diumenge, 19 de març del 2017

12/03/2017. Franquisme. Catalanofòbia. Antonio Baños. Espanya fraterna i gens nacionalista. "El conflicte català també està afectant i molt al creixement d'una neurosi nacional a Espanya". El diputat de Ciudadanos Juan Carlos Girauta ampliava els límits de la "nación milenaria" espanyola dient que "Cuba y Portugal són España". Tot això mentre el govern del PP confirma que baixarà l'IVA dels toros al 10% mentre manté el 21% del teatre.

Benvolguts,
L’Antonio Baños ha aparegut poques vegades en aquest Bloc malgrat que les seves opinions són sempre ben llegides i acceptades. En aquest article d’avui se’n fot de l’Espanya fraterna i gens nacionalista. I ens presenta el que n'acostumem a dir "El franquisme sociològic" amb un altre nom!


Espanya fraterna i gens nacionalista

"El conflicte català també està afectant i molt al creixement d'una neurosi nacional a Espanya"

per Antonio Baños 12/03/2017

Gran setmana per l'Espanya fraterna. Mentre el futur del PDeCAT es juga irònicament en una Ciutat de la Justícia construïda segons que sembla amb comissions il·legals, el Regne d'Espanya ha viscut una onada de fraternitat plurinacional.
Tot va començar per un programa d'humor de ETB. Allà es van fer comentaris sobre els espanyols que tot i ser un país gens nacionalista, van ferir el seu orgull nacional fins al punt de descarregar una revenja patriòtic sobre una actriu, Miren Gaztañaga. L'oligopolística Atresmedia, del Grup Planeta va fer un comunicat desmarcant-se de la feina de Gaztañaga en una pel·lícula del grup a punt d'estrenar-se. A Espanya ho sabem tots, no hi ha nacionalistes però com els hi toquis el voraviu patriòtic et fan ràpid un Fenando Trueba i t'arruïnen la carrera cinematogràfica. La cara progre del mateix grup (La Sexta) relliscava també amb una presentadora disculpant-se per haver saludat en català a un company a una connexió "aquesta tarda intentaré fer-ho millor" va dir la periodista. Plurinacionalitat a tope.

Una mica més al nord, en Benidorm, un ciutadà va ser detingut per adreçar-se a uns policies en la llengua co-oficial o vernacular o autonòmica. És a dir, en català. També, a la capital de la província, han restituït les plaques franquistes d'alguns carrers de la mà d'un alcalde socialista amb la democràtica intenció de "acabar con el debate".

Bona setmana per insistir en allò de la "nació cultural" amb la que vol recompensar-nos Patxi López als catalans si ens portem bé. El diputat de Ciudadanos Juan Carlos Girauta ampliava els límits de la "nación milenaria" espanyola dient que "Cuba y Portugal són España". Tot això mentre el govern del PP confirma que baixarà l'IVA dels toros al 10% mentre manté el 21% del teatre.

Però a qui li pot interessar la cultura si tenim l'esport? Recorden allò de "soy español, ¿a qué quieres que te gane?" Bé. Aquesta setmana també han guanyat l'afecte de l'atleta Adel Mechaal nascut a Tànger que ja ha corregit les seves desviacions patriòtiques. Mechaal passava per ser un "independentista" que corria, és clar, amb els diners de tots els espanyols. Ara ja s’embolcalla amb la bicolor, no fos cas.

He fet aquest repàs una setmana pròpia del patriotisme constitucional espanyol per destacar que el conflicte català també està afectant i molt al creixement d'una neurosi nacional a Espanya. Tinguem-ho present per calibrar el clima cada dia més patriòtic i patrioterista a l'Estat i els seus gestos reflexes gens amables i cosmopolites.
 Antonio Baños

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada