dimecres, 28 d’octubre del 2015

27/10/2015. Emma Ansola. República en construcció. Carme Forcadell. Anuncia el tancament de l'etapa autonòmica, enceta el procés constituent i rep les primeres crítiques. Julià de Jòdar: “Disposem d'una majoria independentista en el si d'un ordre juridicopolític que li nega tota capacitat de realitzar el mandat democràtic de la ciutadania que l'ha votat”.

Benvolguts,
En el PuntAvui hi ha una crònica molt fidel de l’acte d’investidura de Carme Forcadell com a presidenta del Parlament de Catalunya.

27 octubre 2015 2.00 h

República en construcció

Forcadell és la nova presidenta de la cambra amb els vots de JxSí i la CUP, i el suport parcial de Catalunya Sí que es Pot
 Anuncia el tancament de l'etapa autonòmica, enceta el procés constituent i rep les primeres crítiques

Emma Ansola
Presidenta i Parlament independentistes. Amb aquests dos actors principals va començar ahir la cursa d'obstacles cap a la construcció de la república catalana, tal com va anunciar Carme Forcadell en el primer discurs com a presidenta de la cambra catalana. En l'ambient, però, tot recordava que encara no hi ha acord pel que fa al nom del principal protagonista que ha de presidir aquest procés durant els pròxims divuit mesos. El nom d'Artur Mas va sonar ahir a l'hemicicle, però ho va fer com a protagonista d'una de les anècdotes de la jornada, quan un diputat va optar per escriure el nom del president en funcions en la papereta per escollir els secretaris de la mesa.
En un gest inèdit, Forcadell ha convidat el PP i la CUP a la mesa
Al marge dels fets curiosos, la solemnitat i la seriositat de l'acte se les va emportar la majoria parlamentària independentista que configuren els 62 diputats de Junts pel Sí i els 10 de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Tots ells van voler deixar constància del camí traçat el 27-S. I ho van fer a l'inici i al final de l'acte a través dels discursos del diputat de la CUP Julià de Jòdar, que, com a president de la mesa d'edat, va obrir la sessió constitutiva, i de Carme Forcadell (JxSí) un cop escollida presidenta de l'onzena legislatura de la cambra catalana.
Amb les dues intervencions, els dos parlamentaris van coincidir a destacar els valors democràtics que impregnaran les futures accions a favor de la llibertat, la sobirania i la lluita contra la pobresa i les desigualtats.

Forcadell passa revista al mossos d'esquadra un cop escollida nova presidenta del Parlament. a.puig

Ja a l'inici de l'acte, Jòdar va fixar el principal obstacle al qual s'haurà d'enfrontar la institució. “Disposem d'una majoria independentista en el si d'un ordre juridicopolític que li nega tota capacitat de realitzar el mandat democràtic de la ciutadania que l'ha votat”, va assenyalar. Resoldre aquest conflicte serà el repte de la legislatura d'acord amb dos objectius: “Llibertat política i justícia social”, va assenyalar Jòdar.
Seguidament, el president de la mesa d'edat, acompanyat dels dos diputats més joves, Gerard Gómez del Moral (JxSí) i Joan Giner (Sí que es Pot), va donar inici a la primera votació per escollir la presidència. Els 135 diputats, tots ells acreditats després d'haver presentat les respectives declaracions de patrimoni, van anar lliurant una per una les paperetes que van proclamar Forcadell presidenta, amb 77 vots a favor, 57 en blanc i un de nul. Catalunya Sí que es Pot va voler donar un vot de confiança a la nova presidenta i cinc dels seus onze diputats, inclòs el president del grup, Lluís Rabell, hi van votar a favor.
Les dones de la CUP
La votació dels dos vicepresidents també es va desenvolupar d'acord amb el que s'havia establert en les negociacions prèvies. El diputat convergent Lluís Corominas va obtenir la primera vicepresidència, amb 66 vots, mentre que el diputat de C's José María Espejo es farà càrrec de la segona. En aquesta votació, la CUP va brandar els seus ideals feministes, llibertaris i comunistes fent llegir en veu alta el nom de vuit dones que es van significar en la lluita social i nacional. El vot de vuit dels seus deu diputats va anar per a les escriptores Maria Mercè Marçal i Montserrat Roig, l'actriu Margarita Xirgu, les activistes veïnals Emilia Llorca i Júlia Romero, la mestra i militant del POUM Antònia Adroher, la dirigent anarcosindicalista Teresa Claramunt i la fundadora de la Maternitat d'Elna, Elisabeth Eidenbenz.
Forcadell convida el PP
La mesa del Parlament va quedar configurada amb les quatre secretaries que ocuparan Anna Simó i Ramona Barrufet (totes dues de JxSí), David Pérez (PSC) i Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot). El resultat de la tercera i última votació també va provocar un petit ensurt quan, a causa d'un empat entre Nuet i Barrufet, es va anunciar que calia un segon sufragi, que, finalment, es va desestimar en favor del preacord entre els grups per repartir-se els quatre seients.
El PP va quedar finalment sense representació a la mesa, però es preveu que pugui assistir a les reunions, amb veu però sense vot, segons va avançar ahir Forcadell en la seva intervenció a la cambra catalana. Una oferta inèdita que també és extensible a la CUP, malgrat que aquests últims ja van optar per no ser-hi durant les negociacions amb JxSí pel full de ruta. Ahir a la nit els dos grups confirmaven que acceptaven assistir a les reunions de la mesa per poder dir-hi la seva malgrat que no podran votar les propostes.
I, entre anècdotes i solemnitats, també hi va haver tot un ball de gestos dels diputats en la constitució del nou Parlament. Els primers a deixar clar el rebuig a Forcadell com a presidenta amb senyals inequívocs van ser els diputats del PP, que ja en la primera votació van quedar asseguts i quiets als escons mentre a l'ala esquerra de l'hemicicle, ocupada per JxSí i la CUP, celebraven amb llargs aplaudiments el resultat que donava la presidència a l'exlíder de l'ANC.
Que el moment era excepcional es visualitzava en la nova ordenació dels grups parlamentaris a l'hemicicle. La sala ha quedat dividida en dues parts i els moviments que van protagonitzar els populars donava prou compte d'aquest fet. Si els diputats populars no es van aixecar per Forcadell, tampoc ho van fer els diputats de la CUP quan van escollir les vicepresidències.
L'acte va cloure amb el discurs de Forcadell, que va acabar amb un nou xoc entre les dues ales de l'hemicicle i aquesta vegada amb els diputats de C's, el PSC i el PP asseguts als escons a causa del contingut del discurs clarament independentista de la presidenta. La bona predisposició amb l'oposició durant la primera part del discurs i la contundència expressada a favor del procés sobiranista i l'inici d'una etapa constituent cap a la república catalana van acabar per encendre els ànims. “Que el llegat legislatiu d'aquest Parlament sigui la creació d'un marc jurídic propi, que doni més llibertat i sobirania per a tota la ciutadania, en tots els àmbits”, va proclamar Forcadell en aquest “moment fundacional”. Als passadissos, C's, el PSC i el PP van poder alçar la veu.
·         No és la presidenta de tots els catalans, n'ha exclòs més de la meitat
o   Inés Arrimadas. PRESIDENTA DEL GRUP DE C'S
·         Ha fet una proclama d'independentistes per a independentistes, no ho comparteixo
o   Miquel Iceta. PRESIDENT DEL GRUP DEL PSC
·         Esperem que Forcadell desenvolupi el càrrec amb equanimitat i responsabilitat
o   Lluís Rabell. PRESIDENT DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT
·         És inadmissible, no estem disposats a consentir que es repeteixi
o   Xavier García Albiol. PRESIDENT DEL GRUP DEL PP
Emma Ansola

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada