dimarts, 28 de març de 2017

27/03/2017. Franquisme. Salvi Pardàs. Qui són els colpistes. La Constitució espanyola no respecta un dret humà fonamental, l'autodeterminació dels pobles. Per tant, el que és il·legal des del punt de vista del dret internacional és la mateixa Constitució. L'unionisme acusa l'independentisme de voler fer un cop d'estat quan els únics cops d'estat a Espanya són els de Felip V de Borbó, Miguel Primo de Rivera, Francisco Franco...

Benvolguts,

Al PuntAvui hi ha la secció d’El lector escriu, amb apunts que molt sovint tenen la categoria dels articles d’opinió més punyents i ben fets. I una de les gràcies és que són curts i escarits. Avui en comentem un:  Qui són els colpistes. Amb veritats com temples.

En la frase seguent:

La clàusula de la indivisibilidad d'Espanya va ser escrita per impedir que Catalunya esdevingués mai un país lliure. Per tant, l'obligació dels catalans que ens estimem la nostra pàtria és saltar-nos la llei espanyola per poder construir una República de ciutadans lliures.

cal parar-hi atenció, almenys per dues raons:

·         Pel que fa al dret humà fonamental de l’autodeterminació dels pobles resulta que el Reyno de España que no tenia aquesta clàusula en la Constitució del 1978, la va haver d’incorporar automàticament quan l’esmentat Reyno va adherir-se a la UE l’any 1986 i va resultar que aquesta clàusula estava implícita en l’adhesió.

·         Pel que fa a la indivisibilidad d'Espanya hi ha el dilema de des de quan s’ha inclòs en les Constitucions espanyoles aquesta clàusula? Si és d’abans del 1714, en que Espanya incloïa l’Amèrica llatina en les seves Constitucions vol dir que la clàusula pretenia evitar que l’Amèrica llatina es desmembrés de la península. Si és de després de l’emmancipació de l’Amèrica llatina durant el segle XIX, és que pretén que qui no s’escapi sigui Catalunya i Euskadi.

Si parlem dels cops d’estat:

El cop d'estat vindrà si vostès, senyors garants de la unitat d'Espanya, decreten l'estat d'excepció, ens envien la Legión o El Ejército per esclafar urnes, ocupen la Generalitat o empresonen els nostres representants polítics.

Queda clar?

Vegem l’apunt:


27 març 2017 2.00 h

Qui són els colpistes

Salvi Pardàs

A l'unionisme se l'hauria de portar a l'escola per aprendre un parell de coses bàsiques:

·         Primer, la Constitució espanyola no respecta un dret humà fonamental, l'autodeterminació dels pobles. Per tant, el que és il·legal des del punt de vista del dret internacional és la mateixa Constitució. La clàusula de la indivisibilidad d'Espanya va ser escrita per impedir que Catalunya esdevingués mai un país lliure. Per tant, l'obligació dels catalans que ens estimem la nostra pàtria és saltar-nos la llei espanyola per poder construir una República de ciutadans lliures. Les revolucions es fan així i nosaltres, tots, ho segellarem anant a votar en referèndum. Si guanya el sí, la transició s'haurà completat i la monarquia passarà a ser ja un problema de l'estat veí, sentint-ho molt i desitjant als espanyols bona sort.

·         Segon, l'unionisme acusa l'independentisme de voler fer un cop d'estat quan els únics cops d'estat a Espanya (Felip V de Borbó, Miguel Primo de Rivera, Francisco Franco) els han portat a terme sanguinaris dictadors contravenint l'ordre democràtic, massacrant la població civil, imposant la llei per la força de les armes i vomitant el seu odi contra les aspiracions nacionals dels catalans. Un moviment pacífic amb profundes conviccions democràtiques i que l'únic que anhela és construir un país per a tots no pot ser acusat de “colpista”.

El cop d'estat vindrà si vostès, senyors garants de la unitat d'Espanya, decreten l'estat d'excepció, ens envien la Legión o El Ejército per esclafar urnes, ocupen la Generalitat o empresonen els nostres representants polítics.

Tornin a fer-ho per enèsima vegada.

Joan A. Forès
Reflexions


1 comentari: