dimarts, 9 d’octubre del 2012

09/10/12. El govern espanyol té un problema internacional


Benvolguts,

He dit més d’un cop que ja fa mesos que tots els consellers del govern català en ple (només els que parlin anglès!) haurien d’estar itinerants fora de les nostres fronteres, parlant amb els més alts responsables polítics d’aquests països. A Madrid, com en Mas darrerament, a Euskadi, per Europa, Brussel·les, Estrasburg, Frankfurt, Berlin, Paris, Londres, Roma, Viena, però també a Valònia i Flandes, a Gal·les i Escòcia.

També a tots els països europeus independitzats en els darrers 30 anys, Estònia, Letònia, Lituània, Txèquia, Eslovàquia, Hongria, Romania, Sèrbia, Montenegro, Kosovo, Eslovènia, Croàcia. I també als EUA, al Quebec i el Canadà. A centre i sud amèrica, potenciant les plataformes catalanes residents en aquells països. No ens hauríem d’oblidar de Grècia i Portugal.

S’haurien de fer amics de tots els corresponsals dels diaris europeus i americans. Haurien de llençar missatges per tal que els catalans del mon, catedràtics, científics, universitaris, Erasmus, influïssin en els seus cercles respectius. No hauríem d’oblidar el mon de l’esport. Els nostres esportistes, les nostres ofegades Seleccions Nacionals tenen molts amics pel mon. Ara és l’hora de donar la cara. Han d’ajudar a que Catalunya tingui seleccions nacionals i això només s’aconsegueix amb la independència.

També hauríem de mobilitzar el mon intel·lectual i cultural, periodistes, escriptors, músics, cantants i cantautors, cineastes, actors i directors, per tal que es mobilitzessin com els consellers. Que donessin la cara! Així mateix crec que caldria fer comprendre els nostres desitjos als intel·lectuals espanyols, escriptors, poetes, músics, creadors cinematogràfics, el mon de la faràndula...

I hauríem de tenir valedors a les universitats estrangeres.

No hauríem d’oblidar de cap manera les empreses. Les multinacionals ubicades a Catalunya, les multinacionals catalanes, les empreses petites i mitjanes que ja exporten. El missatge ha de ser que totes millorarien amb una Catalunya independent ja que tindrien mes infraestructures al seu abast i menys impostos. I aquest missatge, un cop convençuts, l’haurien de transmetre al seus Consells d’Administració i a les seves seus internacionals.

Segurament em deixo molts sectors i molts col·lectius que tinguin contacte amb l’estranger. Ja aniran sortint si m’aviseu dels sectors que no he citat!

Avui es parla prou de Catalunya al mon, però hem de fer que se’n parli molt més. Molt més!

Hem de forçar la màquina. Hem d’enfrontar Espanya amb la nostra realitat nacional, fins que l’assumeixi...

I els catalans hem d’assumir la frase de Gandhi, encara que no sé si en el mateix ordre: “Primer t'ataquen. Després, et menyspreen. Després t'ignoren. Finalment: Hem vençut.” Sembla que contra el nacionalisme espanyol l’ordre podria estar alterat: “Primer et menyspreen. Després t'ignoren, Després t'ataquen. Finalment: Hem vençut.”

Manllevo finalment la frase de l’editorial de l’ARA d’avui, que m’ha estimulat per fer aquesta reflexió. El títol: El Govern espanyol té un problema internacional:“Fins ara, el govern català ha aprofitat bé les finestres que ha tingut en els mitjans internacionals, però caldrà persistir en aquesta llarga cursa de resistència per influir en l'opinió pública mundial”.

 I ara uns tasts de l’Editorial:

El govern espanyol té un problema internacional

09/10/2012

A poc a poc, el govern espanyol ha pres consciència que el contenciós català ha agafat una dimensió internacional que l'obliga a maniobrar també en aquest àmbit. Fins ara s'havia limitat a minimitzar-lo i a declarar simplement que la secessió de Catalunya és un impossible. Aquestes últimes setmanes, però, han passat coses importants. La primera va ser que la comissària europea Viviane Reding va declarar que no està escrit enlloc que si Catalunya se separés d'Espanya quedaria automàticament exclosa de la Unió Europea, una tesi que fins ara havia defensat Madrid.

En segon lloc, al govern espanyol l'ha sorprès la profusió d'articles publicats a la premsa estrangera aquests dies sobre la qüestió catalana, començant pel que van publicar al New York Times els periodistes i col·laboradors de l'ARA Jaume Clotet i Ricard González ( Spanish prisoners ) i seguint per l'ampli reportatge que el mateix diari va dedicar aquest dissabte al president Mas. Entremig s'han publicat altres articles més o menys comprensius amb les demandes catalanes en diaris com el Financial Times o el Die Welt , o s'han emès reportatges a la BBC o Al-Jazira. El cas català ha entrat a l'agenda dels mitjans internacionals.

Però, sens dubte, el que ha aixecat més polseguera és la manifestació cívica a favor de la independència que es va viure al Camp Nou aquest diumenge amb motiu del Barça-Madrid. La reivindicació catalana va ser vista en directe per una audiència potencial de 400 milions d'espectadors. Després d'això, qualsevol intent del govern espanyol de minimitzar el conflicte resulta inútil.

Potser per això ahir es van sentir les veus de Mariano Rajoy i de dos dels seus ministres fent declaracions en contra de la independència de Catalunya.

Fins ara, el govern català ha aprofitat bé les finestres que ha tingut en els mitjans internacionals, però caldrà persistir en aquesta llarga cursa de resistència per influir en l'opinió pública mundial.


 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada