divendres, 31 de març del 2017

30/03/2017 . Vilaweb. Enquesta CEO. Dades: Com és que VilaWeb diu que guanyaria el sí al referèndum i alguns diaris diuen el contrari? Tots els diaris de l’Espanya espanyola ho interpreten de manera volgudament equivocada, per confondre l’enemic. I no tan sols són els diaris sinó que TV3 a les notícies de les 14:30 també ho interpreta de manera derrotista...

Benvolguts,

Aquesta noticia de la redacció de Vilaweb s’ha publicat el 30/03/2017 a les 18:14. Aquesta hora és important perquè hi havia una notícia prèvia, de la mateixa font, sobre el mateix tema publicada el  30/03/2017 a les 11:11. Que també hem publicat i comentat.

Resulta que la de les 11:11 explica els resultats de l’enquesta del CEO de la Generalitat de manera positiva, de la manera com s’interpreten les enquestes referides a un possible Referèndum.

Però en canvi tots els diaris de l’Espanya espanyola ho interpreten de manera volgudament equivocada, per confondre l’enemic. I no tan sols són els diaris sinó que TV3 a les notícies de les 14:30 també ho interpreta de manera derrotista...

Vegem-ne tres Exemples:
1.      La Vanguardia
LA CUESTIÓN CATALANA

El no a la independencia supera al sí por cuatro puntos
·         Más del 50% de los catalanes está a favor del referéndum unilateral
30/03/2017 11:20 | Actualizado a 30/03/2017 17:42
2.    El Periódico
BARÒMETRE DEL CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ
El 'no' a la independència avança i s'imposaria al 'sí' per quatre punts, segons el CEO
Les condemnes a Mas, Ortega i Rigau van coincidir amb el treball de camp de l'enquesta
DIJOUS, 30 DE MARÇ DEL 2017 - 18:28 

3.    El País

El rechazo a la independencia crece en Cataluña ante la tensión soberanista
Los contrarios a la creación de un nuevo Estado superan en 4,2 puntos a los partidarios

El paseo de Sant Joan, durante la concentración convocada por la ANC y Òmnium. ALBERT GARCIAATLAS
La independencia de Cataluña divide a los ciudadanos de este territorio desde que Artur Mas lanzara su órdago al Gobierno central y así se refleja en la configuración del Parlament, pero en los últimos meses se confirma la tendencia de que no se trata de dos mitades iguales, sino que cada vez son más los contrarios a la secesión.
MÁS INFORMACIÓN
El último barómetro presentado por la Generalitat este jueves revela que los detractores de que Cataluña se convierta en un Estado independiente son el 48,5%, frente al 44,3% de partidarios. Esta brecha de 4,2 puntos es la mayor desde junio de 2015, antes de las elecciones autonómicas.


Davant d’aquesta situació, la Redacció de Vilaweb ha hagut de sortir al pas de les mitges mentides i publicar la segona notícia, com a complement de la primera, fent una demostració de “savoir faire”, mostrant les dades i explicant com es fan enquestes sobre referèndums, de claredat, de llum i taquígrafs, d’ofici de periodista i no de fatxa espanyolista.


És la notícia de les 18:14 que segueix:



Dades: Com és que VilaWeb diu que guanyaria el sí al referèndum i alguns diaris diuen el contrari?
Us expliquem amb dades per què diem que, amb les dades del CEO, el sí guanyaria el referèndum unilateral

Per: Redacció


VilaWeb ha publicat una notícia titulada ‘El referèndum unilateral tindria una altíssima participació i el sí guanyaria amb un 66%‘ i alguns altres diaris destaquen que el no guanya distància respecte del sí en la informació sobre l’últim baròmetre del CEO.

Per què El País, El Periódico, La Vanguardia i Catalunya Ràdio diuen que el no supera al sí i VilaWeb diu que guanyaria el sí?
—Aquests diaris es refereixen al resultat d’una pregunta que ha fet el CEO en els últims baròmetres, que és: ‘Voleu que Catalunya es converteixi en un estat independent?’ El resultat de l’última enquesta és que un 48,5% diu que no i un 44,3% que sí. Des de fa mesos hi havia un cert empat tècnic entre el sí i el no en aquesta opció, amb un lleuger avantatge del no. En la pregunta es demana si hom vol que Catalunya esdevingui independent, sense cap referència a la resposta en cas que demà es convoqués un referèndum.

 I precisament aquesta és la pregunta que per primera vegada ha formulat el CEO: què votarien els catalans si demà es fes un referèndum convocat i organitzat per la Generalitat. I el resultat és aquest: el sí obtindria un 66% i el no, un 34%. La participació fóra d’un 73%.

D’on traiem la dada del 66% del sí en el referèndum?
—La pregunta que formula el CEO és: ‘Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya convocat i organitzat per la Generalitat i sense l’acord del govern espanyol, què faria?’ I les respostes són aquestes: un 43,3% diu que votaria a favor de la independència; un 22,2%, que votaria contra la independència; un 6,2% que votaria en blanc i un 1,7% que votaria nul. Hi ha un 20,7% que declara que no aniria a votar, i un 4,7% d’indecisos.


Amb aquestes xifres, el resultat és el següent: entre els que diuen que anirien a votar al referèndum, un 59% votaria a favor de la independència, un 30% en contra i prop d’un 8% en blanc o nul; i encara hi hauria un 6% d’indecisos. Aquestes dades s’han de convertir al format d’un referèndum, és a dir, se n’ha de descomptar els qui no saben encara què votarien (indecisos, però que aniran a votar) i els vots en blanc i nuls.

Això significa un 66,1% de vots afirmatius i un 33,9% de vots negatius.

Per què no comptem els vots blancs i els nuls?
La llei de transitorietat marcarà com es comptabilitza el resultat del referèndum. Ara mateix ningú no sap si els vots blancs i nuls comptaran en el recompte o no. En el referèndum de l’estatut del 2006 sí que comptaven, però en la majoria dels referèndums sobre la independència, com per exemple el d’Escòcia del 2014, no. En el supòsit que comptéssim els vots blancs i nuls com a vàlids, el resultat seria: el sí, un 60,4%; el no, un 31% i el blanc, un 8,6%.

Per què considerem cabdal aquesta dada en la nostra informació sobre el baròmetre del CEO?
—El CEO ha ofert dades sobre la resposta dels catalans en relació amb la independència de Catalunya. Des del 2005 formulava una pregunta amb quatre opcions: un estat independent, un estat federal dins Espanya, una comunitat autònoma i una regió d’Espanya. Fins a mitjan 2012, l’opció preferida era l’estat federal, però des d’aleshores l’opció de l’estat independent ha estat la majoritària.

A la segona onada del baròmetre del 2011 el CEO va incloure-hi una pregunta que demanava, més concretament: ‘Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?El resultat era molt favorable al sí. Però des del 2015 la pregunta va canviar i va passar a ser: ‘Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?’, més inconcreta i sense referir-se específicament a l’opció de vot en cas de referèndum imminent.

Com que pot ser que algú es declari favorable o contrari a la independència però es comporti d’una manera diferent en cas de poder votar en un referèndum, i com que allò que compta és el resultat del referèndum, VilaWeb s’ha estimat més de destacar el resultat de la pregunta concreta i directa. Alguns mitjans juguen a la confusió referint-se als punts de diferència entre el sí o el no com si es referissin a una pregunta sobre el referèndum, però, de fet, parlen d’una pregunta genèrica sobre la preferència política i arriben a amagar la dada concreta sobre el referèndum.

Vegeu com ho han destacat alguns altres diaris:

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada