diumenge, 13 de novembre de 2016

11/11/2016. Història. Efemèrides. Marc Pons. L'inici de la singladura catalano-aragonesa. Tal dia com avui de l’any 1164 Ramon Alfons era coronat -a Saragossa- rei d'Aragó. El rei Ramir el Monjo d’Aragó havia cedit el 1137 el seu regne i a l’ensems la seva filla Peronella al comte de Barcelona Ramon Berenguer IV. Si la princesa arribava a tenir un fill baró amb Ramon Berenguer IV aquest fill seria rei d’Aragó.

Benvolguts,

Seguim amb les efemèrides d’en Marc Pons. Avui parla de la continuació de l’episodi del rei Ramir d’Aragó que després de liquidar tota la noblesa aragonesa que no estava d’acord amb la seva idea confederal i no autoritària, l'episodi anomenat de La Campana de Huesca, i tement que Castella tornés a atacar l'Aragó (L’Aragó encara eren fonamentalment els comtats muntanyencs de Sobrarbe i Ribagorça), i abans de la recuperació de Saragossa de mans dels musulmans, Ramir va fer un tracte amb el comte Ramon Berenguer IV de Barcelona que consistia a lliurar-li la seva filla Petronila, Peronella en català, que només tenia un any, a l’ensems del seu regne, Regne d’Aragó (recordem que en aquella època els reis eren propietaris de vides i hisendes del país on regnaven). Ramon Berenguer IV tenia 24 anys en aquell moment. 

El tracte continuava de forma tal que el comte de Barcelona quedava des d’aquell moment propietari del Regne d’Aragó i que el seu fill hereu si n’arribava a tenir passaria a ser comte de Barcelona i rei d’Aragó. El tracte seguia que si la filla Peronella arribava a la majoria d’edat dels 14 anys es casaria amb Ramon Berenguer IV i si tenia un fill aquest seria el rei d’Aragó. Si la nena moria abans de consumar el matrimoni o si es moria sense tenir cap fill baró, l’hereu de Ramon Berenguer passaria a ser comte de Barcelona i rei d’Aragó.

Vegem la continuació de la història: 

11 DE NOVEMBRE DEL 1164

L'inici de la singladura catalano-aragonesa
Marc Pons
Tarragona. Divendres, 11 de novembre de 2016
 
*     
Tal dia com avui, fa 852 anys, Ramon Alfons era coronat -a Saragossa- rei d'Aragó. Ramon Alfons era el primogènit de la parella formada per Ramon Berenguer IV -comte independent de Barcelona- i Peronella d'Aragó -filla i hereva del rei Ramir d'Aragó-. Tot i que el seu pare -en virtut del matrimoni- havia estat associat al tron aragonès, Ramon Alfons -que prendria el nom d'Alfons- va ser el primer que va dur sobre la seva testa les dues corones. I és per tant l'iniciador d'una singladura conjunta a través d'una dinastia -els Berenguer-Aragó- que regiria els destins de la corona catalano-aragonesa durant 246 anys. Fins a la mort de Martí l'Humà (1410).

Quan va ser coronat rei d'Aragó ja era comte independent de Barcelona. El seu pare -Ramon Berenguer IV- havia mort poc abans. En canvi la seva mare -Peronella- encara vivia. Però les oligarquies aragoneses tenien molt interès a consolidar la xarxa política i econòmica amb Barcelona -amb Catalunya, en definitiva- que s'havia començat a teixir trenta anys abans. 

L'amenaça d'invasió -i desaparició- d'Aragó a mans -i armes- castellanes i navarreses persistia. I l'amenaça conspirativa dels ordes religiosos no s'havia eradicat. Els magnats aragonesos van fer ús dels acords matrimonials dels pares d'Alfons i -mort el pare- el van coronar sense dilació.
S'iniciava la corona d'Aragó. Una confederació de països independents formada inicialment per Barcelona (el futur Principat de Catalunya) i Aragó. Amb el temps els regnes de Mallorca, València, Sardenya, Sicília, Atenes i Nàpols  -creats a propòsit per la pròpia corona- s'hi afegirien. Un model polític que -salvant les distàncies històriques i cronològiques- inspira edificis polítics contemporanis com l'actual Unió Europea. Els diferents països de la Corona es van governar amb les seves pròpies institucions i les seves pròpies lleis.

Fins al 1714-15, que el primer Borbó -amb una devastadora guerra de conquesta- els va reduir a la categoria de simples províncies de Castella.
Marc Pons

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada