diumenge, 11 d’octubre del 2015

08/10/2015. Camí obert a l'acord per a la República Catalana. 'Per govenar-nos, lluitem per la República'. ‘l’independentisme creix per l’esquerra’. ‘La República serà la dignitat de les persones o no serà’.

Benvolguts,
Una altra crònica de l'acte de la CUP del dijous passat. Aquest cop és el directe.cat.

8 d'octubre de 2015 19:55 h

S'intueix que la CUP i Junts pel Sí arribaran a un acord després de la conferència d'avui. L'esquerra independentista ha demostrat generositat, sentit d'estat i mentalitat guanyadora.

La CUP ha hagut de tancar les portes per overbooking de gent al seu acte 'Per govenar-nos, lluitem per la República'. No hi cabia ningú i la premsa, molta d'espanyola, esperava amb ànsies la intervenció d'Antonio Baños, que ha estat curta i concisa. Amb aquest acte la CUP ha posat sobre la taula el que considera imprescindible per arribar a acords amb Junts pel Sí i, aquests, s'entreveuen del tot factibles: iniciar un procés constituent, exercir una ruptura democràtica i aplicar un pla de xoc social. Després d'uns dies de 'tancament comunicatiu' la CUP ha volgut unificar el discurs entre els seus parlamentaris amb aquesta conferència carregada d'expectació, sobretot des de l'altra banda de l'Ebre.
Antonio baños a l'acte de la CUP d'avui. © Gerard Sesé

Anna Gabriel ha començat l’acte amb una frase que es de ben segur es convertirà en el leitmotiv de la CUP per a les pròximes setmanes: ‘disculpeu-nos però estem construint la nova República". Ha fet referència que, abans, la CUP passava desapercebuda i que ara tothom els mira.

Les intervencions eren curtes i Albert Botran ha iniciat el seu discurs recordant el curt de la campanya de la CUP a les passades eleccions ‘anàvem a poc a poc perquè anàvem lluny’. Ha explicat que el 27-S el Sí va guanyar i que la CUP ha estat decisiva per aconseguir aquesta victòria: ‘l’independtisme creix per l’esquerra’.

Benet Salellas ha aportat el discurs més jurídic ja que és advocat. Ha arrencat un aplaudiment quan ha criticat durament el TC i ha fet una crida a la desobediència: ‘per a un punt de partida clar per a la ruptura amb l’Estat’. Ha posat d’exemple les últimes sentències en contra de les lleis catalanes com ara l’energètica.

L’Eix social lligat al nacional

La CUP ha parlat d’un programa de xoc: ‘la construcció del nou país es fa amb fets concrets i no paraules'. Són conscients que no arreglaran en '15 dies el que s’ha fet malament en els darrers anys'. Així doncs, creuen que cal una revisió de les privatitzacions i evitar la mercantilització dels drets socials. S’han parlat de 39 mesures de xoc. ‘La República serà la dignitat de les persones o no serà’.

Antonio Baños, l'esperat

Antonio Baños ha explicat que aquesta legislatura no serà normal com tampoc ho serà el parlament autonòmic ja que s’ha d’iniciar un procés constituent. Segons Baños, el parlament haurà d’esdevenir una assembla constituent i haurà d’integrar la participació de la gent. ‘No podem deixar ningú enrere o ens assemblarem a Espanya’. Ha afirmat que el contingut jurídic de la nova República els drets civils i polítics hauran de ser iguals als drets socials.

Per acabar, josep Manel Busqueta ha fet la intervenció més contundent. ‘La CUP és  una força determinant per investir el Govern de la Generalitat. Els que érem marginats i que mai havien comptat per a res, ara som decisius. I ho som per aportar pluralitat democràtica’. Ha fet una crida a la gent a ‘avançar en aquest camí de desobediència’. Per acabar ha fet referència sobre el procés constituent: ‘això no va de negociar amb l’estat ni governs autonòmics sinó de democràcia, drets i sobirania’. Busqueta ha explicat que la CUP veu la independència com 'un procés col·lectiu amb contingut social transformador’.

Cap referència a la presidència

Durant l’acte de la CUP no hi ha hagut cap referència sobre el tema estrella: la presidència de la Generalitat. Només en un moment, el mateix Josep Manel Busqueta ha deixat caure que ‘això no és una dèria personal d'algú. És plural’. També ha afegit: ‘no volem cadires, ni càrrecs, ni això ha de ser un procés de partits o sigles’.
directe.cat

Joan A. Forès


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada