dilluns, 21 de setembre del 2015

21/09/2015. Francesc Marc Alvaro. Pronunciar-se a pèl. Catalunya serà una regió d’Espanya fins el dia abans que sigui un Estat independent reconegut, la qual cosa nega els hipotètics drames d’un país perdut en els llimbs.

Benvolguts,
[Comentari en construcció]

Pronunciar-se a pèl
21 SETEMBRE 2015
Francesc Marc Alvaro
A les pel·lícules del destape -quan vivíem aquella transició on ningú no parlava dels corruptes oficials que van saquejar la gent durant quaranta anys- sempre sortien noies despullades perquè “ho exigeix el guió”. El guió d’avui, pel que sembla, implica que els poders informals -abans se’n deia fàctics- apareguin en el debat polític a pèl, sense pantalles ni màscares. Visca la transparència! La gran banca espanyola ha pujat a l’escenari mitjançant les seves dues organitzacions, l’AEB i la CECA, per advertir els catalans que el 27-S no votin els partits que proposen la independència. Resulta interessant el silenci dels demòcrates espanyols -inclosos els progressistes- davant d’un pronunciament inèdit. Després d’això, les classes mitjanes -molt castigades- són més lluny encara de certes elits. D’altra banda, algú es pot creure seriosament que els bancs abandonaran un territori econòmicament dinàmic i ric com si fos Sudan del Sud o Somàlia?
Girem les coses per veure millor el despropòsit: us imagineu que la gran banca hagués fet costat al sobiranisme?
·         Quina és l’autoritat d’aquest sector després de l’escàndol de Bankia?
·         Quina és la seva credibilitat després de l’estafa de les preferents?
·         Quina és la influència dels banquers sobre famílies i empresaris quan obtenir un crèdit és cada dia més difícil?
La patronal bancària ha comès un doble error: enemistar-se amb molts dels seus clients i fer que alguns indecisos es passin al sí automàticament. El que va funcionar el 1980 contra socialistes i comunistes no funciona avui contra Romeva, Mas i Junqueras.
El discurs de la por -al qual ara se suma la banca- es basa en el mite del període transitori, segons el qual la societat no podria suportar els costos de passar d’una Catalunya autònoma a un Estat català. Com ha explicat molt bé l’economista Miquel Puig, “no hi ha independització de facto sense acord, i amb acord no hi ha període transitori”.

És a dir, Catalunya serà una regió d’Espanya fins el dia abans que sigui un Estat independent reconegut, la qual cosa nega els hipotètics drames d’un país perdut en els llimbs.

Per dir-ho com els pares de la transició espanyola: es tracta d’anar de la llei a la llei. A l’hora de la veritat, ni Madrid ni Barcelona voldran el caos, ni Brussel·les. Si el 27-S el sobiranisme obté una majoria clara, caldrà fer política a l’estil de britànics i escocesos. Com escriu Puig, “tard o d’hora hi haurà d’haver un referèndum amb garanties, cens i observadors internacionals”. El Cercle d’Economia -no pas sobiranista- també ho veu així.

Queda per a filòsofs, assessors electorals i experts en màrqueting un debat bonic: què guanya la banca ensenyant les seves intencions sense cap dissimulació?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada