dimarts, 29 de setembre del 2015

29/09/2015. Procés Constituent. Les CUP i Junts pel SÍ. Si volem saber de què va el panorama polític català ens cal llegir i entendre el Manifest del Procés Constituent. Catalunya ha sigut des de fa més de cent anys el país més d’esquerra d’Europa. Es fonamental que JuntspelSÍ i la CUP que ja han començat a parlar es posin d’acord per tirar endavant el nostre procés...

Benvolguts,
Avui parlarem del Procés Constituent de la monja Forcades i de l’economista Arcadi Oliveras. Després derivarem cap a la CUP i les relacions entre JuntspelSÍ i la CUP.

Procés Constituent
Ahir, tot sopant amb uns quants amics, parlàvem del Gerardo Pisarello i em varen dir que no recordaven el que jo n’havia publicat. I ho repeteixo ara.
Aquest paio és indepe, és el primer tinent de batlle de l’equip de l’Ada Colau i sembla que era l’inspirador del cos de doctrina de Procés Constituent. Jo tenia aquesta documentació que ara us ofereixo i que me l’havia feta arribar un amic el 2013, però no me l’havia mirada. Aquest estiu la vaig desenterrar i la vaig publicar el 14 de setembre.
És interessant ja que inclou el Manifest fundacional de Procés Constituent amb 10 punts força trencadors:
  • Expropiació de la banca privada, defensa d’una banca pública i ètica, fre a l’especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il.legítim.
  • No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.
  • Etc.
Hi ha també unes entrevistes amb el Pisarello, que deuen ser de manual, però són interessants. Però ara la situació ha canviat ja que Procés Constituent s’ha difuminat. Vegem l’apunt:

Crec que si volem saber de què va el panorama polític català ens cal llegir i entendre el Manifest del Procés Constituent.

Les CUP i Junts pel SÍ
En les darreres entrades del Bloc hi ha apunts interessants referits a la filosofia de la CUP, partit assembleari anti-capitalista.... Recordem que Procés Constituent va estar a punt d’integrar-se a la CUP o a JuntspelSÍ. I recordem que en les negociacions entre JuntspelSÍ i la CUP que s’estan iniciant, és fonamental que es posin d’acord per tirar endavant el nostre procés. Aquest matí a TV3 l’Antonio Baños ho ha explicat molt clar: Tant la CUP com JuntspelSÍ són independentistes però en l’eix social estan en els dos extrems. I el seu raonament és: Si en Mas, amb un passat de privatitzador i retallador és en un extrem i nosaltres som en l’altre, no sembla encertat que el nou president de Catalunya sigui en Mas o sigui algú de la CUP. S’ha de cercar algú de consens...
També aquest matí l’Oriol Junqueras per ràdio ha explicat que Catalunya ha sigut des de fa més de cent anys el país més d’esquerra d’Europa...
I jo recordo que en classes d’història m’havien explicat que a Catalunya els canvis els ha produït, com és natural, l’esquerra, ja que les dretes són conservadores, estan aposentades, i procuren no canviar mai res...

Respecte a les CUP també cercaré i publicaré altres informacions sobre la seva filosofia.

Procés
Jo crec que aquí els nostres polítics han fallat i no s’havia d’haver arribat a aquesta situació:
·         Primer, sembla que des del mes de gener, en la creació de  JuntspelSÍ, CDC i ERC varen prescindir totalment de les CUP...
·         Segon, a l’estiu ni en Mas ni en Junqueras no es varen encomanar a Déu ni al diable quan varen decidir d’amagat de la resta de forces polítiques que havien acordat que si guanyaven el president havia de ser en Mas!
·         I tercer, tampoc no sé si les CUP havien fet cap acte d’acostament a JuntspelSÍ...
Aquests tres aspectes, en campanya, ja no em varen agradar gens. 
Jo el que hagués volgut era que CDC+ERC+CUP haguessin fet un front comú,
 (nova versió de Front Popular?) anant als actes com a força coaligada, amb identitat de criteris, i sobretot sense clavar-se ganivetades entre ells. No hi va haver ganivetades perquè no varen fer actes conjunts. Tanmateix els escenaris del dia 28-S els havien d’haver discutit i s’havien d’haver posat d’acord abans del 27-S!

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada