dimecres, 28 d’octubre del 2015

15/10/2015. Vicenç Villatoro. Companys va ser moltes coses, però el van afusellar per una. Va ser advocat, d’esquerres, pròxim al sindicalisme, regidor de Barcelona, ministre de Marina, catalanista, obrerista... però quan veus els papers del judici i la decisió, ja presa, sobre la sentència, t’adones que de fet el van afusellar perquè era el president de Catalunya...

Benvolguts,

Recupero aquest apunt del 15 d’octubre de 2015 del Dietari d'en Vicens Villatoro. I s’ho val!

Curt, però clar i meridià aquest apunt de Vicenç Villatoro. No calen més paraules per explicar exactament l’assassinat de Lluís Companys, President de Catalunya.

Un parell de dies abans el Ramón Cotarelo, al Casinet de Sants va expressar un concepte idèntic al que desenvolupa en Villatoro:

Els catalans no estan precisament assetjats per les dretes ni per les esquerres espanyoles, estan assetjats i han estat sempre assetjats per l’Estat Espanyol!

Una trista anècdota


15/10: Companys va ser moltes coses, però el van afusellar per una

Vicenç Villatoro 
14/10/2015 18:49
La biografia personal, ideològica i política de Companys és plena de matisos, com la de tothom. Més que la mitjana, perquè va viure temps molt agitats i des de primera fila. Va ser advocat, d’esquerres, pròxim al sindicalisme, regidor de Barcelona, ministre de Marina, catalanista, obrerista... Totes aquestes fases de la seva vida són opinables i discutibles. 

Però quan veus els papers del judici i la decisió, ja presa, sobre la sentència, t’adones que de fet el van afusellar perquè era el president de Catalunya, triat democràticament pels catalans. 

I que si hagués pensat o actuat de manera diferent, ocupat abans altres càrrecs o militat en altres ideologies, però hagués estat el president de Catalunya en el moment de l’Alzamiento, l’haurien afusellat igualment. A Companys el jutgen per això. Tota la resta és circumstància. No actua ni com a atenuant quan és positiva ni com a agreujant quan pot ser negativa. El que mana és l’essència: no el que va dir, el que va pensar o el que va fer, sinó el que era. I el que representava per allò que era. (Salvant les immenses distàncies i sobretot la diferència infinita de dramatisme, també ens podem preguntar per què declara avui el president Mas.)
Vicenç Villatoro 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada