dissabte, 20 d’octubre del 2012

20/10/12. Ens ajudarà la negociació del referèndum d'Escòcia del 2014?


Benvolguts,

La bona amiga Anna des de Girona em planteja el dimecres els seus dubtes respecte al meu apunt de títol Vicent Partal analitza l'Europa 2014.

Us copio els dubtes i la meva resposta.

Pregunta:

Joan: tinc una amiga escocesa, que avui em deia que el referèndum allà a Escòcia ens anirà malament a nosaltres, perquè sortirà NO per els independentistes d'allà, doncs segons ella (tot i sent independentista), sempre han estat ben tractats per Anglaterra, fins el punt que la gent gran poden viatjar totalment gratis en autobús interurbà, o que els medicaments els tenen totalment gratuïts. O sigui privilegis respecte als Anglesos. També em diu que les Nacions com Escòcia, o Irlanda sempre han estat reconegudes com a tal. O sigui que creu que per ells serà un mal resultat, i influirà negativament als nostres resultats. Que opineu?

Resposta:

Hola Anna,

D'entrada m'agrada que m'escriguis i em plantegis els teus dubtes.

Pel que fa a les avantatges de la gent gran, aquí ha sigut igual fins fa mig any. I és cert que el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord sempre ha reconegut els països mancomunats o integrats en el Regne Unit. És per això que tenen les seves Federacions esportives pròpies i poden participar en conteses internacionals com els països sobirans, així com la seva moneda també pròpia (la lliura escocesa, per exemple). És i ha sigut així.

Ara, que aquesta condició els faci votar que no és possible. Es farà la consulta a la tardor del 2014 i pot ser que la campanya britànica faci més adeptes que l’escocesa. Són les regles del joc! Els diaris diuen que només un 30% o un 35% dels escocesos han manifestat ser independentistes. Tanmateix depèn molt de les campanyes de sensibilització i de les campanyes electorals que facin que la balança canviï de costat. Però poden obtenir un mal resultat, és cert. Això no vol dir que hagi d'influir en nosaltres. Si ells han estat sempre ben tractats per Anglaterra, nosaltres hem estat maltractats una vegada i una altra per Espanya. No sé si han tingut un Conde-Duque de Olivares, un Felip V o els seus successors que els hagi escanyat i prohibit d'usar la seva llengua, ara és segur que no han tingut un Primo de Rivera ni un Franco que va perpetrar el genocidi de vides i llengües que tots coneixem i hem patit. I el tracte que hem rebut de l'Estat espanyol amb el Primo de Rivera, amb el Franco, amb el Felipe González, amb l'Aznar, amb el ZP o amb el Rajoy és el mateix: és el tracte dels amos amb els esclaus. Nosaltres només volíem ser tractats com a iguals i no com una colònia. Volíem ser tractats com el Quebec o com Escòcia. I volem ser com Holanda o Àustria! Si sabem presentar adequadament les nostres ambicions com a país i podem declarar la independència quan siguem majoria al Parlament i si cal (que crec que no) fer un referèndum, doncs endavant. Pensa que la independència té uns efectes col·laterals indiscutibles: més diners, més infraestructures, menys retallades, més pensions, més prestigi pel català, més riquesa i més creació de riquesa, menys atur...

Busca informació per internet on explica que Catalunya ja és actualment el tercer país exportador respecte al seu PIB de la UE, que està en el lloc sisè després de Luxemburg, Irlanda, Holanda, Àustria i Suècia en el PIB per càpita i que passaria al lloc 4rt amb la independència.

Només la independència ens pot redreçar el coneixement de la llengua entre la població. Només el català com a llengua única oficial pot evitar la degeneració accelerada que té ara. Però amb un robatori de 16.500 milions d'euros cada any (xifres del Mas-Colell) que equival al 8,25% del nostre PIB (de la nostra generació de riquesa), no ens en podem sortir. Catalunya té un PIB d'uns 200.000 milions d'euros anuals, paguem uns 60.000 milions d'euros anuals d'impostos a Madrid i entre 16.500 i 22.000 milions no tornen. Amb els 40.000 milions que ens queden, no podem pagar les escoles ni els hospitals ni podem fer efectiva la Llei de Dependència, però sí que podríem si no tinguéssim la sangonera dels diners dels impostos que van i no tornen. I tenim un atur del 20%. Euskadi (que té concert econòmic) té un atur inferior al 10%. Amb la independència seria inferior per a tots!

Una pregunta: Has col·laborat amb l'ANC de Girona? Allà t'informarien molt millor que jo i a més podries ajudar-los en la seva tasca. Necessiten gent com nosaltres. La Marta i jo estem col·laborant des de fa dos anys amb les consultes populars i amb les assemblees territorials de l'ANC. Ajuda'ns a guanyar!

 Joan Antoni
 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada