dimarts, 13 de juny de 2017

13/06/2017. Franquisme. Referèndum. L’esperpent. Gemma Liñán. La Fiscalia denuncia ara l'anunci de data i pregunta del referèndum. “España es una deformación grotesca de la civilización europea.” El sentido trágico de la vida española sólo puede darse con una estética sistemàticament deformada. La Fiscalia General de l'Estat ha demanat que s'ampliï la querella que es va presentar el 16 de maig per la compra de les urnes amb l'anunci de data i pregunta del referèndum. España es una deformación grotesca de la civilización española. Espanya un parc temàtic d’Espanya...

Benvolguts,

En l’obra de teatre del 1924 Luces de Bohemia de Ramon Maria del Valle Inclan el protagonista Max Estrella expressa un pensament esperpèntic:


Un cop vist el títol de l’article d’opinió de Gemma Liñan, La Fiscalia denuncia ara l'anunci de data i pregunta del referèndum, no tinc més remei que esmentar Valle Inclan.

Permeteu-me d’antuvi que us ampliï una mica qui és Valle Inclan i el context de l’obra i de l’escena: Valle Inclán (1866-1936), nascut a Vilanova d’Arousa, és el creador de l’esperpent, que es basa en la deformació sistemàtica de la realitat. Luces de Bohemia és una peça teatral que va crear Valle Inclan el 1924 i que no fou representada a Espanya fins el 1970... És la primera obra que Valle anomena esperpent. Max Estrella poeta cec, vell, malalt i pobre de solemnitat s’arrossega pels carrers de Madrid acompanyat del seu deixeble tant vell i pobre com ell de nom Don Latino de Hispalis. En l’escena 12, que és la culminant de l’obra Max Estrella i Don Latino estan tornant a casa de matinada. Tots dos estan completament embriacs. Max es queda ajagut a l’entrada de la casa a punt de morir-se. En les seves disquisicions etíliques,  Max defineix la teoria de l’esperpent. En aquesta escena també es fa una crítica d’Espanya (per això m’agrada). Don Latino abandona el cec Max, que s’està morint, en el portal i abans d’anar-se’n li roba la cartera:
-        DON LATINO.- ¡Estás completamente curda!
-        MAX.- Los héroes clásicos reflejados en los espejos cóncavos dan el EsperpentoEl
-        sentido trágico de la vida española sólo puede darse con una estética sistemáticamente
-        deformada.
-        DON LATINO.- ¡Miau! ¡Te estás contagiando!
-        MAX.- España es una deformación grotesca de la civilización europea.
-        DON LATINO.- ¡Pudiera! Yo me inhibo.
-        MAX.- Las imágenes más bellas en un espejo cóncavo son absurdas.
-        DON LATINO.- Conforme. Pero a mí me divierte mirarme en los espejos de la calle del
-        Gato.
-        MAX.- Y a mí. La deformación deja de serlo cuando está sujeta a una matemática
-        perfecta. Mi estética actual es transformar con matemática de espejo cóncavo las
-        normas clásicas.
-        DON LATINO.- ¿Y dónde está el espejo?
-        MAX.- En el fondo del vaso.
-        DON LATINO.- ¡Eres genial! ¡Me quito el cráneo!
-        MAX.- Latino, deformemos la expresión en el mismo espejo que nos deforma las caras
-        y toda la vida miserable de España.

I he d’esmentar Valle Inclan, encara que potser hauria d’esmentar els grotescos fiscals, jutges, polítics, borratxos i tota la patuleia de personatges públics espanyols, perquè la frase:

España es una deformación grotesca de la civilización europea.

Crec que s’hauria de modificar i fer que digués:

España es una deformación grotesca de la civilización española.

O sigui que Espanya és com si diguéssim un parc temàtic d’Espanya!

Un altre exemple de l’España es una deformación grotesca de la civilización española la trobem al que va succeir després de la representació a Navarra a l’any 1985 de l’obra Els Virtuosos de Fontainebleau de l’Albert Boadella i els Joglars. L’anècdota és tant esperpèntica que la Montserrat Roig en va fer un apunt: 


La frase clau, a partir d’una denúncia per haver representat l’obra a Tafalla (Navarra) és: a los funcionarios del juzgado de Tafalla les encargaron que buscaran los culpables de haber blasfemado e incluso de incitar a procacidades sexuales en la obra de Els Joglars, "Els Virtuosos de Fontainebleau”.

I els probes i eficaços funcionaris judicials van intentar empaperar no els actors sinó els personatges...


Luces de Bohemia la podeu trobar a:http://www.revistakatharsis.org/luces_bohemia.pdf

Vegem ara l’article de la Gemma Liñán 

PROCÉS

La Fiscalia denuncia ara l'anunci de data i pregunta del referèndum

Gemma Liñán 
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimarts, 13 de juny de 2017

La Fiscalia General de l'Estat ha demanat que s'ampliï la querella que es va presentar el 16 de maig per la compra de les urnes amb l'anunci de data i pregunta del referèndum, que va fer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El ministeri públic no demana més imputacions ni cap tràmit judicial concret, només amplia el text inicial amb els moviments que ha fet el Govern fins ara i pressiona perquè la querella s'admeti a tràmit. Fa un mes que és sobre la taula de la magistrada Mercedes Armas.

José María Romero de Tejada, fiscal en cap de Catalunya, sostenia la querella en el fet que la compra de les urnes era per fer el referèndum. Un referèndum prohibit pel Tribunal Constitucional "de forma taxativa i contundent en el sentit de considerar-lo radicalment contrari a la Constitució Espanyola". Tot l'argumentari de l'ampliació de la querella es basa en els moviments del Govern de la Generalitat de l'últim mes, que, segons la Fiscalia, demostren clarament la voluntat que la compra de les urnes és per a un referèndum i no per a res més.

La Fiscalia argumenta que des de la presentació de la querella fins ara "s'han succeït determinats esdeveniments que reforcen la tesi sostinguda en la querella, pel que fa a la iniciació dels tràmits per l'adquisició de les urnes, no té cap altra finalitat que la d'utilitzar-les per a la realització de l'anomenat referèndum per a la secessió". 

L'escrit que s'ha presentat aquest matí al TSJC fa clares referències a l'anunci públic del divendres passat pel "president de la Generalitat de Catalunya de la seva ferma voluntat, expressada amb tota solemnitat, juntament amb el govern que presideix i del qual forma part la querellada Honorable senyora Meritxell Borràs, de portar a terme l'anomenat referèndum el proper dia 1 d'octubre arribant a concretar la pregunta que sotmetran als catalans:

'Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República?'".

La Fiscalia admet que l'anunci no ha anat acompanyat de cap resolució "jurídicament valorable", ni impugnable per tant, però qualifica "d'indubtable que resulta una dada d'enorme transcendència" a tenir en compte a l'hora de valorar per a què s'utilitzaran les urnes que es volen comprar i que són l'objecte principal de la querella.

L'acte de Montjuïc a la querella

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que és qui signa l'escrit d'ampliació i la mateixa querella, es fixa també en l'acte que diumenge van fer a Montjuïc l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació Catalana de Municipis per la Independència.
Diu que l'acte va comptar amb la consellera denunciada Meritxell Borràs i la resta del Govern i que van reafirmar la decisió acordada per la data i la pregunta. I destaca que, tant l'anunci de divendres com l'acte de diumenge, són "fets notoris" dels quals la premsa se n'ha fet ressò.

Amenaça les empreses

La Fiscalia també inclou en l'ampliació del text de la querella que el procediment de licitació per la compra de les urnes ha seguit tirant endavant i cita les dues empreses que s'han presentat al concurs públic: Suministros Integrales Futbida SL i Plàstic Express SL.

I alerta que les dues empreses "podrien, amb la seva intervenció, facilitar les finalitats presteses pels querellats i participar, com a destinataris finals dels fons públics, en la realització d'una despesa il·lícita". 


 Gemma Liñán  

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada