divendres, 3 d’agost del 2018

01/08/2018. Vicent Partal. Molt pitjor que no es podia esperar. «Batet es va limitar a negar la realitat, com Rajoy, i a dir una vegada i una altra que el govern socialista tenia un projecte per a Catalunya. Però no va saber dir ni una sola característica d'aquest projecte». La reunió de la comissió bilateral entre els governs català i espanyol no podia donar grans fruits, tenint en compte les condicions actuals, és evident. Però, malgrat això, hi havia un cert interès a observar si la ministra Meritxell Batet era capaç d’escenificar res, per petit que fos, que fes entendre que el canvi de color a la Moncloa significava alguna cosa en relació amb Catalunya. Però res de res. La senyora Batet es va limitar a recitar una avorrida lletania de comissions administratives a constituir, va prometre –a hores d’ara!– que es compliria l’estatut i, això sí, va repetir totes i cadascuna de les consignes del bloc del 155. A sobre, revestides d’imparcialitat governamental, que ja té gràcia, per no dir barra, la cosa.

Benvolguts,

Presentem una altra visió de la reunió “bilateral” entre l’España del 155 i el govern de Catalunya. Ja varem publicar la visió del José Antich i la del Juan Antonio Guerrero. No difereixen gaire i totes tres visions expliquen amb claredat que els espanyols venien a fer un passeig per la Rambla, que no portaven la feina feta i que “tal dia farà un any” o “qui dia passa any empeny”.
En Partal diu que la ministra Batet es va limitar a negar la realitat: Hi havia un cert interès a observar si la ministra Meritxell Batet era capaç d’escenificar res, per petit que fos, que fes entendre que el canvi de color a la Moncloa significava alguna cosa en relació amb Catalunya. Però res de res. La senyora Batet es va limitar a recitar una avorrida lletania de comissions administratives a constituir, va prometre –a hores d’ara!– que es compliria l’estatut i, això sí, va repetir totes i cadascuna de les consignes del bloc del 155. A sobre, revestides d’imparcialitat governamental, que ja té gràcia, per no dir barra, la cosa.

Si se’m permet preguntar, quin Estatut diu la senyora Batet que volien complir? Si mirem uns quants anys enrere hem de recordar que Catalunya va dissenyar un nou Estatut, en vista que l’Estatut del règim del 78 no s’havia complert mai i s’havia potinejat absolutament amb el Cop d’Estat borbònic del 23-F del 1981 i amb “el cafè para todos”. El nou Estatut fou votat en referèndum pel poble de Catalunya el 2005, fou votat en referèndum pel poble espanyol (el pare de la pàtria Alfonso Guerra va expressar exquisidament que l’Estatut havia estat “cepillado” pel PSOE), i el Mariano Rajoy va fer campanya per les espanyes contra l’Estatut, a la gent li deien que era contra Catalunya, i el 2006, fou ratificat pel Borbó que hi havia en aquell moment. Un cop havia passat totes les proves, les ultradretes del PC i de Manos Límpias o de VOX ( i entre elles el socialista Defensor del Pueblo) el van portar al Tribunal Constitucional, per tant de moment no es va poder aplicar i la legitimitat i la governabilitat de Catalunya continuava i continua procedint del 78. El TC el 2006 se’l va mirar pel dret i pel revés i el va deixar en stand-by fins el juliol del 2010. El 2010 el TC el va beneir, degudament retallat per tots cantons i el va aprovar. Va quedar ben clar que aquell Estatut que van parir al TC no havia estat aprovat pel poble de Catalunya ni pel poble espanyol ni per la monarquia. 

En Ferreres el va representar així el 29 de juliol del 2010:


L’Estatut com en Ferreres explica va quedar fet un nyap. Des d’aquell dia professors com Pérez Royo i molts d’altres varen explicar que aquell no era l’Estatut que havia votat el poble de Catalunya...

Aleshores es varen presentar els companys del Dràcula, el PSOE en estat pur, Felipe González i Carmen Chacon i varen publicar un article a El País alabant el resultat eixit del TC. Val la pena de llegir-lo. En aquest Bloc Reflexions hi ha altres comentaris sobre la carta del González i la Chacón...

Vegem ara l’Editorial:

Editorial

Vicent Partal

Molt pitjor que no es podia esperar

«Batet es va limitar a negar la realitat, com Rajoy, i a dir una vegada i una altra que el govern socialista tenia un projecte per a Catalunya. Però no va saber dir ni una sola característica d'aquest projecte»




Però res de res. La senyora Batet es va limitar a recitar una avorrida lletania de comissions administratives a constituir, va prometre –a hores d’ara!– que es compliria l’estatut i, això sí, va repetir totes i cadascuna de les consignes del bloc del 155. A sobre, revestides d’imparcialitat governamental, que ja té gràcia, per no dir barra, la cosa.


El conseller Ernest Maragall va respondre de manera excel·lent a la ministra Batet ahir mateix, a la conferència de premsa posterior. Maragall, en una frase molt definitòria, va mostrar-se estranyat pel fet que el govern espanyol parlés ‘com si fos aliè a tot el que ha passat’ i es va queixar que qüestions que havien insinuat de paraula que resoldrien –els recursos contra lleis com les d’urgència energètica i habitatge– ara no es puguen ni arribar a tractar perquè són enviades a les negociacions multilaterals, les cèlebres trobades del cafè per a tothom.

 No entenen què vol dir bilateralitat i no entenen què vol dir normalitat, va sentenciar amb un punt d’amargor el conseller republicà.

Arribats a aquest punt, l’única diferència real entre el govern de Pedro Sánchez i el de Mariano Rajoy és que el govern de Pedro Sánchez és més educat. Formalment parlant, vull dir.

Però el fons és exactament el mateix. Perquè encara ningú no és capaç de veure cap diferència entre ells, més enllà que aquests d’ara seuen a la taula i miren com parles. Perquè escoltar, això que en diem escoltar, és evident que tampoc no ho han fet.

Batet es va limitar a negar la realitat, com Rajoy, i a dir una vegada i una altra que el govern socialista tenia un projecte per a Catalunya. Però no va saber dir ni una sola característica d’aquest projecte, evidentment, inexistent.

Perquè no em negareu que és còmic que ara, amb totes les coses que han passat en aquest país des de la sentència contra l’estatut, algú des de Madrid, per més socialista catalana que siga, puga pretendre que el fet de prometre que finalment compliran l’estatut retallat, vuit anys després, serà suficient per a canviar res en aquest país.

Vicent Partal

Joan A. Forès
Reflexions


22 comentaris dels subscriptors (N’hi ha algun d’espectacular, per exemple aquest: Per què haurien de canviar ? Quin incentiu tenen ? Quina força tenim 7 milions contra 40 si no fem alguna cosa més que muntar happenings, manifestacions coloristes i dir que volem negociar ? Si han pogut més els taxistes en 3 dies que 2 milions en 8 anys !!!)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada