de les quals ni el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ni el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, han demanat perdó ni en públic ni en privat a les més de 1.000 persones que van necessitar atenció sanitària aquell 1 d'octubre, un jutjat de Barcelona ha fet el primer pas per conèixer la veritat. Dos agents antiavalots de la Policia Nacional han estat citats com a investigats, el jutge ha sol·licitat les comunicacions entre el centre de control i els comandaments dels antiavalots i el coordinador del dispositiu policial, el coronel Diego Pérez de los Cobos, ha estat citat com a testimoni.És el primer pas per cauteritzar el fals relat aliè a la veritat que s'ha tractat de propagar: la violència va estar en els manifestants i la policia no va tenir més remei que actuar davant de l'obstrucció manifesta a fer la seva feina.

EDITORIAL

La veritat sobre la repressió de l'1 d'octubre s'obre pas

José Antich

Barcelona. Dimecres, 7 de febrer de 2018

Més de quatre mesos després de les violentes càrregues que va practicar la policia espanyola i de les quals ni el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ni el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, han demanat perdó ni en públic ni en privat a les més de 1.000 persones que van necessitar atenció sanitària aquell 1 d'octubre, un jutjat de Barcelona ha fet el primer pas per conèixer la veritat. Dos agents antiavalots de la Policia Nacional han estat citats com a investigats, el jutge ha sol·licitat les comunicacions entre el centre de control i els comandaments dels antiavalots i el coordinador del dispositiu policial, el coronel Diego Pérez de los Cobos, ha estat citat com a testimoni.

És el primer pas per cauteritzar el fals relat aliè a la veritat que s'ha tractat de propagar: la violència va estar en els manifestants i la policia no va tenir més remei que actuar davant de l'obstrucció manifesta a fer la seva feina.

És molt possible que la feina del jutjat número 7 de Barcelona quedi interrompuda en algun moment per instàncies judicials superiors que considerin que el cas ja està sent instruït per l'Audiència Nacional o pel Tribunal Suprem. Però el fet que s'hagin presentat en aquest jutjat més de dues-centes denúncies de ferits en les càrregues de l'1 d'octubre és un material suficient perquè es puguin abordar individualitzadament cadascun dels greus fets que es van produir i sobre els quals hi ha material fotogràfic i vídeos suficients.

El temps que ha transcorregut des de l'1-O potser ajuda a tenir una perspectiva més ajustada del que en aquella negra jornada va passar. La manera com s'ha negat la realitat de la violència policial no ha fet sinó reforçar la idea que el sòlid pacte entre PP, PSOE i Cs també comportava fer pinya davant de la gravetat dels fets i negar-se a qualsevol investigació independent. Ni la crítica internacional de polítics, institucions i entitats, ni el paper que han jugat els mitjans de comunicació de tot el món en la propagació d'unes imatges inacceptables en qualsevol democràcia, de la policia apallissant ciutadans que volien votar, no havia aconseguit traspassar el mur de la justícia.

Els ciutadans que van defensar el dret a votar es mereixen una explicació. Els ferits que van patir la violència policial es mereixen una explicació. Els que van criticar des de qualsevol lloc la violència policial es mereixen una explicació.

La defensa de la veritat i arribar-hi fins al final en la recerca, de vegades no és ni fàcil ni còmoda. Potser per això tan sols ja és una bona notícia.

José Antich 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada