diumenge, 12 de març del 2017

12/03/2017. Viquipèdia. El Pacte de Sant Sebastià. La Gloriosa del 1868. Amadeu de Savoia. Primera República Federal espanyola el 1873. Cop d'Estat del general Pavía el 1874 que va posar fi a la República Federal i va donar pas a la instauració d'una República Unitària sota la dictadura del general Serrano. “Pronunciamiento” del general Martínez Campos i inici de la (primera) Restauració borbònica anomenant rei Alfons XII.

Benvolguts,

En l’apunt del desembre del 2016:


no s’explica la finalització de la primera restauració borbònica. Aquí completem l’apunt esmentant la fi de la dictadura del general Primo de Rivera, el Pacte de Sant Sebastià del 1930, la proclamació de la República catalana, la proclamació de la II República espanyola, i el pacte per una instauració de la Generalitat el 1931.

En l’apunt del desembre del 2016 sobre l’època borbònica, extret majoritàriament de la Viquipèdia s’explica l’adveniment dels Borbons al tron espanyol, la guerra de successió espanyola entre Borbons i Àustries com a part de la guerra europea entre les majors potències, Àustria-França-Anglaterra, la victòria borbònica espanyola de 1707-1714-1715, el regnat dels Borbons fins el 1868, la Revolució de 1868 (la Gloriosa) amb l’aixecament militar dels generals  Prim i Serrano a Cadis que va comportar la fi del regnat (i l’exili) d’Isabel II, i l’inici del Sexeni Revolucionari. Va continuar amb la redacció de la Constitució de 1869, la coronació d’Amadeu de Savoia el 1871 i l’abdicació de 1873.

S’explica a continuació l’adveniment de la inestable (Primera) República Federal espanyola el 1873 amb quatre presidents (els dos primers catalans) que successivament foren: Estanislau Figueras, Francesc Pi i Margall, Nicolás Salmerón i Emilio Castelar tots ells del Partit Republicà Democràtic Federal. El 1874 un cop d'Estat del general Pavía va posar fi a la República Federal i va donar pas a la instauració d'una República Unitària sota la dictadura del general Serrano, líder del conservador Partit Constitucional. La República va finalitzar amb el “pronunciamiento” del general Arsenio Martínez Campos. En aquest punt, el 1874, es va donar inici a la (primera) Restauració borbònica anomenant rei Alfons XII.

Queda per explicar la totalitat de la Primera Restauració borbònica, del 1874 al 1831.

Cal esmentar que el “cafè para todos” actual prové de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de l’any 1932, provinent dels pactes de Catalunya amb l’Estat per a la creació de la II República espanyola, que provenien dels pactes per a la creació de la Mancomunitat de Catalunya, que provenien dels múltiples Memorials de Greuges que Catalunya havia proposat a l’Estat espanyol des del 1760, i que el Gargotaire representa fidelment:

Tots aquests pactes, havien estat proposats per Catalunya a l’Estat espanyol i havien estat ignorats (mètode Rajoy) o rebutjats, l’un darrera l’altre.

Vegem l’apunt de la Viquipèdia:

El Pacte de Sant Sebastià, la proclamació de la República catalana, la proclamació de la II República espanyola, i el pacte per una instauració de la Generalitat

De la Viquipèdia:

El Pacte de Sant Sebastià és el nom que reben els acords a que van arribar, el 17 d'agost de 1930, a Sant Sebastià, els representats republicans de tot l'estat espanyol, per pactar la instauració de la República i liquidar la monarquia borbònica.

  El març de 1930 sota la dictadura de Primo de Rivera les forces republicanes, encapçalades per la UGT i el PSOE, varen acordar la instauració d'una república federal en l'anomenat Manifest de la Intel·ligència Republicana.

El malestar amb l'estament militar, la conspiració de la nit de Sant Joan de l'any 1926, i la crisi econòmica de l'any 1929 que provocà la devaluació de la pesseta i un dèficit comercial, més l'oposició creixent, havien deixat Primo de Rivera sense suport a la seva consulta als caps militars, i va dimitir el 28 de gener de 1930.

Els representants catalans que anaren a Sant Sebastià condicionaren el pacte al reconeixement de les aspiracions catalanes d'autogovern. La solució jurídica acceptada en el Pacte de Sant Sebastià fou que Catalunya expressaria la seva voluntat en un Estatut d'Autonomia refrendat pel poble i sotmès a l'aprovació de les Corts constituents en la part referent a la delimitació d'atribucions entre el Govern d'Espanya i el Govern de Catalunya.

Conseqüències a Catalunya: el restabliment de la Generalitat 

En compliment del Pacte de Sant Sebastià, el 14 d'abril de 1931, després de les eleccions que van donar la majoria al seu partit, Esquerra Republicana de CatalunyaFrancesc Macià, va proclamar la República Catalana des de l'ajuntament de Barcelona.

Aquesta proclamació preocupà el govern provisional de la República, que envià en avió a Barcelona, el dia 17 d'abril els ministres Fernando de los RíosMarcel·lí Domingo, i Lluís Nicolau d'Olwer. Després de tenses converses, s'arribà a l'acord que el consell format a Barcelona, actui com a govern de la Generalitat de Catalunya. La recuperació d'un nom històric en el qual, ningú no havia pensat abans, permet resoldre el conflicte i obre el camí a una nova forma d'autonomia catalana.
Més endavant, quan el projecte d'Estat Federal no va reeixir, Francesc Macià, es va veure obligat a acceptar un Estatut d'autonomia per Catalunya. Va ser president del govern català, amb el nom de Generalitat, de 1932 fins a la seva mort, el 1933.

El seu successor va ser Lluís Companys, que un cop acabada la Guerra Civil espanyola de 1936-1939, es va haver d'exiliar. El nou règim franquista reproduí la repressió de Felip V i, a més, abolí les institucions de la Generalitat. El seu president, Lluís Companys, defensor de la legalitat constitucional republicana, fou detingut amb la col·laboració nazi de la Gestapo, li va ser aplicada l'extradició i el van tornar a Espanya, on va ser jutjat en consell de guerra sumaríssim, sense cap mena de garanties processals, condemnat a mort i afusellat al castell de Montjuïc (1940).

Alguns dels integrants del Pacte de Sant Sebastià van ser:

Viquipèdia


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada