divendres, 3 d’agost del 2018

01/08/2018. Joan Antoni Guerrero. Batet treu els presos polítics de la Bilateral perquè "s'escapen" de la competència del govern espanyol. L'executiu socialista també ha rebutjat la celebració d'un referèndum i ha negat que Catalunya tingui dret a l'autodeterminació. Cap avenç respecte a la situació dels presos polítics i exiliats després de la reunió de la Comissió Bilateral reunida aquest dimecres a Barcelona després de set anys de no celebrar-se. En una compareixença posterior, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha confirmat que aquest tema ha estat sobre la taula però que la comitiva del govern espanyol ha plantejat que “totes les qüestions que estan en vies judicials escapen de les competències de l’executiu”. Per això, ha afegit, han preferit centrar-se “en allò que els dos governs, sí efectivament, poden abordar”. Sobre el dret a l’autodeterminació, Batet també s’ha mostrat contundent: “No existeix el dret de l’autodeterminació ni en el marc constitucional intern ni en aplicació del dret internacional, previst en casos en què no opera ni Espanya ni Catalunya”.

Benvolguts,

La Meritxell Batet ha iniciat la reunió amb una patada als morros de la delegació catalana. La ministra ha tingut la barra d'encetar la reunió parlant d’entrada de la lleialtat i de la normalitat constitucional, tot sabent  que hi ha una dotzena de diputats i presidents d’Associacions catalanes a la presó i ni se n’ha parlat. Deu haver estat difícil per les dues parts. O almenys per a una part...



l
La consellera no ha deixat de tirar pilotes fora: En aquesta comissió bilateral, que sembla que es reuneix cada set anys, no es pot parlar de presos polítics ni d’autodeterminació ni de República. Es pot parlar segons la Batet: d’allò que els dos governs, sí efectivament, poden abordar”. O sigui que poden parlar del temps, de la calor que fa, del vestit lila que la Batet portava, i de poca cosa més.


En vista de la vergonyosa reunió, han quedat que es veurien més endavant i “se tomarian unes copas”.

Segons el Conseller Ernest Maragall s’ha constatat que les dues delegacions tenen

“conceptes de normalitat molt diferents”.

El conseller espera una "rectificació" en els propers mesos per part del govern espanyol per tal de recuperar "la normalitat" democràtica a Catalunya.

En vista d’aquesta miserable reunió, que de tota manera serveix a la Generalitat per poder constatar, aquí i a fora, que

això no és una normalitat constitucional

i que no som en un Estat de Dret sinó en un règim borbofranquista, una pseudo-dictadura hereditària, que va ser entronitzada amb calçador i amb soroll de sabres (avui ha sortit als diaris un manifest de centenars de generals i coronels franquistes exalçant la figura del dictador), règim que no ha volgut sentit parlar mai de Montesquieu ni de la separació de poders, perquè són conceptes que no els fan cap falta...

Queda clar que les negociacions que el Govern de Catalunya pretenia fer amb el Gobierno Rajoy i les que pretenem fer amb el Gobierno Sánchez no són exactament això, sinó que a l’altra cantó de la taula no s’hi asseu el PP ni el PSOE sinó un espectre d’España, tal com la il·lustració “Ha llegado España” indica.

Vegem ara la crònica de Joan Antoni Guerrero a El Mon:




L'executiu socialista també ha rebutjat la celebració d'un referèndum i ha negat que Catalunya tingui dret a l'autodeterminació

Per Joan Antoni Guerrero. 01/08/2018

Ernest Maragall i Meritxell Batet | ACN


En una compareixença posterior, la ministra  de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha confirmat que aquest tema ha estat sobre la taula però que la comitiva del govern espanyol ha plantejat que totes les qüestions que estan en vies judicials escapen de les competències de l’executiu”. Per això, ha afegit, han preferit centrar-se en allò que els dos governs, sí efectivament, poden abordar”. 


Batet ha afirmat que el govern d’Espanya està compromès a ser “lleial” en les converses amb el Govern de la Generalitat i, en aquest sentit, ha dit, “entenc que el Govern s’ha assegut amb aquesta mateixa voluntat. La ministra ha assegurat que “no concebem que sigui d’una altra manera” i, per tant, “només es poden produir avenços de debò si es manté aquesta lleialtat institucional”.
Sobre el dret a l’autodeterminació, Batet també s’ha mostrat contundent: No existeix el dret de l’autodeterminació ni en el marc constitucional intern ni en aplicació del dret internacional, previst en casos en què no opera ni Espanya ni Catalunya”.

Maragall, decebut
El conseller d’Afers Exteriors, Ernest Maragall, ha analitzat la reunió posteriorment i ha dit que s’ha constatat que les dues delegacions tenen “conceptes de normalitat molt diferents. La sessió, ha dit Maragall, “ha estat correcte, de bon to, de respecte i institucional”, però no han arribat a cap acord en temes fonamentals sobre drets i llibertats i vies de participació dels ciutadans de Catalunya.

 Maragall ha dit que a la reunió no s’ha exposat “en cap moment quina és la proposta de fons que l’Estat té per al nostre país”, de manera que “la conclusió no pot ser de satisfacció, però sí que pot ser de convicció i de què hem fet bé, que hem fet el que havíem de fer: constatar les discrepàncies, que son òbvies i profundes”.

El conseller espera una "rectificació" en els propers mesos per part del govern espanyol per tal de recuperar "la normalitat" democràtica a Catalunya. El conseller també s'ha mostrat sorprès per la "fredor" de la delegació del govern espanyol pel que fa a la situació dels presos polítics i els ha retret "estar més pendents de la reunió de demà amb Sánchez i Pablo Casado".


 Joan Antoni Guerrero

Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada