divendres, 9 d’octubre del 2015

09/10/2015. Xevi Xirgo. L'espot de la CUP. Ja n’estem tips de Tribunals espanyols! 14 d’abril del 1931 o potser 16 de febrer del 1936, darrer cop que els catalans vàrem tenir dret a votar lliurement en unes eleccions i que per cert vàrem triar sàviament per un Front d’Esquerres, Catalunya i la República.

Benvolguts,
El director del PuntAvui ens presenta la cerimònia de la CUP d’ahir, que esperem que sigui acollida entusiàsticament pel poble, sobretot en el punt que demana la desconnexió total i immediata amb Espanya, començant per la desobediència al Tribunal Constitucional. Ja n’estem tips de Tribunals espanyols!

Hauríem de ser conscients que en aquest moments i gràcies als poders catalans donats pel poble a la coalició Junts pel SÍ i a la CUP  tornem a tenir la voluntat de recuperar la dignitat perduda, la llibertat perduda. Estem retrocedint 80 anys, 14 d’abril del 1931 o potser 

16 de febrer del 1936, darrer cop que els catalans vàrem tenir dret a votar lliurement en unes eleccions i que per cert vàrem triar sàviament per un Front d’Esquerres, Catalunya i la República. 

Després, la guerra de les dretes espanyoles (les esquerres haurien fet igual) i l’omnipresent nacionalcatolicisme, amb l’Alzamiento de generals feixistes contra el poble i contra Catalunya, la pèrdua de llibertats que encara no hem recuperat, passant per una dictadura ferotge que no hem de perdre mai de vista, per una transició que més aviat s’hauria de dir una transacció, engalipada de l'any 1978 que va consistir en una abaixada de pantalons col·lectiva de les forces antifeixistes per tal de gaudir conjuntament amb els franquistes durant 40 anys més del resultat de la transacció!

Vegem l’article:
9 octubre 2015 2.00 h
L'espot de la CUP
Xevi Xirgo

“S'han convertit en una peça clau probablement sense voler-ho”

L'Institut d'Estudis Catalans, l'IEC, diu que un espot és un “anunci de publicitat que s'emet a la televisió o al cinema i que dura generalment entre vint i trenta segons”. Ahir la CUP en va fer un de cinquanta minuts. I en directe per totes les teles, ràdios i digitals del país, que no és poca cosa. El novembre del 2014, el president Artur Mas va fer una conferència extraordinària al Fòrum per explicar el seu full de ruta. Va ser llavors, segur que vostès se'n recorden, quan les conferències extraordinàries dels líders polítics es van posar de moda: en va fer una l'Oriol Junqueras, una l'Iceta, una l'Herrera i fins i tot una la Sánchez-Camacho. La CUP ha trigat gairebé un any a fer la seva. Va ser ahir. I a més la van fer a sis o set mans, a l'estil coral, com el govern que proposen. Conscients que aquests dies tenen el focus posat a sobre i que els pressiona tothom, la CUP ahir ho va saber aprofitar. En saben, d'això: una abraçada oportuna, una sandàlia a la mà en una comissió d'investigació... Ahir van saber capgirar la pressió que tenen a sobre i la van saber convertir en un espot. Felicitats. Llàstima que, posats a fer, no diguessin gaire res. Més enllà, és clar, del que ja se sap. Que actuaran amb generositat però que es refermen en el que han dit fins ara (i tothom va entendre que es referien a la investidura de Mas), que hi ha d'haver una ruptura democràtica, un procés constituent, un pla de xoc social i que hem de passar directament a la desobediència. Més enllà de preguntar-me si aplicaran aquesta desobediència quan hagin de jurar o prometre la Constitució per poder ser diputats, el cert és que la CUP té ara una oportunitat única no només d'implicar-se de veritat en el procés sinó segurament d'accelerar-lo. Ahir van fer un espot. No gaire res més. I no serà fins d'aquí a uns dies que veurem què hi ha del cert i què hi ha de retòrica en tot plegat, i com se'n surten de la maleïda aritmètica post 27-S que els ha convertit en una peça clau probablement sense voler-ho. Seguirem atents.
Xevi Xirgo

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada